Ann Sophia
Literaire romans

Ann Sophia: geld, schrijftalent en reizen

Schrijfproces en inspiratie

Dit is je vijfde boek alweer. Blijft het schrijven je nog bevallen?
Schrijven is een drang die niet te onderdrukken valt. Bij ieder boek zweer ik nooit meer te zullen schrijven, want het is een zwaar proces. Na verloop van tijd gaat het toch weer kriebelen. Daarnaast helpen de leuke en warme reacties van mijn lezers mijn onzekerheid over mijn schrijftalent te overwinnen. Want dat is eigenlijk waarvoor je het doet.

Waar haal je je inspiratie voor je boeken vandaan?
Dat is niet te verklaren. Soms door een heel simpele opmerking die iemand maakt. Inspiratie is overal om ons heen te vinden, je moet alleen goed kijken, luisteren en vooral zien. Maar vaak is het ook gewoon domweg doorgaan en dan ontstaat er vanzelf iets.

Ann Sophia 936

Baseer je de personages op personen in je eigen omgeving?
Soms wel, soms verzin ik personages ter plekke en heb ik geen idee waar zo iemand vandaan komt. Sommige personages verrassen mij ook. In de loop van het verhaal blijken ze dan veel aardiger dan ik dacht, of juist helemaal niet.

Hoe ben je op het onderwerp noblesse oblige gekomen en kun je vertellen wat dit inhoudt?
Bij noblesse oblige kwam ik op het onderwerp door een opmerking van mijn uitgeefster, die een verhaal vertelde over puissant rijke mensen die een verwarmde oprit bij hun huis hadden om in de winter geen sneeuw te hoeven schuiven. De verwarming hadden ze per ongeluk de hele zomer laten branden. Dit zette mij aan het denken.

  • Geld Hoewel geld niet meer en niet minder is dan een ruilmiddel, blijft het mensen intrigeren. Hoe we eraan komen, wat we ermee doen, hoe het ons beïnvloedt. Het hoofdthema van de boeken van de beroemde Victoriaanse schrijfster Jane Austen was vaak geld en de positie die dit met zich meebracht.
  • Verantwoordelijkheid Geld blijft een boeiend onderwerp waar iedereen zijn vragen bij heeft. Wat zou ik doen als ik veel geld had? Hoe zou het mijn leven beïnvloeden? Zelf kom ik uit een ondernemersfamilie, ons is geleerd geld te gebruiken om risico’s mee te nemen en te ondernemen. Voor ons geeft geld een mate van vrijheid en onafhankelijkheid. Maar ons is ook geleerd dat geld een zekere mate van verantwoordelijkheid met zich meebrengt naar je directe omgeving.

'Ik weet nog heel veel plaatsen en landen waar ik naartoe zou willen. Maar ik moet hierbij een klein geheimpje verklappen: ik heb enorme vliegangst.'

Lucia Douwes Dekker

Controle en gevoel

Je reist veel en gebruikt veel plaatsen die je aandoet in je boeken. Heb je nog een land of plaats in de wereld die je graag wil bezoeken?
Ik weet nog heel veel plaatsen en landen waar ik naartoe zou willen: Japan, delen van Canada, de oostkust van Amerika. Maar ik moet hierbij een klein geheimpje verklappen: ik heb enorme vliegangst. Ondanks dat ik al heel veel gevlogen heb, moet ik echt iedere keer weer van tevoren een halve liter Bach Rescue Remedy drinken, pillen slikken en vervolgens in het vliegtuig gestaag alcohol tot me nemen om over dit controleverlies heen te komen. En dat terwijl ik eigenlijk heel weinig alcohol drink.

Ben je al bezig met een zesde roman en waar zal deze zich afspelen?
Mijn zesde roman zit inderdaad alweer in mijn hoofd te broeden. Ik heb al twee plaatsen in gedachten waar deze roman zich gaat afspelen. Maar zolang ik niets op papier heb staan blijf ik een gesloten ‘boek’, want voor mijn gevoel brengt het ongeluk om voortijdig iets los te laten over het verhaal.

Klee 941597 960 720

Heb je een boodschap met Ann Sophia?

Ja, zoals met al mijn boeken had ik ook hier een boodschap. Op het gevaar af betweterig over te komen of mensen mijn mening door de strot te duwen - wat absoluut niet mijn bedoeling is - wilde ik met dit boek het volgende zeggen: ieder talent of elke capaciteit die een mens bezit maakt alleen gelukkig als je deze ook kunt delen. Of het nu een talent is om muziek te maken, te schilderen, acteren, wiskundige problemen op te lossen, een bedrijf goed te managen of wetenschappelijke ontdekkingen te doen: je hebt er pas wat aan wanneer je het kunt delen.

  • Talent Alleen het delen van het geld dat dit talent oplevert, is een moeilijker vraagstuk. Veel nieuwe rijken snappen dat ze met dit geld ook leuke dingen voor andere mensen kunnen doen. Bij rijke mensen waar geld al langer een onderdeel is van de familie is het usance om goed werk te doen met een deel van dit geld. Noblesse oblige. Jammer genoeg zijn er daarnaast ook mensen waarbij geld hun leven gaat beheersen. Hun hele persoonlijkheid wordt afhankelijk van het leven dat geld hen volgens hen brengt. Dat verschil wilde ik in dit boek laten zien.