Header recensie de betekenis van liefde
Header recensie de betekenis van liefde
Recensies

Aziza el Baraka’s eerste roman De betekenis van liefde laat je niet zomaar los

Aziza el Baraka debuteerde met de verhalenbundel De zorgstroom. Een debuut dat werd beloond met een nominatie voor de Selexyz Debuutprijs. Zal ze ons nu weer zo verrassen met haar eerste roman: De betekenis van liefde?

Op zijn sterfbed bekent Riyan dat hij een levenslange wens heeft die nog niet is uitgekomen: hij wil met Fatima trouwen. Zestig jaar geleden leerde hij haar kennen en sindsdien heeft hij haar niet meer gezien. Gedurende al die jaren is Fatima meermaals getrouwd geweest. Toch is haar hart altijd blijven kloppen voor Riyan. Zullen zijn vrouw en kinderen hem vergeven voor deze keuze?

Zeven liefdes

De betekenis van liefde is opgedeeld in zeven hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft een naam, van elke man met wie Fatima in aanraking is gekomen. Elke man is anders en zo ook de vorm van liefde die zij met hem deelde. Zelfs onbeantwoorde liefde. Het eerste hoofdstuk staat natuurlijk in het teken van Riyan. Hier lezen we meteen waarom het verhaal van Riyan en Fatima zo hartverscheurend is. Hij is ondertussen getrouwd en heeft een gezin, waarom wil hij na al die jaren alsnog nog met Fatima zijn? Die vraag prikkelt om de andere zes hoofdstukken te lezen en daarmee in de geschiedenis te duiken.

‘’Ze staart naar het gezicht dat ontwaakt. Hoe het laatste beetje leven een vleugje leven blaast in ogen die binnenkort voor altijd dicht zullen gaan.’’

Een ongrijpbare zielsverwant

In eerste instantie denk je dat dit boek om Riyan draait, maar eigenlijk is het Fatima die je enorm goed leert kennen. En daarbij leert zij ook vooral zichzelf kennen in de loop van het verhaal. Door het vallen en opstaan in verschillende huwelijken, maar ook door haar tijd als weduwe.

Met dit boek heeft Aziza el Baraka een bijzonder pijnlijk liefdesverhaal op papier gezet. Fatima leefde haar leven, wetend dat ze een zielsverwant heeft met wie ze nooit samen zou zijn. Een hint naar de Marokkaanse levensstijl, levenslessen en de korte stukken poëzie geven het verhaal nog een beetje extra karakter. Ondanks dat het boek niet veel bladzijdes bevat, weet Aziza el Baraka een sterk en ontroerend verhaal met ons te delen.

Pics Art 09 05 02 58 44
Esmee Hendriks