Amsterdamse Wallen Cover
Geschiedenis & Politiek

Aan de Amsterdamse Wallen: mooie historische verhalen

Mijn naam is Miranda Schuchhard. Ik werk als content specialist. En blog op MirandaLeest.nl over mijn liefde voor boeken en lezen. Ik lees bijna alle genres, maar heb een groot zwak voor boeken over muziek. En een beetje humor kan ook geen kwaad. Bill Bryson en Stephen King zijn mijn favoriete auteurs, maar ik zou er met gemak nog tien kunnen noemen.

Cliché
De Amsterdamse Wallen. Wanneer je aan deze bekende Amsterdamse buurt denkt dan heb je daar direct een idee bij, toch? Misschien - net als ik - een beetje het cliché van de rosse buurt, louche types, flamboyante homo's, dronken kerels - die hun vrijgezellenfeest vieren - en hordes toeristen die het hele schouwspel met de nodige blosjes op de wangen bekijken. Maar dat is maar één kant van het verhaal.

Veelzijdige buurt
Het fraai uitgevoerde Aan de Amsterdamse Wallen neemt ons mee naar de meest veelzijdige buurt van Amsterdam. En vertelt aan de hand van foto's, persoonlijke verhalen en historisch onderzoek hoe dit oudste deel van Amsterdam kon uitgroeien tot de veelbesproken buurt die het nu is.

Aan De Amsterdamse Wallen 936

Comazuipers en prostitutie

Bekend
Aandacht voor de bekende kanten van de Wallen zijn er uiteraard. Want zelfs in de negentiende eeuw hadden de Wallen al te maken met comazuipers en ook prostitutie is niet iets van de laatste jaren. De auteurs schetsen een mooi beeld van alle ontwikkelingen die de buurt heeft meegemaakt en schuwen daarbij zeker de wat minder flatteuze kanten niet.

Zondagsscholen en Van Gogh
Minstens even boeiend zijn de minder voor de hand liggende verhalen. Want waarom vind je er zoveel kerken? En wist je dat Vincent Van Gogh nog les gegeven heeft op een van de zondagsscholen? En waarom zat het Nederlandse hoofdkwartier van het Leger des Heils jarenlang op de Wallen? Deze vragen - en nog veel meer - worden allemaal beantwoord.

Wonen op de Wallen
En laten we vooral niet vergeten dat er gewoond werd op de Amsterdamse Wallen. Natuurlijk door alle bijzondere figuren, maar ook doodnormale gezinnen. Kinderen die er op uit werden gestuurd door prostituees om even een zak 'snoep' (in werkelijkheid condooms) te halen. Of een jonge buurtbewoner die een paar gulden in zijn hand gedrukt kreeg om te verzwijgen dat hij de moeder van een klasgenootje achter het raam had zien zitten.

Aan De Amsterdamse Wallen 1800 2

Seks, drugs en criminaliteit

Kenmerkend
Ieder hoofdstuk bespreekt een bepaald onderwerp dat kenmerkend is voor de Wallen. Natuurlijk aandacht voor de bekende seks, drugs en criminaliteit, maar ook religie, architectuur en het dagelijkse leven komen ruim aan bod. Bovendien worden de hoofdstukken afgewisseld met korte portretten van markante figuren uit het heden en verleden. Deze combinatie van achtergronden, geschiedenis en persoonlijke verhalen zorgen ervoor dat de buurt echt gaat leven.

Mooie historische verhalen, boeiende portretten en fraaie afbeeldingen
Zelfs als je niet bijzonder veel hebt met de Wallen, of Amsterdam, is Aan de Amsterdamse Wallen echt de moeite waard door de mooie historische verhalen, boeiende portretten en fraaie afbeeldingen uit heden en verleden.