De Bullet Journal Methode
Interviews

Begrijp wat je doet en waarom met De Bullet Journal Methode

Iedereen kent het takenlijstje wel. Je vindt een papiertje of een schrift, schrijft daar je taken op en vinkt ze af. Na een tijdje gooi je dat briefje weg of je raakt hem kwijt. Maar waarom doe je dat? Ryder Carroll heeft hier een slimme methode voor bedacht: de Bullet Journal® en schreef een boek over die methode: De Bullet Journal Methode. Op deze manier leg je het verleden vast, organiseer je het heden en plan je de toekomst. Overal vind je op internet voorbeelden over hoe je de Bullet Journal moet bijhouden en de creaties die mensen maken. Maar welke filosofie zit hier nu erachter?

Allereerst gefeliciteerd met de publicatie van je boek De Bullet Journal Methode. Ben je trots op het resultaat?
“Ja dat ben ik. Ik heb er hard voor moeten werken.”

Kun je mij een beetje vertellen over De Bullet Journal en over het boek?
“Natuurlijk. Ik denk dat ik eerst duidelijk moet maken dat De Bullet Journal Methode geen notitieboek is, maar een idee of een reeks ideeën. We gebruiken het notitieboekje om die ideeën uit te oefenen. De elevator-pitch voor de Bullet Journal Methode is dat het een mindfulness-oefening is die vermomd is als een productiviteitssysteem. Dus je gebruikt je notitieboek om je gedachten vast te leggen en je dagen te organiseren. Maar je gebruikt het ook als een instrument om je bewust te maken van je ervaringen en om je ervaringen nader te bekijken. Om te zien hoe de dingen die je doet je beïnvloeden, om zo beter te begrijpen waarom je doet wat je doet.”

“Wanneer we pen op papier zetten, doen we niet alleen het licht aan; we zetten ook de verwarming hoger. Schrijven met de hand helpt ons om te denken en voelen tegelijk.”

Waarom heb je de Bullet Journal nodig om mindfulness te bereiken?
“Mindfulness is een woord dat nu veel wordt gebruikt. Dus ik wil duidelijk zijn over mijn interpretatie van mindfulness. En dat gaat over meer aanwezig worden en bewuster worden van waar je nu bent. Simpel gezegd echt te begrijpen wat er gebeurt. Als je dat doet, dan kun je beginnen met het nemen van veel beter geïnformeerde beslissingen in de toekomst.”

Hoe doe je dat dan?
“Aan de ene kant maak je deze lijstjes. Dat heb ik niet verzonnen en dat beweer ik ook niet. Maar ik denk dat het bijhouden van lijstjes een goede eerste stap is. Omdat je opeens je gedachten neemt en op papier zet. Ik denk dat dat veel krachtiger is dan mensen denken dat het is. Maar het blijft niet bij alleen takenlijstjes maken. In de Bullet Journal bewaar je ook opmerkingen en gebeurtenissen. Je bewaart je emoties. In dit geval tijdens een interview. Wat je dan kan schrijven is:

  • Een interview voeren
  • Nerveus zijn
  • Hopen dat het goed gaat

Maar waarom ben je nerveus? Misschien ben je nerveus omdat het je eerste keer is. Als je ze op papier zet, raakt het uit je hoofd en dan maak je je er een beetje minder zorgen over. Maar in dat proces begin je ook te wennen aan jezelf, je gaat dieper nadenken over de waarom en je geeft er een naam aan. Als ik nerveus ben, dan weet ik meestal niet waarom ik dat ben. Als je de vraag stelt ‘waarom ben ik nerveus?’ kom je erachter dat je jezelf verhalen vertelt. Als je deze verhalen hardop zegt of op papier zet kom je er meestal achter dat die verhalen onzinnig zijn. Je krijgt context en je begint te beseffen waar je bent en wat de situatie eigenlijk is. En omdat Bullet Journaling iets is wat je elke dag doet, word je steeds beter in het stellen van deze vragen. ‘Waarom ben ik nerveus? ‘Waarom doe ik dit? ‘Is dit iets wat ik wil doen? ‘Waar ben ik nieuwsgierig naar? ‘Hoe voelde ik me hierdoor?’ Dit zijn hele eenvoudige vragen en geen super diepe existentiële vragen, maar omdat je dit steeds doet, word je meer aanwezig. Je wordt je bewust waarom je doet wat je doet, waarvan ik denk dat dat iets is wat velen van ons niet weten.

