Nicci French Recensie Als Het Zaterdag Wordt Header V2
Recensies

Als het zaterdag wordt: "Kennis en kunde van Frieda komt hier volledig tot zijn recht"

Als Frieda nog maar nauwelijks tot rust is gekomen na de oplossing van de zaak rond de moord op Sandy, haar ex-vriend, wordt ze benaderd door Walter Levin. Die belooft haar het ontslag van Malcolm Karlsson terug te laten draaien mits ze akkoord gaat met een tegenprestatie.

Toegang tot de kliniek

Als de invloed en macht van Levin boven die van commissaris Crawford uit blijkt te stijgen, stemt Frieda toe. Voor Levin is het belangrijk te weten of de procedure rond de arrestatie van Hannah Docherty door rechercheur Ben Sedge, correct is verlopen. Hannah wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op haar stiefvader, moeder en haar 13-jarige lievelingsbroertje Rory. Al 13 jaar is ze in behandeling in de psychiatrische inrichting Chelsworth Hospital dat meer weg heeft van een gevangenis dan een kliniek. Frieda schrikt als ze uiteindelijk toestemming krijgt Hannah een bezoek te brengen en met haar aan tafel zit…

Verkeerde verdachte

In dit zesde deel doet Frieda waar ze zo goed in is. Met al haar kennis en kunde probeert ze enige lijn te ontdekken in het gezin Docherty, korte tijd voor de vreselijke moordpartij. Langzaam ontstaat een beeld van een ontwrichte familie maar die ontwrichting blijkt zich niet tot de Docherty’s te beperken. Vroegere vrienden, kennissen en familieleden hebben hun eigen beeld gevormd over die periode. Al vrij snel concludeert Frieda dat er flink wat vragen onbeantwoord zijn gebleken in het onderzoek van destijds. Wel groeit haar zekerheid dat de moorden niet zijn gepleegd zoals de resultaten en conclusies uit het onderzoeksrapport doen geloven en heeft ze grote twijfels over Hannah als de dader.

Nieuwe onderzoekspartner

Een voornamelijk dialoog-gedreven plot in plaats van opeenvolgende gebeurtenissen vormen de stabiele basis in Als het zaterdag wordt. Met dit keer een bescheiden rol voor haar vriend Karlsson en zelfs op haar Oekraïense monteur Jozef doet ze minder een beroep. Het is voornamelijk rechercheur Yvette Long, waar de vrede inmiddels mee is getekend, die ze als partner in dit onderzoek beschouwt. Nogmaals is het belangrijk onder de aandacht te brengen dat lezers die de delen los lezen, zoveel samenhang en kennis van personages missen, waardoor de volledige hoofdlijn deels wordt gemist.

DNA-onderzoek

De schrijfstijl van het duo Nicci French is al eerder geroemd en dat is na dit deel niet anders. In een zorgvuldig opgebouwd onderzoek waar mondjesmaat informatie vrijkomt, die ook nog eens in elkaar moet passen, blijken logische conclusies niet altijd waarheidsgetrouw te zijn. Geraffineerd is het gebruik van de uitslag van een DNA-test die een volledige plotwending teweegbrengt en eerdere complottheorieën tegenspreken.

Psychologische puzzel

Naast al dat speurwerk wordt ook nog ruimte gevonden om informatie te geven over de echt bestaande ondergrondse rivier De Effra, die in Londen in de Theems uitmondt. Tenslotte een compliment voor de auteurs die door hun talloze kleine puzzelstukjes informatie en de soms aandoenlijke sfeerbeschrijvingen van personages, de aandacht geen moment laten verslappen. Dat is in dit soort verhalen doorgaans een hele toer!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.