Header Ms
Non-fictie

31 mei Wereld MS dag

De hele maand mei staat in teken van MS, maar de Wereld MS Dag is vandaag: 31 mei. MS is grillig op vele manieren: er zijn verschillende vormen en de klachten verschillen per persoon. Het internationale thema voor Wereld MS Dag 2017 is ‘leven met MS’. Om meer bewustzijn te creëren voor MS is deze dag opgericht. Daarom een lijstje met boeken over MS om mee te helpen meer bewustzijn te creëren omtrent deze ziekte.

Boeken voor Wereld MS Dag

1.

Een moeder vol stoplichten

Een Moeder vol Stoplichten - Beitske Bouwman Fiona Sie

Een Moeder vol Stoplichten Is een spannend en ontroerend lees- én doeboek voor kinderen van 8 - 12 jaar. De hoofdstukken worden afgewisseld met verschillende opdrachten zodat de lezer ook met hetgeen gelezen is zelf aan de slag kan en zo ook op een andere manier ontdekt wat MS is en wat het betekent in het dagelijks leven. Het boek geeft aanknopingspunten om in een gezin met elkaar in gesprek te gaan of in een therapeutische setting mee te werken. Maar het is bovenal ook gewoon een heel mooi en fijn boek om zelf te lezen of voor te lezen en zo beter te begrijpen wat er allemaal gebeurt als iemand plotseling MS krijgt.

Bekijk op bol.com

2.

MS krijgt mij niet klein

MS krijgt mij niet klein - Luc van Thillo

Selfmade man Luc Van Thillo raast als succesvol ondernemer door het leven. Zijn motto: sneller, beter en steeds meer. Tot hij op amper een kwartier tijd op de knieën wordt gedwongen. De diagnose van Multiple Sclerose is een mokerslag en doet de zakenman helemaal van zijn zorgvuldig uitgekiende pad afwijken. Luc ontspoort door verkeerde keuzes, impulsieve beslissingen en angst, waardoor zijn goed geoliede leventje helemaal op zijn kop komt te staan, zowel privé als professioneel. MS is een vuile ziekte, zo leert hij al snel. Onvoorspelbaar en meedogenloos. Ze kan je maandenlang met rust laten, om dan genadeloos toe te slaan. En wat je verliest, krijg je nooit meer terug. Net als in het leven. Maar ook al lijkt de strijd oneerlijk, je hebt pas verloren als je toegeeft aan je tegenslag. Het verhaal van Luc is uit het leven gegrepen en vertelt aan de hand van aangrijpende anekdotes wat een zware diagnose met een mensenleven kan doen. Maar de strijd met MS leerde hem dat geluk tot op zekere hoogte maakbaar is, ook al is de realiteit soms bikkelhard.

Bekijk op bol.com

3.

Ms Ont-Bloot

Ms Ont-Bloot - Saskia Splinter-Van Werven

In dit boek wordt de ziekte MS figuurlijk en de patienten letterlijk ontbloot. Het boek is een samenstelling van verschillende verhalen van MS-patienten. Iedere MS-patient doet zijn/haar verhaal op een pagina; op de tegenoverliggende bladzijde zie je hem/haar ontbloot door middel van een paginagrote, ingetogen naaktfoto in zwart-wit. De verhalen zijn eerlijk en laten de lezer niet onberoerd.

Bekijk op bol.com

4.

Ongehoorzaam Lijf

Ongehoorzaam lijf. leven met MS - Hind Fraihi

In Ongehoorzaam lijf. Leven met MS vertelt Hind Fraihi het verhaal van haar broer Adil. Sinds drie jaar is hij ongeneeslijk ziek, echter niet voor de buitenwereld. Collega's, vrienden en zoontjelief hebben geen weet van een zieke Adil. Trots doet hem zijn pijn verbijten en verzwijgen. In dit boek ontbloot de jongeman voorgoed zijn dubbelleven en zichzelf. Rauw, ontroerend maar zoals altijd met gevoel voor humor komt Adil eindelijk uit de kast. Hind Fraihi verblijft voor dit project in het MS-ziekenhuis in Melsbroek, waar ze van zeer dichtbij meeleeft met lotgenoten van haar broer. Voor het eerst slaapt ze in een hospitaal, praat ze openhartig met zieken over dat verdomde lijf dat soms niet meer het hunne is. Doordrongen van de geur van ether, maar evengoed van hoop en geluk, dat is Ongehoorzaam lijf. Leven met MS.

