Header astrid harrewijn
Header astrid harrewijn
Interviews

Astrid Harrewijn neemt met Onder de Franse zon  iedereen mee op een heerlijke vakantie naar Frankrijk

Was het maar alvast zomer. Met de nieuwe Kobo Original- serie: Onder de Franse zon kun je alvast op vakantie! Astrid Harrewijn neemt je mee op reis naar Frankrijk in een driedelige miniserie. Astrid schrijft al jaren heerlijke boeken om even in te verdwijnen zoals de Vrienden- serie en de Stroopwafelshop. “Ik denk dat iedereen toe is aan een reisje naar het buitenland”, vertelt ze.

In Onder de Franse zon gaan we met Emma op reis naar Frankrijk. Alles wat Emma’s leven zeker maakt verandert abrupt. Op werk loopt het niet lekker en wat is er toch met haar man aan de hand? Tot overmaat van ramp vergeet ze ook nog de dure chalet in Frankrijk te huren en moeten ze het doen met een kampeerplek. Toch pakt Emma de oude auto in en zet ze de kinderen op de achterbank. Want naast een welverdiende vakantie is er nog iets anders dat ze in Frankrijk moet afhandelen.

Een hoofd vol ideeën

Astrid zit altijd vol verhalen. “Ik schrijf enorm graag boeken. Ik kreeg dit idee en moest er mee aan de slag. Ik schrijf niet per se over liefde maar over een leven dat op zijn kop komt te staan. Ik vind het veel interessanter hoe mensen daarmee omgaan. Maar er zit natuurlijk ook liefde in dit boek!” legt de schrijfster uit. 

Zelf onder de Franse zon

“Ik heb zelf al jaren een vakantiehuis in Frankrijk. Toen de kinderen jong waren was dat een oude boerderij aan zee, die hebben we opgeknapt. Ze vonden het daar geweldig: de ruimte, de vrijheid. Toen de kinderen uit huis gingen hebben we de boerderij verkocht en kochten we een huisje meer richting de Vogezen. Een heerlijke plek.” Frankrijk is dus echt een land waar Astrid een voorliefde voor heeft. “Ik schreef deze serie vorige zomer in Frankrijk. Het is fijn om daar te zijn. Het ongecompliceerde leven kan ik daar echt vinden en ik haal daar ook veel inspiratie uit.” 

Franse muziek heeft Astrid ook enorm geholpen met het schrijven van dit boek. “Toen wij vroeger als kind op vakantie gingen luisterden we zodra we de grens overkwamen naar een Franse radiozender. Als ik dan nu weer terugluister naar die muziek, krijg ik er weer een blij en nostalgisch gevoel van. Ik denk dat mensen dat zeker herkennen.” 

"In Onder de Franse zon vind je een heerlijk verhaal om even mee op vakantie te gaan."

Simpel leven 

Elk boek van Astrid vertelt het verhaal van een vrouw die voor een keuze komt te staan. “Het is belangrijk om uit te vinden wat je belangrijk vindt. Daar kom je alleen achter als je keuzes maakt, hoe moeilijk ook. Mijn personages komen voor een keuze te staan. Deze moeten ze nemen, of de uitkomst nou goed of slecht is", vertelt Astrid. “Uiteindelijk moet je uitkomen bij wat je gelukkig maakt. Dat zijn vaak simpele dingen zoals familie en vrienden. Ik hoop ook echt dat de lezer dat eruit haalt. Emma is een vrouw met alles wat haar hartje begeert. Ze hebben een duur huis en dure auto’s, maar ook zij komt erachter dat dat niet het belangrijkste is.” Astrid adviseert: “Kijk om je heen naar wat je nú mist! Zodra alles weer kan, vergeet dat dan niet.”  

Een serie om te bingen

De serie is een Kobo Original en dus exclusief verkrijgbaar bij Kobo en bol.com en ook te lezen in het abonnement Kobo Plus. Nergens anders kun je deze serie lezen! Het zijn drie kortere boeken, Un, Deux, Trois, die je achter elkaar kunt bingen. “Ik vind het heel vervelend wanneer ik een jaar moet wachten op een nieuw boek in een serie. Dan ben je allang weer vergeten waar het vorige boek over ging. Nu kun je zo gelijk verder!” De schrijfster heeft al veel ervaring met het schrijven van series, maar deze was toch speciaal. “Normaal schrijf ik een serie door de perspectieven van verschillende personages te pakken voor de verschillende boeken. Dit is een serie dat één boek had kunnen zijn en nu de hele tijd dezelfde persoon volgt. Dat is ook wel heel leuk.” 

Verdwijnen in het verhaal

Astrid wil dat de lezer in dit boek echt een ‘escape’ vindt van de echte wereld. Ze is dol op het creëren van nieuwe werelden en verhalen. “Ik hoop echt dat de lezer zich kan verliezen in deze mini-serie. Lekker even op vakantie, want ook ik wil dat. Ik schrijf  om even te kunnen ontsnappen. Ik hoop dat de lezer dat ook heeft met mijn boeken.”