01 Janneke Siebelink
Column

Boeken van de week: cadeautjes voor de man

Onze Hoofdredacteur Boeken, Janneke Siebelink, schrijft wekelijks een column voor Wendy online. Deze keer schrijft ze over cadeautjes voor de man.

We kunnen natuurlijk iedere week weer een boek voor onszelf kopen waar we al lezende een betere versie van onszelf mee hopen te worden, maar we kunnen natuurlijk ook de mensen om ons heen een beetje helpen zich om te toveren tot empathische, barmhartige en van compassie vervulde schepsels. We kunnen ze helpen zichzelf een beetje beter te begrijpen, zodat ze uiteindelijk ook meer begrip kunnen hebben voor wie wij zijn. En bij wie kunnen we dan het beste beginnen? Juist, de man. Want als de man goed in zijn vel zit, is er meer ruimte voor aandacht voor het leven om hem heen. Daarom: deze week vijf boeken met een backbone voor De Man voor onder de kerstboom.

Cadeautjes voor de man

01 49

Waar is mijn speer – Tim Samuals

boeken

Volgens journalist, BBC-documentairemaker en TV-icoon Tim Samuals zijn onze mannen gevangen in lichamen die nauwelijks veranderd zijn sinds de tijd van de holbewoners. Maar tegenwoordig hebben ze te maken met een kantooromgeving, levenslange trouw, toenemende kans op depressie en idioot hoge verwachtingen over succes op hun werk en thuis. In zijn boek gaat Samuals tot het uiterste om antwoord te vinden op de vraag hoe mannen zouden moeten leven in de huidige tijd en geeft hij ze hun speer en waardigheid terug. En als we filosofe Stine Jensen mogen geloven, is het niet alleen een boek voor hem, maar ook zeker voor ons: ‘Alles wat altijd wilde en vreesde te weten te komen over de mannelijke psyche in dit boek.’ Geef het boek, kijk het rustig aan en neem het weer af als hij je Wilma gaat noemen. Terug naar het tijdperk van de Flintstones gaat te ver. Die speer is ook maar een metafoor.

02 49

Backbone – David H. Wagner

De taal van de Nieuw-Zeelandse Maori’s kent het schitterende woord mana. Mana verwijst naar de kernkrachten van de man: aanzien, gezag, zelfbeheersing, kracht, macht, status, spirituele flair, charisma, vrijheid en het vermogen om effectief om te gaan boekenmet het leven. In het Westen hebben we daar geen woord voor. Terwijl er wel naar wordt gestreefd. Volgens auteur David H. Wagner stellen te weinig mannen zichzelf de vraag wat het betekent een zielsgelukkige, sterke man te zijn. Te veel mannenberusten in het zijn van een gemiddelde, tweedimensionale kerel terwijl in ieder van hen een energieke, vrijdenkende, krachtige man met een visie schuilt. Backbone belooft die upgrade te verzorgen. De schrijver weet overigens waar hij over praat, hij heeft zelf ook regelmatig ‘een schitterende puinhoop’ van zijn leven gemaakt. En: ‘Ik heb ontzettend veel geleerd en mijn bestaan als man in veel opzichten verbeterd, maar het is en blijft werk in uitvoering.’

03 49

Wat een man is – David Szalay

In navolging van Waar is mijn speer, onderzoekt Szalay wat het betekent om in deze tijd een man te zijn. Zijn boek werd lovend onthaald in Engeland en haalde zelfs de shortlist van de Man Booker Prize 2016. Het verhaal: Negen mannen. Allen in een verschillende levensfase, allen weg van huis, en allen proberen ze – in de buitenwijken van Praag, naast een Belgische snelweg, in een goedkoop Cypriotisch hotel – te begrijpen wat het betekent om te leven, in het hier en nu. Szalay trekt een lijn van de lente van de jeugd tot de winter van de oude dag, en brengt in Wat een man is deze verschillende levens samen om mannen te laten zien zoals ze zijn: lachwekkend en niet in staat zich goed uit te drukken, shockerend en verachtelijk, levenslustig, meelijwekkend, hilarisch en vol oprecht verlangen. Een doordringend portret van eenentwintigste-eeuwse mannelijkheid.

04 49

De man is geen jager – Jelto Drenth

O, geen speer dus? Dit boek van seksuoloog Jelto Drenth is een pleidooi tegen stereotypie. In dit boek neemt hij twee courante boekenmythen op de korrel: mannen zijn qua libido en potentie dynamischer en ongebondener dan vrouwen; en seks en liefde zijn op natuurlijke wijze aan elkaar verbonden. Hij bespreekt een rijk palet aan seksuele ervaringen, van middle of the road tot hoogst curieuze voorkeuren en praktijken. Drenths praktijkervaringen vormen zijn primaire bron; lezers zullen daaruit wellicht inspiratie destilleren ter verrijking van hun eigen seksleven. Het boek is geïllustreerd met encyclopedische grepen uit wetenschap, cultuurhistorie, de kunsten en de bellettrie. Psycholoog en schrijver Douwe Draaisma: ‘Wie dacht verstand van vrouwen te hebben wist na De oorsprong van de wereld wel beter. Wie denkt iets over mannen te weten moet De man is geen jager lezen. Na dit boek weet ik hoe weinig ik wist, van mezelf en van de soort waartoe ik behoor.’

05 49

Master your Mindset –Michael Pilarczyk

Michael Pilarczyk was als dj betrokken bij de start van Radio 538. Hij richtte meerdere bedrijven op en verkocht zijn mediagroep aan De Telegraaf. Daarna nam hij een sabbatical van veertig maanden en zeilde langs alle kusten van de Middellandse zee. In die boekenperiode schreef hij zijn debuutroman Dansen in de hemel, dat veel mensen diep in het hart heeft geraakt. In Master your Mindset vertelt hij zijn verhaal, hoe hij met vallen en opstaan zijn dromen waarmaakte, innerlijke rust vond en onafhankelijkheid bereikte, ook financieel.

Dat Michael zelf niet gelooft in programma’s en boeken die beloven dat je in korte tijd rijk, succesvol, verlicht of zen zult zijn, maakt zíjn boek extra geloofwaardig. Het is niet het zoveelste theoretische zelfhulpboek. Het is een oprecht verhaal, waar iedereen zijn voordeel mee kan doen.