Het is net als de zin van het leven. Niemand weet wat het is of dat er echt een zin van het leven is. We zijn op dat gebied gewoon ongeschikt om het te begrijpen. Ook al zijn we geen holbewoners meer die de hele dag kunnen mediteren. Ik denk persoonlijk dat dat eigenlijk echt onbehulpzaam is, omdat de zin van het leven voortdurend verandert op basis van je leven, je weet niet wat er gaat gebeuren. Misschien heb je een gezin en dat gaat dit veranderen. Misschien heb je een andere carrière ​​en dat zal dingen veranderen. Hoe kan er één zin zijn? Er moeten er veel zijn en als je niet oplet, mis je ze en zul je je verloren voelen. Dus op die manier helpt Bullet Journaling je om bij jezelf te blijven kijken en ervoor te zorgen dat je op zoek gaat naar de dingen die logisch zijn. Het gaat niet om gelukkig zijn. Het gaat erom te begrijpen waarom je doet wat je doet, dat is heel anders.

En nog iets om over na te denken is dat we lijsten bewaren als een manier om te onthouden wat je moet doen. Maar ik denk dat elke taak op je takenlijst een ervaring is die wacht om geboren te worden. Als je iets gaat doen wordt dat je leven en je realiteit, dus op de een of andere manier is je takenlijst net als een tijdmachine. Als je er zo naar kijkt en je vangt een glimp op van de toekomst die je gaat bouwen, vraag je dan af of je dit wel wilt. Als je je takenlijst begint te associëren met je toekomst dan kunnen er veel dingen veranderen. Misschien beslis je om niet op reis te gaan of juist wel. Of misschien je carrière te veranderen. Als je nadenkt over de toekomst die je wilt opbouwen, zijn de dingen die op je takenlijst staan dan wel logisch?”

“Hoe kun je weten wat zinvol is als je er nooit over nadenkt.”

Het is dus niet gewoon een takenlijst, maar het gaat veel dieper?
“Het is beide. Want als je bijvoorbeeld de was niet gaat doen dan gaan je kleren stinken. Het is niet zo dat mensen de was doen, omdat dat ze gelukkig maakt. Het gaat dus niet alleen om het bijhouden van lijsten van dingen die je moet doen; het gaat erom dat je begrijpt waarom je die dingen doet. Het is belangrijk dat je je niet moet instellen op een verwachting, omdat je de uitkomst niet kunt beheersen. Doelen zijn heel anders voor mij. Ik zet een doel met de gedachte dat ik deze niet hoef te bereiken; het is iets om mezelf een richting te geven. Net als een vuurtoren en een boot. Het doel is de vuurtoren, de richtlijn, en de boot, de taken, gaat niet per se naar een vuurtoren. Hij gebruikt het zodat hij niet verdwaalt. Het idee van de Bullet Journal is om doelen te stellen die je leuk vindt. Je bouwt deze vuurtorens om je te leiden en wanneer dingen niet lukken, dan is het oké want je bent in ieder geval op weg in een zinvolle richting.”

Met welke achterliggende gedachte heb je dit boek geschreven?
“Dus toen ik Bullet Journal voor het eerst lanceerde, was het hele idee dat ik mensen laat zien hoe ze het productiviteitsaspect gewoon moeten gebruiken. Ik was in de veronderstelling dat het mensen niet zou interesseren hoe mijn geloofssysteem werkt en hoe je weet dat mijn filosofie andere levens van andere mensen kan beïnvloeden. We leven in een tijd waar het delen van je geloofsbeelden een zeer dubieuze onderneming is. Ik concentreerde me op de praktische elementen. Maar na de lancering gebeurde er iets interessants. In het begin vroegen mensen technische vragen zoals ‘hoe ga ik om met terugkerende taken’ en ‘hoe ga ik om met wekelijkse logs’. Maar toen begonnen het karakter en de aard van de vragen te veranderen zoals ‘hoe stel ik betekenisvolle doelen?’ Er kwamen allerlei existentiële vragen en dat vond ik heel interessant. Ik heb er veel over nagedacht, gelezen en mijn nieuwsgierigheid heeft me toegestaan ​​om dingen te ontdekken die ik erg effectief vond. Ik wilde deze inzichten delen met de mensen. Voor mij is de Bullet Journal twee dingen: je hebt de theorie en je hebt de oefeningen. De oefeningen is wat de meeste mensen weten, maar in de theorie is heel erg wat het boek hen vertelt om de Bullet Journal-methode te gebruiken als een manier om met intentie te leven.”

