Allesvoorjouheader
Allesvoorjouheader
Recensies

Alles voor jou van Liane Moriarty leest lekker en is meer dan een roman

Het is haast onmogelijk om de Australische Liane Moriarty niet te kennen: haar bestsellers Het geheim van mijn man en Grote kleine leugens zijn wereldwijd vol lof ontvangen. De laatste is onlangs zelfs verfilmd tot een heerlijke serie. Met nieuw werk van Moriarty kan ik je helaas niet verblijden, maar wel met een heruitgave van haar prachtige Alles voor jou! Een mooi onderdeel van Moriarty’s oeuvre.

Ellen O’Farrell is gelukkig. Ze woont in een prachtig huis aan het strand, geniet van haar werk als hypnotherapeute en ziet een mooie toekomst met haar nieuwe vlam Patrick voor zich. Als Patrick vertelt dat zijn ex hem stalkt, is Ellen in eerste instantie geïntrigeerd. Ze heeft een vriend die interessant genoeg is om gestalkt te worden! Totdat deze ex steeds zowel figuurlijk als letterlijk iets dichterbij komt…

Een heerlijke schrijfstijl

Wat schrijft Moriarty toch lekker! Concreet, vlot, met vlagen grappig en niet langdradig. Haar schrijfstijl helpt de personages goed uit elkaar te houden. Er komen twee personages aan het woord: Ellen en Patrick’s stalker. Ellen’s verhaal wordt verteld door middel van de derde persoon; dat van Patrick’s stalker in de eerste persoon. Dat leest erg fijn. Je hebt snel door wie er aan het woord is, zonder een onderbreking door kopjes. De verhalen van beide personages worden door deze keuze meer verweven. De plot zit goed in elkaar. Er zijn voldoende pieken in de spanning van de plot, wat ervoor zorgt dat het boek lastig weglegt. De extra verhaallijnen, bijvoorbeeld rondom Patrick’s overleden vrouw en Ellen’s afwezige vader, geven het verhaal meer body. Het aantal van 454 pagina’s lijkt op het eerste gezicht wat veel, maar in een oogwenk heb je het boek uit!

Ontwikkeling en verrassingen

Moriarty’s schrijfstijl zorgt ervoor dat haar personages goed uit de verf komen. Ze belicht zowel de mooie als de minder mooie kanten van haar personages. Op die manier kan je je bijvoorbeeld ook goed inleven in de irritaties die ontstaan in de sociale relaties van Ellen. Daarnaast ben je getuige van de ontwikkeling die vrijwel ieder personage doormaakt in het boek. Zonder te veel spoilers weg te geven, zie je dit het duidelijkst bij Ellen zelf, Ellen’s moeder en Patrick. Ook zorgt Moriarty ervoor, door mondjesmaat meer informatie los te laten, dat jouw beeld van de personages zich bijstelt. Dat zorgt voor verrassingen. En het mooiste? Dat je uiteindelijk zelfs begrip kunt opbrengen voor Patrick’s stalker.

Kortom

Dit boek is een feestje voor iedere roman-fan. De smeuiige relaties, intrigerende gebeurtenissen en humor zorgen voor vermaak. Maar.. het is veel meer dan dat. De combinatie van Moriarty’s schrijfstijl, opbouw en goed uitgewerkte personages zorgen er namelijk voor dat het verhaal je aan het denken zet: wat zou jij doen? Daarnaast zorgt de flinke dosis spanning ook voor een extra dimensie aan het boek. Alles voor jou is daarom een boek dat je echt in je boekenkast wilt hebben staan.

Elkse recensent afbeelding
Elske