01 Header Diego Maradona
Vrije tijd

Annabel over Met de hand van God: het zal zelfs de boekenhaters aanspreken

Annabel Junge is auteur en onderzoeker. Zij schrijft over het Duits verzet in de Tweede Wereldoorlog op haar website duitsverzet.wordpress. Daarnaast schrijft ze boeken over vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. Eerder publiceerde zij Girlpower in de Tweede Wereldoorlog. Boeken zijn al vanaf het moment dat ze kon lezen haar ware passie en sinds 2008 kreeg die passie een extra dimensie toen ze begon met het recenseren van boeken

Ook bij voetbal staan de beste stuurlui aan wal, want wanneer het slecht gaat met de club is de kritiek van de fans niet van de lucht. Voor Maradona was dat de reden om voor het eerst zijn visie te geven op het Wereldkampioenschap Voetbal in Mexico in 1986 en dat doet hij in het boek Met de hand van God.

Oog op het wereldkampioenschap

Aanvoerder
Door trainer Bilardo wordt Maradona in 1983 gevraagd aanvoerder te worden van het nationale voetbalelftal van Argentinië met oog op het komende wereldkampioenschap over drie jaar. Maradona die op dat moment speelt voor FC Barcelona, is net herstellende van geelzucht, maar zegt toch gretig ja. Doch nauwelijks een jaar later speelt Maradona voor SSC Napoli en de leiding van die club is niet van plan om Maradona zomaar te laten gaan om zich voor te bereiden op het kampioenschap. Ondanks waarschuwingen overtreedt Maradona de regels, omdat hij koste wat kost, wil uitkomen voor zijn eigen land. Hij is erop gebrand om met zijn team winnen, al zijn de prognoses voor Argentinië somber en hebben zelfs de fans geen vertrouwen in hun ploeg.

Wereldkampioen
Op 2 juni 1986 is de eerste wedstrijd voor Argentinië en de tegenstanders zijn niet mis. De toenmalige aanvoerder gaat de kwalificatiewedstrijden stuk voor stuk langs: de wedstrijd tegen Zuid - Korea, Italië, Bulgarije, Uruguay, Engeland, vervolgens de halve finale tegen België en uiteindelijk de finale tegen titelverdediger Duitsland. In het begin is het moeilijk om de spelers op één lijn te krijgen. Er heerst verdeeldheid over de aanpak en er is nog een ander probleem: iedere speler gaat gebukt onder zijn eigen sterrendom. Maar gaandeweg weet Maradona van de spelers een hecht team te maken. De wedstrijd tegen Italië wordt de grote ommekeer. Het publiek begint nu ook te geloven in de overwinning en op 29 juni 1986 wordt Argentinië inderdaad wereldkampioen.

Maradona Cup Azteca

Pleidooi

Tegenstelling
In tegenstelling tot wat de titel suggereert, heeft het boek weinig uitstaande met religie, behalve dat Diego Maradona een zeer gelovig man is. De titel refereert aan een gebeurtenis tijdens de kwartfinale Argentinië – Engeland. Wanneer de bal richting Maradona komt, raakt hij de bal kortstondig aan met zijn vuist en maakt een doelpunt. Geheel tegen de verwachting in keuren de scheids- en grensrechters het doelpunt goed. In het boek staat de vedette uitgebreid stil bij dit moment.

Daniel Arcussi
Hoewel het verhaal is opgetekend door Daniel Arcussi die daarvoor een maand met de vedette optrok, is het geheel geschreven in de ik-vorm. Als een directe confrontatie met zijn fans, want feitelijk is dit boek Maradona’s pleidooi, waarin hij zichzelf verdedigt tegen alle kritiek die er geweest is - zowel op zijn persoon als op het hele elftal. Juist die directe stijl maakt dat je als lezer snel meegetrokken wordt in het relaas en dan ontdek je dat er bij voetballen heel wat meer komt kijken dan alleen simpelweg een balletje trappen. Maradona –Met de hand van God laat de keerzijde van het voetbalspel zien. Ondanks dat het gaat om een spel, staat voetbal niet los van de politiek. De regering van Argentinië bemoeit zich net zo makkelijk met voetbal als met politiek. En over de wedstrijd Argentinië tegen Engeland hangt de schaduw van de Falklandoorlog.

Maradona Soccer Aid 1

Vechtersmentaliteit

Mentale kwestie
Dan zijn er de beslissende momenten, waarop er keuzes worden gemaakt. Wie wordt opgesteld en hoe zwaar weegt het belang van de ploeg boven het recht van een speler om mee te doen? Voor de fans is de ploeg belangrijk, maar voor de betrokkenen is die keuze niet altijd zo eenvoudig. Een voetballer moet beschikken over een vechtersmentaliteit, zegt Maradona in zijn boek en dat was hard nodig. Het was immers de tijd, waarin het spel aanzienlijk verruwd was. Enkels waren een geliefd object om de tegenstander uit te schakelen. Ook Maradona had een gebroken enkel op het veld opgelopen dankzij een tegenstander. Maar het is ook een mentale kwestie, Maradona bleef geloven in zichzelf.

Wrevel
Zelf zegt hij dat hij zijn verhaal niet vertelt uit rancune, maar aangezien alleen hij aan het woord is en er geen tegenreacties zijn, mogen we dit met een korreltje zout nemen. Het wordt de lezer al snel duidelijk dat er nog altijd veel wrevel zit bij de oude voetballer. De wereldkampioenschappen van 1978 en 1982 zitten Maradona nog altijd dwars. Voor het WK van 1978 werd Maradona niet geselecteerd en dat blijft zeer doen, niet alleen omdat dat kampioenschap in Argentinië gehouden werd, maar ook nog eens omdat het land toen won. In 1982 mocht Maradona er wel bij zijn, echter toen werd Argentinië al vroeg uitgeschakeld. Mexico 1986 moest zijn revanche worden en dat werd het ook. Niettemin een boeiend boek dat zelfs voetbalhaters zal aanspreken!