01 Carry On En Leef

Carry on en leef: het verhaal van iedereen

Glenn Melton vertelt in Carry on en leef haar verhaal. Ze is inmiddels (nog maar) 40 jaar oud, maar ze blikt terug op haar leven. Twintig jaar lang nam ze haar toevlucht tot overmatig eten, alcohol en drugs, totdat ze koos voor het leven. Naar aanleiding van het boek een interview over haar en haar leven.

Is Carry on leef gebaseerd op jouw eigen waarheid?

Carry on leef is mijn verhaal, maar ik hoop ook gedeeltelijk het verhaal van iedereen. Het gaat over verloren zijn en er weer boven op komen en dan weer terugvallen. Het gaat over ons geheime verleden dat we vaak niet graag delen. Het gaat over liefde, verlies, fouten begaan, beter worden en familie.

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?

Het woord ‘Warrior’ (strijder) is de drijvende kracht van het verhaal. In ons leven vechten we met anderen of we besteden tijden aan het vechten met onszelf. Een aantal jaar geleden besloot ik te stoppen met anderen te vechten en te vechten tegen mijn eigen angst, mijn eigen ego, en boosheid. Dit is moeilijker dan je denkt – een soort exorcisme eigenlijk – het verslaan van je eigen ego en het toelaten van liefde en vreedzaamheid. Op sommige dagen ben ik doodmoe. Maar door te keizen voor de innerlijke strijd, in plaats van de strijd met de buitenwereld, heeft voor zo’n groot verschil gezorgd. Het is dan wel moeilijker, maar ook weer makkelijker: nu weet ik eindelijk wie mijn tegenstander is. Mijn favoriete soort strijder is een vrouw die strijdt voor haar eigen vrede, vrijheid en genezing.

Waarom heb je specifiek voor dit verhaal gekozen?

Ik wilde mensen aanmoedigen om zich niet te laten leiden door schaamte, maar om voluit te leven. Voluit leven betekent dat je weet wie je bent en dat je met de wereld deelt wie je bent, waar je dan ook achterstaat. Dat betekent dat je weigert om angsten en schaamte toe te laten. Factoren die ervoor zorgen dat je je blijft verstoppen. Mensen die daadwerkelijk voluit kunnen leven doen dit omdat juist zij hebben geleerd dat we eigenlijk allemaal vrij veel op elkaar lijken. De gevoelens die ik ervaar, de fouten die ik heb gemaakt en alle diepste verlangens die ik heb, deel ik blijkbaar met miljoenen anderen.

Niet alles delen

Voluit leven betekent dat je daadwerkelijk alles moet delen. Voluit leven staat niet gelijk aan ‘vertellen hoe het daadwerkelijk is’. Niemand vertelt hoe het daadwerkelijk is, we vertellen hoe wij het zien, met al onze vooroordelen en kleine 'gekkigheden' – dus om aangenaam voluit te leven, moeten we dit verschil begrijpen en moeten we bescheiden zijn over de negatieve aspecten van jezelf, onze blinde vlek. Ook moeten we voorzichtig zijn niet iemand anders leven voluit te leven, want dat is niet de waarheid en niet eerlijk. Ieder persoon heeft zijn eigen verhaal om te vertellen. Voluit leven gaat gepaard met een enorme berg aan vriendelijkheid en respect voor de ervaringen en grenzen van anderen.

Hoeveel tijd nam het schrijfproces in beslag?

Achttien maanden lang was schrijven het eerste wat ik deed als ik opstond. Ik heb geen kamer voor mij alleen – maar ik heb een uur voor mezelf – Voor de hele wereld wakker is, sta ik op en stel mezelf doelen. Die vroege schrijfuren zijn mijn tijd om een ziel te zijn in plaats van een rol.

Hoe vind je het dat Carry on leef nu ook in het Nederlands wordt uitgegeven?

Ik ben ontzettend enthousiast! Ik kijk er dan ook naar uit om jullie mooie land te bezoeken en al mijn nieuwe vrienden te ontmoeten!

Wat voor reacties kreeg je op Carry on leef?

Ik ben dankbaar dat Carry on leef, mensen inspireert tot vrijheid van schaamte, dat leidt tot verbinding. Ik geloof dat de waarheid bevrijdt. Hoe ik denk dat het werkt, is als volgt: we denken dat we slecht zijn. We denken dat onze gevoelens, behoeften en geheimen schaamtelijk zijn en daarom verstoppen we wie we daadwerkelijk zijn. Verstoppen zorgt er voor dat we geïsoleerd en afgesloten raken van anderen. Dat zorgt er weer voor dat we ons vaak bang en moedeloos voelen. De details zijn dan wel verschillend – uiterlijk, werk, familie, verleden en het karakter – maar in wezen zijn onze grootste angsten en vreugdemomenten allemaal hetzelfde.

De waarheid delen

Daarom moeten we de waarheid ooit delen. Ooit met iemand, omdat we moeten leren dat we niet alleen zijn. Iedereen heeft het nodig dat een ander de woorden ‘ik ook’ uitspreekt. Als we deze woorden horen realiseren we dat onze gevoelens, behoeften en geheimen niet schaamtelijk zijn, maar gewoon menselijk. Daardoor stoppen we om bang te zijn te laten zien wie we zijn. Die realisatie geeft ons de kracht om onszelf niet meer te verstoppen en op anderen af te stappen. We zijn verbonden en we worden dapper en fit. Ik hoop dat iedereen die Carry on leef heeft gelezen zich meer verbonden, dapper en fit zal voelen.

Penny Thumb
Penny