001 Janneke Siebelink
Toplijsten

Boeken van de week: om cadeau te geven

Onze Hoofdredacteur Boeken, Janneke Siebelink, schrijft wekelijks een column voor Wendy online. Deze keer schrijft ze over boeken om cadeau te geven.

Asha Lalai schreef het al eerder in WENDY:

‘Iets voor een ander doen, is fijn voor de ánder, maar het maakt onszelf ook gelukkiger. We maken op dat moment daadwerkelijk het geluksstofje endorfine aan, waardoor we ons geluk een enorme boost geven.’

Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat aangeeft dat het helpen van anderen ons een gevoel van zingeving geeft, dat het bijdraagt aan een goed humeur en stressverlagend werkt. Hoe klein het ook is: geven draagt bij aan de verbinding met anderen, waardoor we tegemoetkomen aan onze basisbehoefte verwantschap.

Present time

Laat nou net het cadeauseizoen zijn intrede doen. Het moment van weelderige linten en strikken om fonkelend cadeaupapier. Al moet je niet het effect van een spontane actie onderschatten. Als ik iets zie, waarvan ik weet dat ik er iemand heel blij mee kan maken, dan koop ik het en geef het ook meteen, ik wacht niet op een verjaardag of een Sinterklaas. En inderdaad, ik word daar zelf ook heel vrolijk van.

Geven en nemen

Tegenover elke gever staat een ontvanger. Daarom deze week vijf magistrale, groot formaat & kloeke boeken om cadeau te doen, maar ook om op je verlanglijstje te zetten. Of gewoon lekker aan jezelf cadeau te doen.

Boundless books

Een kunstwerk op zich, dit grote, mooie boek waarin 50 literaire meesterwerken zoals A Midsummers Night’s Dream (Shakespeare), Candide (Voltaire), A Christmas Carol (Charles Dickens), Alice’s Adventures in Wonderland (Lewis Carroll) getransformeerd zijn naar sprookjesachtige silhouetten die het verhaal weergeven, bestaande uit de woorden van de verhalen. Een overweldigend cadeau, in iedere betekenis van het woord.

02 Cadeautips

Madame Butterfly

Dit mooie, grote boek is een onwaarschijnlijk object: het vouwt zich open tot een tien meter lang fresco in potlood en aquarel en vertelt het onvergetelijke verhaal van Madame Butterfly, waarin de onuitgesproken stem van Pinkerton zijn spijt laat horen. Dit kunstwerk brengt het liefdesdrama subliem in beeld. Adembenemend.

Swinging Christmas

Dit grote vierkante prentenboek met paginagrote sprookjesachtige, magische en soms bijna fotorealistische illustraties is een echt sfeervol kerstverhaal, over de liefde voor mooie verhalen en lezen, over vriendschap, liefdesverdriet en de waarde van muziek. Om net als hoofdpersonage Robin het lezen af te wisselen met muziek, is er een cd met vijf bekende Amerikaanse kerstliederen in jazzstijl toegevoegd waaronder ‘What’s This’, bekend van Tim Burtons animatiefilm The Nightmare before Christmas, vertolkt door Olivia Ruiz en The Red Star Orchestra, een bigband met 25 muzikanten. Betoverend.

Over Alles

Wat is het geheim van schoonheid? Volgens een aantal gerenommeerde denkers heft dat te maken met verhoudingen. De gulden snede heft de verhoudingen van talloze kunstwerken bepaald, en is met regelmaat terug te vinden in de natuur. Mensen die in de gulden snede geloven, zoeken overal naar voorbeelden. Zo mat iemand de lengte van 65 vrouwen en de lengte van hun navel en kwam tot de conclusie dat die verhouding elke keer dezelfde was.

Van de anatomie van de letter, tot het menselijk skelet, van ongelooflijke organen tot maanverhalen, van doodtij tot springtij. Over alles is een boek dat niet uit te leggen valt. Je moet er van proeven. Dan ben je verkocht.

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Abdissen, actrices, adellijke dames, avonturiers, dichteressen, dievegges, feministes, gifmengsters, martelaressen, minnen, schrijfsters, soldaten, vorstinnen, weldoensters, zakenvrouwen, zangeressen… 1001 vrouwen is een monumentaal naslagwerk met biografieën van 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, slechte en invloedrijke vrouwen. Uitgeroepen tot Beste geschiedenisboek aller tijden! En kloek boekwerk met bijna één miljoen woorden dat leest als een spannend boek over meer dan duizend jaar Nederlandse geschiedenis.