“Mijn doel was om te delen wat ik nuttig vind en ik vond een boek de beste manier hiervoor. Een boek met afbeeldingen om duidelijk voorbeelden te laten zien hoe je deze filosofie toepast. Maar hoeveel boeken bestaan er wel niet om met filosofieën om je leven te beteren. Hoe vaak heb je de gedachte gehad om deze filosofie na te leven, maar kreeg je het druk en vergat je het weer? Ik besefte dat de enige manier dat een filosofie of ideeën gaan werken is als ze in actie worden gebracht in je dagelijkse leven. Ik had al het systeem hiervoor.”

“We moeten het aantal beslissingen reduceren waarmee we onszelf belasten, zodat we kunnen focussen op wat belangrijk is.”

Je schrijft: “Het beste moment om te beginnen is altijd nu. Dat gezegd hebbende: een ideaal moment om te beginnen is de eerste van de maand, wanneer je je monthly log aanmaakt.” Wat zijn de tips die je kan geven aan iemand die net begint?
“De eerste tip die ik zou geven, is dat je jezelf moet vragen wat je wilt dat het voor je doet. Welke uitdagingen wil je overwinnen of op zijn minst verzachten. Niks zal een uitdaging uit de weg helpen maar het zal wel iets beter worden. Het is belangrijk om daar te beginnen. Veel mensen proberen alles in een keer, voelen zich overweldigd en geven het dan op. Het is dan allemaal voorbij en voor niets geweest. Begin met jezelf af te vragen wat je nodig hebt. Het hoeft niks te maken te hebben met productiviteit. Je kan De Bullet Journal ook gebruiken om grip op je angst te krijgen, als je een angstig persoon bent, door bijvoorbeeld op te schrijven hoe je je voelt gedurende de dag. Door op te schrijven wat er gaande is en hoe je je voelt, zet je gedachten op papier in verkorte vorm.Je hoeft niet altijd een heel boekwerk te schrijven. Op die manier begin je context te krijgen en dat kan in het begin helpen. Misschien heb je De Bullet Journal Methode alleen nodig voor productiviteit en geef je niks om mindfulness. De kans is er dat je het na verloop van tijd voor iets anders nodig hebt, dus een van de twee dingen zal gebeuren: je verlegt je focus of je bouwt het verder. Dus begin je met het eenvoudigst mogelijke ding en voeg je verschillende dingen toe. Maar voeg altijd alleen de dingen toe waarvan je gelooft dat deze waarde toevoegen aan je leven. De habit tracker een perfect voorbeeld hiervan. De grootste fout die mensen maken, is dat ze twaalf gewoontes bijhouden wanneer ze een habit tracker maken. Ik weet niets over jou, maar als ik één nieuwe gewoonte per maand kan maken dan vind ik het al geweldig. Mijn advies is dat je de lat zo laag legt dat je het echt gaat doen. Wees geduldig met jezelf, houd jezelf bezig. Het is voor jou en voor niemand anders. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet. Het is content boven presentatie.”

In je boek zijn er veel voorbeelden, zoals Sandy, de vrouw die een citroen perste zonder dat dit pijn deed. Terwijl ze al haar hele leven aan een aandoening die dermatillomanie heet leed. En het ontroerende verhaal over het kleine kind en de moeder, waarbij het houden van een Bullet Journal letterlijk het leven van het kleine kind heeft gered. Krijg je veel van die brieven? En waarom heb je juist voor deze gekozen.
“Ja, ik krijg er heel veel. De brief van de moeder die je met haar kind ziet; die brief veranderde mijn leven. Ik kreeg die brief en onmiddellijk voelde ik me goed. Op dat moment moest ik erachter komen hoe ik de Bullet Journal kon omzetten tot een fulltime baan. Ik kwam erachter dat dit werk letterlijk een verschil maakt. Ik heb dat voorbeeld gekozen, omdat het een ​​duidelijker beeld geeft hoe deze methodiek een enorme impact op je leven kan hebben. De vrouw met de citroen wilde ik erin hebben, omdat veel lezers geen kinderen hebben en zich in het eerste voorbeeld misschien niet konden inleven. Het is zo'n simpele handeling dat de mevrouw deze vrucht oppakt en opeens is haar leven beter omdat ze in contact is gekomen met zichzelf. Ze is letterlijk en figuurlijk genezen. Het is elegant, mooi en eenvoudig. Je keuken is een universeel beeld. Mensen konden zichzelf in die situatie zien, iedereen heeft zijn eigen citroen.”

