Header de eeuw van mijn dochters
Header de eeuw van mijn dochters
Recensies

In De eeuw van mijn dochters schuwt Rooijakkers zowel de ongemakkelijke vragen als de zelfspot niet

Zijn dochters zijn kinderen van de 21ste eeuw, maar hoe ziet hun toekomst er eigenlijk uit? Art Rooijakkers ging onder de noemer De eeuw van mijn dochters voor BNR Nieuwsradio en Het Parool op zoek naar het antwoord op die vraag. Alle uitkomsten die hij tegenkwam, zijn nu onder dezelfde titel gebundeld in een boek. Daarin schuwt Rooijakkers niks: niet de ongemakkelijke vragen, niet de zware antwoorden, maar ook de zelfspot niet.

In 2017 werd journalist en televisiepresentator Art Rooijakkers vader van Puk en Keesje. Met het vaderschap kwamen ook de vragen: hoe gaan de dames opgroeien? Worden ze dommer? Hoe zal de technologie zich tijdens hun leven ontwikkelen? Hoe zal het met uiterlijk en welvaart gaan? Krijgen ze een oorlog of nog een pandemie voor hun kiezen? Op zoek naar antwoorden klopt hij bij verschillende mensen aan. Van wetenschappers tot technologie-experts, van tattookoning Henk Schiffmacher tot een pedagoge.

Niet alle voorspellingen zijn even rooskleurig, bijvoorbeeld die over het klimaat en privacy. Toch weet Rooijakkers te voorkomen dat het ook op enig moment te zwaar of deprimerend wordt. Het helpt dat hij er regelmatig een grapje doorheen gooit - vaak ten koste van zichzelf. Daarnaast zijn niet alle vragen even heftig. Rooijakkers is ook op zoek gegaan naar de toekomst van autorijden bijvoorbeeld, of het toekomstige seksleven van zijn dochters (al was dat voor de papa wel even slikken).

Begrijpelijk en pretentieloos

De eeuw van mijn dochters is een boek vol duidelijke verhalen. Alle antwoorden zijn begrijpelijk uitgelegd en vragen worden vaak van meerdere kanten belicht. Ook worden de voorspellingen op geen enkel moment als voldongen feiten neer gezet: het blijft tenslotte koffiedik kijken. Dat alles maakt het een evenwichtig en pretentieloos boek. En hoeveel er ook echt uit zal komen… Daar moeten we het in 2070 nog maar een keer over hebben.

Naslagwerk

De eeuw van mijn dochters is een uitermate actueel boek. Het is tot stand gekomen midden in de coronacrisis, en daar wordt ook geen geheim van gemaakt. Daarnaast stipt het veel hele actuele thema’s en zorgen aan: de klimaatcrisis, privacyschendingen en de enorme afname van het gebruik van contant geld komen onder andere voorbij. Dat maakt het nu een interessant boek, maar zal het over een aantal jaar/decennia ook een mooi naslagwerk zijn om te kijken hoe we ‘toen’ anno 2020 tegen bepaalde thema’s aankeken en hoe we de coronacrisis beleefden.

Niet alleen voor zorgelijke ouders

De eeuw van mijn dochters klinkt misschien als leesvoer dat vooral voor zorgelijke ouders geschikt is. Maar door het grote scala aan onderwerpen dat voorbij komt, is het ook fijne kost voor de (nog) kinderloze mensen die verder denken dan wat er voor volgende week op de agenda staat. Want een slimme meid...

Chantallees
Chantal