Bekijk op bol.com

5.

Ms Wat Kinderen Willen Weten Over Multiple Sclerose

Ms wat kinderen willen weten over multiple sclerose - Ilse Lukken-Hendriks

Multiple sclerose is een onvoorspelbare ziekte die veel vragen oproept: o.a. wat is het, hoe krijg je het, gaat het weer over? Die vragen gelden zeker als je nog jong bent en vat wilt krijgen op feiten, weetjes en gevoelens die bij het hebben van deze ziekte horen, of als je van iemand houdt die deze ziekte heeft. In deze stevige uitgave wordt op een begrijpelijke manier antwoord gegeven op deze vragen; heldere en duidelijke informatie wordt afgewisseld met een enkele tekening om iets te verduidelijken.

Bekijk op bol.com

6.

MS Ont-bloot 2

MS Ont-bloot 2 - Saskia van Werven

Dit fotoboek, het tweede in zijn soort na het eerste deel (2011), is door MS-patiënten gemaakt.Meer dan 45 MS-patiënten lieten zich, min of meer bloot, vastleggen in paginagrote zwart-witfoto's. Iedere geportretteerde vertelt daarbij haar of zijn persoonlijk verhaal in relatie tot de ziekte MS. Het is een prachtig fotoboek geworden. De bedoeling is om met de opbrengst van de verkoop van dit boek

Bekijk op bol.com

7.

Ik heb MS, maar de MS krijgt mij niet

Ik heb MS, maar de MS krijgt mij niet - Theo de Kleijn

Theo de Kleijn: "Dit boek gaat over mijn leven en over mijn ziekte: Multiple Sclerose (MS). Wat die MS betreft: ik heb vooral willen omschrijven hoe ik zo positief mogelijk omga met die ziekte, om daarmee een steun te zijn voor anderen die zoiets ook overkomt. Ik ga met deze ernstige ziekte om onder het motto: 'Ik heb MS, maar de MS krijgt mij niet.' Dat is ook de titel van dit boek geworden."

Bekijk op bol.com

8.

De ziekenboeg extra  -   De MS van Tess

De ziekenboeg extra - De MS van Tess - Christine Kliphuis

De vlot geschreven verhalen vertellen vanuit de belevingswereld van een kind over een ziekte, aandoening of medische ingreep. De vele illustraties ondersteunen en verluchtigen de situaties en verduidelijken de gebruikte medische voorwerpen. Achterin staat nuttige informatie voor de ouders. In De MS van Tess wordt uitvoerig verteld wat er in je lichaam gebeurt als je MS hebt en wat het betekent om MS te hebben. Ook het bezoek aan het ziekenhuis, de MRI-scan, de ruggenprik, het bloedonderzoek en het gebruik van medicijnen worden beschreven.

Bekijk op bol.com

9.

Een reis door het onbekende

Een reis door het onbekende - Een leven met MS - Joske Oeyen

Op 21-jarige leeftijd wordt bij Caroline de ongeneeslijke ziekte MS (Multiple Sclerose) vastgesteld. Haar gevecht met de ziekte wordt met oog voor detail in beeld gebracht. Haar moed, levenslust en liefde voor de natuur leiden haar verder dan de grenzen van haar buitenverblijf. Caroline reist door Europa en ontdekt prachtige streken in Venezuela en de Verenigde Staten. Wat zal de toekomst brengen?

Bekijk op bol.com

10.

Zorgboek - Multiple sclerose (MS)

Zorgboek - Multiple sclerose - E.H. Coene

De informatie in dit boek is betrouwbaar. Aan het Zorgboek MS hebben veel vooraanstaande deskundigen en hun organisaties meegewerkt, waaronder de MS Vereniging Nederland. Door deze medewerking biedt het boek goede informatie: informatie waar u van op aan kunt. Door de MS staat uw leven behoorlijk op z'n kop. Naarmate beter tot u doordringt wat er aan de hand is, gaan steeds meer dingen er anders uit zien. Dingen die u vanzelfsprekend vond - sporten, werken, uitgaan, op vakantie - , zijn dat opeens niet meer. Allerlei plannen en verwachtingen moet u bijstellen. Veel mensen maken daarom na het bericht over de MS een periode vol twijfel en onzekerheid door. Goede informatie geeft houvast In die periode kan duidelijke informatie houvast bieden.

Bekijk op bol.com