Had je verwacht dat de Bullet Journal zo immens succesvol zou zijn? Er is zelfs een hele industrie omheen gebouwd.
“Mijn verwachting was om de website te lanceren. Daarin is mijn verwachting voldaan. Alles wat daarna gebeurde, is erg surrealistisch.”

Maar het is natuurlijk wel fijn.
“Dat is het zeker. Ik bedoel, het is interessant. Hoe voorzichtig je ook bent met het uitleggen van iets, de prijs dat iets erg populair wordt is dat veel van wat je belangrijk vindt toch verloren gaat. De Bullet Journal is overgenomen door een zeer visuele gemeenschap. Ik heb geen probleem ermee dat mensen hun notitieboekjes er mooi uit laten zien. Ik heb een probleem met dat mensen die het mooi maken, omdat ze denken dat de Bullet Journal daarover gaat. Veel mensen starten met het illustreren van vlinder en bloemen en dan krijg ik e-mails van andere mensen, die net zoals ik zijn, dat ze verschrikkelijk zijn in Bullet Journaling of dat ze het gewoonweg niet kunnen. Dit vind ik echt hartverscheurend. Deze mensen hebben het gevoel dat ze zichzelf moeten vergelijken met anderen en dat is niet waar het om gaat. Het gaat erom dat je erachter komt wat je nodig hebt. Als dat bloemen en vlinders zijn dan is dat een beslissing die je zelf moet nemen. Maar je moet eerst begrijpen hoe het echt werkt. Want als je ooit mijn Bullet Journal ziet dan is deze zwart-wit, geen illustraties en supereenvoudig. Ik heb zelfs niet echt een goed handschrift. Wat je vandaag de dag in mijn Journal ziet is het resultaat van talloze mislukkelingen, van tientallen jaren uitzoeken wat wel en niet werkt voor mij. Ik heb dit gedeeld zodat mensen niet dezelfde fouten hoeven te maken.”

Wat je online ziet, kost veel tijd natuurlijk. De Bullet Journal Methode is meer gecreëerd om tijd te besparen of te besteden aan nuttige dingen.
“Ja, maar ik wil hier duidelijk over zijn. Sommige van de echt uitgebreide voorbeelden zijn geen uitstelgedrag. Deze mensen zijn eenvoudig begonnen en na verloop van tijd beseffen ze dat als ze illustraties of kleur toevoegen ze veel dieper ermee omgaan. Het is meer een manier van ontspannen en het verminderen van angsten. Ze nemen contact op met zichzelf en worden productiever, omdat ze van het proces genieten. Dat vind ik geweldig. Het hele punt is dat je uitzoekt wat werkt voor jou. Maar je hebt het minimale en je hebt het maximale. Mijn probleem is als mensen bij het maximale beginnen, ze nooit iets zien van de filosofie. Ze kopiëren wat ze zien online. Ze weten dan niet wat de kern is en hoe het ze in hun dagelijkse leven kan helpen. Ik zie De Bullet Journal Methode als een basis, zie het als een leeg huis. Ik geef mensen het huis en ze decoreren het op hun eigen manier. Ze leven er natuurlijk zelf in. Ik wil ze het meest comfortabele leven bieden dat ze kunnen hebben. Maar als je in andermans huis gaat wonen en je daar comfortabel moet gaan voelen, dat is lastig.”

“Het gaat erom dat je op een veilige manier toegeeft aan je nieuwsgierigheid en dingen uitprobeert zonder tijd te verspillen.”

Kijk je ooit nog eens in je eerste Bullet Journal? Hoe voel je je daarbij?
“De eerste heb ik niet meer. Het is belangrijk om te begrijpen dat ik geen Bullet Journal nummer een heb. Ik heb dit systeem gedurende tientallen jaren ontwikkeld. Al mijn Bullet Journals van de afgelopen jaren zien er niet zo uit zoals die van nu. Die van 2008 ziet er niet zo uit als die van nu. Het is voor mij nooit Bullet Journal nummer 1. Het is meer een notitieboekje van vroeger. De Bullet Journal begon er veel meer uit te zien zoals je deze kent na mijn studietijd. Alles daarvoor was gewoon een standaard notitieboekje. Misschien had het een index of verschillende symbolen. Toen ik het ging delen met de wereld, bestudeerde ik mijn notitieboeken echt op wat er goed aan was en wat niet. Maar toen ik voor het naar New York verhuisde, stroomde mijn appartement onder water en verloor ik vrijwel alles wat ik bezat. Inclusief veel notebooks; het is dus daarna pas echt begonnen.”

