Witte Raaf
Literaire thrillers

Witte raaf: Knap staaltje psychologische spanning


Heerlijke ‘whodunit’ vol psychologische spanning

Als tweevoudig winnaar van de Gouden Strop heeft Dehouck een reputatie hoog te houden. En daar is hij met zijn, vierde, trhiller ‘Witte Raaf’ wederom uitstekend in geslaagd.

De witte raaf
De witte raaf in dit verhaal is Nick Farkas. Hij wordt als communicatie/marketing expert binnengehaald bij de firma Scherpereel, waar Stefanie Baertsoen als marketingmedewerker al enige jaren tot volle tevredenheid van directeur en eigenaar Ludo werkt. Alleen de vooruitgang lonkt en het geweldige cv van Nick liegt er niet om en Ludo is dan ook dolgelukkig dat hij de succesvolle Nick zijn bedrijf heeft kunnen binnenhalen. Al snel komt Stefanie erachter dat ‘wonderboy’ Nick niet te vertrouwen is als hij haar eigen woorden keer op keer verdraaid en tegen haar gebruikt. Als zij haar zorgen deelt met haar vriend Alex komt deze er na even googelen achter dat Stefanie weleens gelijk kan hebben. Verschillende bronnen vertellen verhalen over manipulatie, intimidatie, leugens en bedrog. Stefanie beseft dat deze verhalen meer dan waar zijn als hij haar tegenover Ludo en haar collega’s wegzet als een emotioneel, overspannen wrak dat het werk niet aan kan. Samen met Alex besluit ze hem te ontmaskeren in de hoop dat Ludo de ware aard van Nick ziet en zij snel van hem verlost is. Alleen dan gebeurt er iets verschrikkelijks waardoor de levens van zowel Stefanie, Alex als Nick voorgoed zullen veranderen.

Witte Veer

Stoppen met lezen geen optie meer

Het boek is onderverdeeld in drie delen en de schrijfstijl van Dehouck is, zoals we ondertussen van hem gewend zijn, bijzonder prettig leesbaar. Met de openingszin “De dag dat Nick Farkas het leven van Stefanie Baertsoen binnenstapte, leek De Bunker haar nog dreigender dan anders.”, trekt hij je direct het verhaal in. Na het lezen van deze onheils voorspellende zin wil je gewoon antwoord op de vraag wie die Nick Farkas dan wel is en wat hij komt doen in het leven van Stefanie. Vanaf dit allereerste moment is stoppen met lezen al bijna geen optie meer.

Knap staaltje psychologische spanning
In het eerste deel, dat zich voornamelijk afspeelt op het kantoor van Scherpereel, bouwt Dehouck een knap staaltje psychologische spanning op. De karaktertekening van met name Stefanie en Nick is zeker in het eerste deel erg sterk. Je krijgt direct een gloeiende hekel aan de manipulatieve, niets en niemand ontziende Nick en medelijden met Stefanie die steeds onzekerder wordt. Daarnaast heb je ook nog Stefanie’s vriend Alex, die er werkelijk alles voor over lijkt te hebben om Stefanie te verlossen van Nick. Op het moment dat dat lijkt te lukken, geeft Dehouck echter een volkomen onverwachte twist aan het verhaal als er tijdens een inbraak een jonge vrouw de dood gevonden word. Dan kan het grote verdenken beginnen: wie en waarom?

Voortdurende twijfel
Vervolgens doen in het tweede deel van het boek rechercheur Tess Jonkman en inspecteur Andy Wolkers hun intrede in het verhaal. Hier is ook de karaktertekening van met name Tess weer erg sterk. Haar voortdurende twijfel over haar eigen capaciteiten schetst een verfrissend beeld van een normale vrouw van vlees en bloed in plaats van een super politievrouw die alles en iedereen de baas is en alles doorziet. Het laatste deel is tenslotte de rechtszaak, waarin uiteindelijk alles duidelijk wordt. Alleen voor dat zover is en je denkt te weten wie de dader is, weet Dehouck je toch weer aan het twijfelen te brengen.

Helma

Helma Koot is 57 jaar, getrouwd en moeder van twee opgroeiende zonen. Hoewel ze een roman en chicklit op zijn tijd niet versmaadt, ligt haar hart toch bij thrillers in de breedste zin van het woord. Ze vindt het heerlijk om tijdens het lezen proberen te achterhalen wat de plot is en zich uiteindelijk, in de meeste gevallen, toch te laten verrassen door de auteur. En dat is deze keer ook weer gelukt met de thriller ‘Witte Raaf’ van de Vlaamse auteur Bram Dehouck.