Thrillers

Blind date: Tinder en spinnen

Wist je dat Marelle Boersma haar partner leerde kennen via Tinder? Maar dat dat natuurlijk eerst gepaard ging met een aantal missers? In haar elfde boek, Blind date, heeft ze erg veel autobiografische elementen verstopt. Ben jij benieuwd? Lees hier het interview met haar.

Tinder

Inmiddels je elfde boek alweer, waardoor blijf je geïnspireerd raken?
Als kind was ik altijd al bezig om ervaringen en gebeurtenissen vast te leggen. Er gebeurt veel in onze maatschappij, ook zaken waarvoor mensen liever de andere kant opkijken of waarvan ze zelfs geen idee hebben. Inmiddels word ik vaak benaderd door mensen die iets heftigs hebben meegemaakt en die zelf niet in staat zijn om deze misstanden naar buiten te brengen. Deze ervaringen gebruik ik in een verhaal. Helaas is de voorraad onuitputtelijk…

Blind date bevat veel autobiografische elementen. Het verhaal gaat over het gevaar dat zich overal op internet kan voordoen, terwijl je denkt dat je in alle anonimiteit kunt handelen. Daten, bloggen, sociale media; aan de ene kant geweldig om in contact te zijn, maar aan de andere kant blijkt het ook een duistere wereld. Het is een eng gegeven dat helaas actueel is.

Je wordt bestsellerauteur genoemd. Had je dat ooit verwacht toen je begon met schrijven? En had je verwacht dat je boeken zo’n succes zouden worden?
Schrijven is een deel van mij en dat zal altijd zo blijven. Dat ik met mijn boeken veel mensen aanspreek, is natuurlijk geweldig. Ik ben een dankbaar mens. Ooit is het begonnen als een droom, en natuurlijk verwachtte ik niet dat ik een bestsellerauteur zou zijn. Maar wat mooi dat dit, mede door de prachtige ondersteuning van mijn uitgeefster van De Crime Compagnie, gelukt is. Ik heb ontdekt dat schrijven veel meer is dan woorden op papier zetten. Ik schrijf emotie en kennelijk spreekt dat aan. Het is natuurlijk kicken dat ik zoveel lezers een slapeloze nacht mag bezorgen ;)

In Blind date speelt een groot deel van de pagina’s af op kantoor. Heb je zelf ook in de kantoorwereld gewerkt?
Ik werkte jarenlang in een bedrijfsmatige omgeving. Ik had in die tijd een leidinggevende, en zonder dat ze het weet heeft ze me enorm geïnspireerd om Tanja vorm te geven. Collega’s vroegen in die tijd wel eens ‘Kom ik straks ook in een boek?’ Een raadselachtig knikje was voldoende om ze lekker zenuwachtig te maken.

In je boek is Tinder een belangrijk onderdeel voor het hoofdpersonage, Moon. Hoe ben je zelf in aanraking gekomen met Tinder?
Ik heb een aantal jaren date-ervaring. Daar heb ik wel wat bijzondere, maar ook enge zaken meegemaakt die ik ooit in een boek wilde verwerken. Dat is nu gebeurd. Naast dat je er mooie en eerlijke mensen kunt ontmoeten, lopen er nu eenmaal ook veel engerds rond in de (dating)wereld. Maar gelukkig heeft daten me ook veel geluk opgeleverd; mijn huidige partner heb ik zo ontmoet.

02 Marelle Boersma

Als de dood voor spinnen...

Heb je een aantal van je eigen karaktereigenschappen verwerkt in het personage, Moon? Ze is bijvoorbeeld extreem goed in spinnen vangen.
Haha, ik ben als de dood voor spinnen! Dus het is heerlijk om eens wraak te nemen op die krengen. Mijn zoons plagen me er wel eens mee; succes verzekerd.

Naast het schrijven van boeken organiseer je ook schrijfvakanties, wat moet ik me als lezer voorstellen bij een schrijfvakantie en hoelang organiseer je deze al?
Sinds een aantal jaren organiseer ik inderdaad schrijfweken. Eerst in Toscane, maar nu ik zelf op een paradijselijk plekje in de Algarve ben neergestreken, is het natuurlijk prachtig om ons landgoed te delen met andere (would-be) schrijvers. Elke ochtend geef ik een schrijfworkshop waarbij ik tips geef hoe ze de techniek kunnen toepassen op hun verhaal. Daarnaast coach ik ze om hun verhaal verder aan te scherpen of meer diepgang te geven. Mijn partner blijkt een fantastische kok, dus die verzorgt alle maaltijden. De schrijvers worden compleet in de watten gelegd en kunnen zich volledig focussen op hun verhaal. Er zijn al diverse boeken op bol.com verschenen die tijdens een schrijfvakantie zijn ontstaan.

Je bent in 2015 in Portugal gaan wonen, wat heb je zelf met dit land?
Ik hád er niets mee. Maar mijn nieuwe partner vertelde al tijdens de eerste ontmoeting over zijn droom: hij wilde in Portugal gaan wonen. En ik zei direct ‘Ik ga wel mee’. Binnen 9 maanden na onze eerste ontmoeting kochten we samen een oude quinta in de Algarve. Daar hebben we onze dromen vervlochten: Portugal en schrijven. De rust en het klimaat zijn natuurlijk heerlijk. En nu we ook nog twee schrijfhuisjes hebben gebouwd, kan ik kiezen uit verschillende inspirerende schrijfplekken. We wonen tussen de Portugese boeren, waar we ons direct thuis zijn gaan voelen. Daar delen de mensen alles wat ze over hebben. Dus regelmatig staat er een buurman met komkommers, kool of een pompoen. En wij delen onze overvloedige sinaasappel- en mandarijnenoogst met hen.

Ondanks dat je in Portugal woont, heb je er voor gekozen om Blind date in Utrecht te laten afspelen, wat heb je zelf met Utrecht?
Ik hou van die stad en kom er regelmatig. Rondom de grachten hangt een sfeer die in de zomer gezellig is, maar die ook donker en dreigend kan zijn. Ook voor mijn boek Vals Alarm ben ik in Utrecht beland, dus ik ken de stad goed. Een locatie van een thriller heeft nu eenmaal bepaalde eisen en die vond ik er nu ook allemaal. Voor mij was het geen straf om er research te doen. Grandcafé de Winkel van Sinkel en Stadskasteel Oudaen, zullen veel mensen vast herkennen. Utrecht bleek een goede plek waar iemand als Moon omringd wordt door mensen, maar zich toch enorm eenzaam voelt. En waar de anonimiteit minder groot bleek te zijn dan ze dacht…

Penny Thumb
Penny