Heeft De Bullet Journal je geholpen om met de overstroming om te gaan?
“Ik herinner me niet echt of ik dat rond deze tijd deed. Het is nogal een intense ervaring. Je hebt niets, waar ga je in schrijven? Ik moest alles opnieuw kopen. Een notitieboekje was toen geen prioriteit. Ik weet niet eens of ik hierover heb geschreven. Dat is interessant, ik zal het eens controleren. De eerste Bullet Journal die ik heb is van niet lang na de overstroming. Maar dat is toch een ervaring die ik nooit zal vergeten.”

Zou je zeggen dat dat het meest uitdagende is waar je mee te maken kreeg?
“Dat is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat er enorm uitdagende dingen in mijn leven zijn geweest. Sommige dingen zullen nooit verdwijnen. Het is gewoon een kwestie van je realiteit begrijpen, net zoals het is om het te bestrijden. Dus een Bullet Journal helpt voor mij daarbij. Je hebt goede en slechte dagen. Bullet Journaling helpt me om deze dagen in balans te brengen. Als iets echt uitdagend is of echt spannend, dan schrijf ik er over. Een van mijn favoriete regels is 'je schrijft om te leren denken' en veel mensen denken dat het alleen om boeken gaat. Maar het schrijven over je leven leert je om dingen te begrijpen of dingen zullen duidelijker worden op een manier die je misschien niet had verwacht.”

“De geheimzinnige doos arriveerde onaangekondigd. En wat nog gekker was: mijn moeders onmiskenbare blokletters sierden het adreslabel. Een cadeau misschien, een verrassing zonder speciale gelegenheid of reden? Onwaarschijnlijk. Bij het openmaken van de doos stuitte ik op een berg oude notitieboeken. Perplex viste ik er een fluorescerend oranje exemplaar uit dat bedekt was met graffiti. De pagina’s waren gevuld met ruwe schetsen van robots, monsters, strijdtaferelen en finaal verkeerd gespelde woorden. Verschillende soorten… er liep een rilling over mijn rug. Deze waren van míj!”

Tegenwoordig doet iedereen steeds meer dingen online. Wat is je mening daarover?
“Van wat ik heb gelezen, is dat geen goede zaak. Technologie is onbeperkt maar wij niet en wij zijn degenen die technologie creëren. Technologie is ontworpen voor praktische dingen. Begrijp me niet verkeerd; ik hou van technologie en ik heb er jarenlang mee gewerkt. Ik denk dat de grootste uitdaging van technologie is dat we eindeloze afleiding krijgen. Zeker bij de millennials, als ze zich vervelen pakken ze de telefoon erbij. Als je afhankelijk bent van iets dat je afleid, dan heb je geen rust om zaken aan te pakken die onvermijdelijk zijn. Het is belangrijk om feedback te kunnen verwerken. Het gaat namelijk niet over wat je verkeerd hebt gedaan, maar over iemand anders zijn point of view en jezelf daarmee laten groeien. Ik zie steeds weer dat mensen minder goed met feedback omgaan, omdat ze in een ecosysteem leven waarin het niet normaal is. Ik heb het gevoel dat het opschrijven in een Bullet Journal je hierbij kan helpen. Het is een uitstekend middel om mensen te helpen met volwassen te worden en comfortabeler te zijn met het hebben van sterke en ongemakkelijke emoties. Als je de woorden op papier zet help je ze uit je hoofd en leer je hoe je ermee om moet gaan.”

