Andere Schrijvers Over Saskia Noort Header 001
Interviews

Andere schrijvers over Saskia Noort

Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Van haar boeken werden ruim 3 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater. Ook haar laatste thriller, Huidpijn, werd lovend ontvangen en was met 200.000 exemplaren een van de best verkochte boeken van 2016. Saskia Noort is een geprezen auteur, in dit artikel vertellen auteurs Henk Rijks en Simone van der Vlugt over haar.

Henk Rijks

"Ik lees haar columns ook met bewondering en plezier."

Waarom vind je Saskia Noort een goede schrijfster?

Op de eerste plaats is zij een van de liefste en meest hartelijke mensen die ik ken. Dus dat neemt me ook meteen in voor haar werk. Haar oeuvre is niet alleen heerlijk leesbaar, maar er klinkt ook heel veel zelfspot, humor en een vleugje maatschappijkritiek in door. Dat wordt weleens over het hoofd gezien. Maar die combinatie maakt het zo sterk, zo eigen en ook zo uniek.

Wat is je favoriete boek van Saskia Noort en waarom?

Afgunst/ Een goed huwelijk. Een écht goed kort verhaal is een stuk lastiger te schrijven dan een roman. Zeker als het plotgedreven is. Aan dit boek zie je hoe goed Saskia het vak beheerst. En dat dan twee keer achter elkaar. Ik lees haar columns ook met bewondering en plezier.

Hoe was je eerste kennismaking met haar boeken?

Saskia kende ik natuurlijk van naam, maar haar werk niet. Op een dag kwam ik bij haar thuis voor een klusje. Ze gaf me een exemplaar van De Verbouwing en schreef daar een hele mooie opdracht in. Wat die is, vertel ik niet.

Wat verwacht je van Stromboli?

Spetterend vuurwerk, maar dat ligt natuurlijk voor de hand. Ik denk dat ze met Stromboli een nieuwe weg inslaat, maar het blijft natuurlijk ontegenzeggelijk een echte Noort. Ik hoop en verwacht dat haar lezers haar daar in zullen volgen. Verder: veel lachen, gniffelen, herkenning, leesplezier. En een film over anderhalf jaar.

Simone van der Vlugt

"Het enorme succes van De eetclub heeft mijn boek vast geen kwaad gedaan."

Waarom vind je Saskia Noort een goede schrijfster?

Saskia heeft een openhartige, brutale manier van schrijven die ik erg waardeer. Ze durft zichzelf bloot te geven, zowel in haar columns als in haar boeken, en dat is wat een schrijver moet doen.

Wat is je favoriete boek van Saskia Noort en waarom?

Om die reden vind ik De verbouwing haar mooiste boek. De vertwijfeling en pijn over een scheiding heeft ze zelf ook meegemaakt, en dat voel je op elke bladzijde.

Hoe was je eerste kennismaking met haar boeken?

Het eerste boek van Saskia dat ik las was De eetclub. Ik had toen dat boek uitkwam net het manuscript van De reünie ingeleverd, bij dezelfde uitgeverij. Het enorme succes van De eetclub heeft mijn boek vast geen kwaad gedaan.

Wat verwacht je van Stromboli?

Ik verwacht, en hoop, dat Stromboli de rauwheid heeft van Huidpijn en de humor uit Saskia’s columns. Ik ben heel benieuwd!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Esra Auteur Foto V2
Esra