Buddha 525883 960 720
Nieuws

Afterview Maand van de Spiritualiteit

Afterview

We willen leuk werk doen, misschien zelfs goed of mooi werk. We willen iets presteren. En het liefst zouden we willen dat ons werk onszelf overstijgt. Dat het op de een of andere manier verder reikt. Maar hoe werkt dat? Wat is een verstandige, evenwichtige manier om naar werk te kijken? En kun je daar ook iets mee in de praktijk? Kun je er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat je werk je gelukkiger maakt?

Mvds 936

Je baan boetseren

Een belangrijke component in met plezier werken is je sterk voelen bij de uitvoering ervan, met zelfvertrouwen tot gevolg (de zogenaamde waargenomen eigen competentie). Werkzaken die niet goed beheerst worden zou je stelselmatig in tijd moeten terugdringen. Soms zelfs stoppen met dergelijke taken! Dit zal vaak niet eens opgemerkt worden. Dit wordt job crafting genoemd, je eigen baan boetseren, door je te ontdoen van taken die niet bij je passen. Ruilen van taken is een briljant idee dat de jonge generatie tegenwoordig niet schuwt. Zo was er stagiaire die onderzoeksgegevens om moest zetten in statistische gegevens maar liever websites bouwde en deze taak ruilde met een stagiaire van een ander bedrijf. Nog een tip is je diensten tijdelijk aanbieden bij nieuwe projecten, zodat je je waarde kunt aantonen voor je werkomgeving.

Mvds 936 3

Workshops

Na de pauze waren er zes workshops van auteurs die ieder op hun eigen manier betrokken zijn bij het onderwerp spiritualiteit en mindfullness. Robert Bridgeman besloot meditatie bij de bron te onderzoeken en meditatietechnieken toepassen. Robert leerde in zijn workshop moderne effectieve en eenvoudige meditatietechnieken. Die zelfs kunnen worden gebruikt in een druk bestaan.
Mindfulness stond voorop in de workshop van Eva Brobbel. Van belang is om bewust te zijn van je eigen handelen en minder te doen op de automatische piloot. Haar workshop ging over de grondbeginselen van Mindfulness: een korte kennismaking met meditatie en toepasbare tips voor thuis.
De workshop van Jan Kuipers stond in het teken van timemanagement. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey is al 25 jaar een klassieker. Het is het perfecte boek voor mensen die meer sturing aan hun leven willen geven. Hoe kan het dat een boek dat al meer dan 25 jaar oud is, met de dag actueler wordt? Waarom is datzelfde boek voor de één een praktisch timemanagement handboek en voor de ander een spirituele leidraad? Beide vragen kwamen aan bod in zijn workshop.
Stel dat jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? Inez van Oord gebruikte haar nieuwe boek als uitgangspunt voor de workshop. De deelnemers gaven hun vier waarden/uitgangspunten aan en vervolgens werd de belangrijke vraag gesteld hoe zij deze waarden tot uiting kunnen brengen. Haar boek werd bekroond met de prijs voor het beste spirituele boek van 2016.

Mvds 936 4

Stalen zenuwen en geluk

Ger Post liet op zijn eigen wijze zien dat je stalen zenuwen zelf kunt ontwikkelen. Dit door uit de greep van illusies te blijven, te oefenen onder druk en door te leren je emoties niet aan te wakkeren met je verstand. Of het nu gaat om penalty’s nemen, presentaties geven of onderhandelen. Kortom, stalen zenuwen maken het verschil.
De workshop van Patricia van Walstijn stond in het teken van geluk. Door middel van meditatie leerde zij je hoe je zorgt dat je de hele dag door beschikt over voldoende energie. En de negativiteit van je af te schudden. Twee korte oefeningen, die je gemakkelijk kunt gebruiken in het dagelijks leven, geven de deelnemers tips en trucs hoe zij geluk kunnen bereiken.
Na de inspirerende en leerzame workshops vol mindfulness en spiritualiteit, sloot Janneke de avond af en gingen de bezoekers als ‘een betere versie van zichzelf’ weer richting huis.

Mvds 936 2

Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar publiceerde ruim 1800 boekpagina's en meer dan 700 columns over werk, management, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. In Mooi Werk duikt hij in zijn archief en zijn eigen geschiedenis, op zoek naar antwoorden. Een zoektocht in 31 kleine stappen die je los van elkaar en als één verhaal kunt lezen. Met onderweg aandacht voor: inspiratie, advies, zelfspot, twijfel, onderzoek en de onvermijdelijke vraag waar we het allemaal voor doen.