Denk je doordat alles meer gedigitaliseerd wordt, tekenen van ADD of OCD meer en meer naar voren komen?
“Ik denk dat mensen het niet leuk vinden om te horen dat de moeilijke weg de korte weg is. Een groot probleem is dat we in het digitale tijdperk gemak voor efficiëntie verwarren. Ja, het is veel gemakkelijker om te typen. Je denkt anders na wanneer je schrijft. Als je typt ben je net een papagaai. Het feit dat je zo snel kunt typen, zal uiteindelijk schadelijk zijn omdat je niet echt luistert naar wat er gezegd wordt. Onze hersenen werken niet hetzelfde als software en we slaan dingen anders op. Er zijn studies die aangeven dat we het slimst waren, gebaseerd op hersengrootte, toen we nog verzamelaars waren honderdduizenden jaren geleden. Vóór technologie, toen we letterlijk afhankelijk waren van de wereld om ons heen. Je moest alles onthouden en alles moest bewaard blijven. Het had niet enkel invloed op jezelf, maar ook op de zeventien andere mensen in je stam. Je moet op een diepzinnige manier met de wereld omgaan. Want als je dat niet deed, dan stierf je. De inzet was heel reëel. Maar nu leven we in een wereld waar we helemaal niet zoveel hoeven te denken. Omdat alles is geautomatiseerd. Ze ontwerpen letterlijk dingen die onze aandacht trekken en vereisen niet dat we nadenken. Je analyseert je leven niet kritisch als je op je Instagram-feed kijk. Je vergelijkt jezelf alleen met anderen. Ik vind dat het belangrijk is dat mensen op een consistente wijze aan hun eigen model van de werkelijkheid werken. Anders gaan ze zich verloren, angstig, afgeleid of depressief voelen. Al deze dingen die we zien escaleren, omdat ze niet doelbewust zijn. Ze hebben geen gevoel voor betekenis. Hoe kun je weten wat zinvol is als je er nooit over nadenkt. Als je je enige wereldbeeld is gebaseerd op wat je ziet op je sociale feeds. Denk je dan wel na of je het werkelijk wilt? Je absorbeert deze doelen en je oordeelt jezelf door deze illusies. Dat is echt een gevaarlijke plek om te gaan. Waar ben je in de wereld? Waar ben jij? En mensen zijn bang om die vraag te stellen, maar het is belangrijk. En ik voel dat de Bullet Journal daarbij helpt. Je bent bezig met wat nu echt is. Je weet dat als je dit werk doet, je je gemotiveerd en geïnspireerd voelt.”

Wat was het meest verrassende wat je tegenkwam toen je onderzoek deed voor je boek?
“Ik wist altijd dat het werkte, omdat het voor mij werkte. Ik wilde weten waarom het zo effectief was voor mij en zoveel andere mensen. Miljoenen mensen doen dit nu; het is een onbegrijpelijk veel. Dus ik heb duidelijk iets aangeboord. Dit boek gaf me de gelegenheid om erachter te komen hoe dit werkte. Veel ervan was gebaseerd op handschrift en ook op hoe je omgaat met gedachten. Toen ik erin dook, vond ik zoveel verschillende soorten disciplines. Ik heb toevallig veel verschillende onderdelen geraakt die al goed zijn onderzocht. Zoals een takenlijst, die al eeuwen oud is. Maar dat is iets dat mentaal erg waardevol is. We denken chronologisch en methodisch. Dit zijn dingen die van het holbewoner-tijdperk afkomstig waren. Dit is slechts de geëvolueerde versie ervan. Je hebt de takenlijst en Journaling. Je hebt al deze verschillende technieken die op zichzelf allemaal waarde bieden.”

“Er zijn kinderen die lijden aan vormen van depressie. Ze gaan naar huis met de gedachte: 'dit was weer een vreselijke dag'. Maar toen ze een opdracht kregen om op te schrijven wat er de hele dag gebeurde en hoe ze zich erover voelden, waren ze bijna allemaal geschokt door het aantal goede dingen die die dag gebeurden. Ze hadden hun geest getraind om alleen op het negatieve te concentreren. Dus wanneer je je daarop concentreert, herinner je ook alleen het negatieve. Maar door een dagboek bij te houden, konden ze de goede dingen zien gebeuren. Plotseling begon het de manier te veranderen waarop zij het leven zagen.”

Tips voor mensen die nog nooit van De Bullet Journal Methode hebben gehoord

  • Ga naar www.bulletjournal.com
  • Start met het gratis aanbod. Er staan videos en tutorials. Start hier.
  • Blijf er minimaal twee tot drie maanden bij, totdat je een paar keer door migratie bent gegaan. Tijdens migratie bekijk je wat je in je leven houd en wat niet. Dit zijn echte beseffings momenten.
  • Wees geduldig met jezelf.
  • Vergelijk jezelf niet met andere.
  • Begrijp wat je wilt dat het voor je doet.
Angelique Auteur Foto Lees Magazine
Angelique