King Coke
Literaire romans

Cees: "Dit avontuur mag niet voortijdig stoppen"


Een sabbatical kan het (hulp)-middel zijn om creatieve geesten tot niet eerder verwachte prestaties te leiden. Voor de in het Brabantse Oosterhout geboren en getogen, en inmiddels in Almere woonachtige Dannis Kramers is dit uitstapje, met een tussentijdse verlenging, het juiste middel geweest. Beladen met een schat aan heftige ervaringen, opgedaan tijdens het maken van indringende reportages voor televisie, vond hij al langere tijd daar iets mee te willen en moeten doen.

Na het lezen van zijn debuut, King Coke, is het moeilijk je voor te stellen dat deze auteur ook de eindredactie heeft gevoerd over het tv-programma Het Familiediner…

King Coke

Mick van Dijk groeit op in Oosterhout en hij is klaar voor de wereld als de eindexamens achter de rug zijn. Met vrienden vieren ze een feestje waarin stevig lsd wordt gebruikt. Het verschrikkelijke slot van deze happening is het overlijden van zijn goede vriendin Liesbeth. Ze springt, onder invloed, plotseling van een brug over een autosnelweg en wordt door het voortrazende autoverkeer overreden.

Grootschalig drugsnetwerk
Nog hevig onder de indruk van het gebeuren wordt Mick door twee Russische drugsdealers benaderd om hun goedje onder vrienden te gaan verkopen. Al snel ontwikkelt zich een netwerk waarin hij de Turkse Sulleyman ontmoet die hem voorstelt een grootschalig heroïnenetwerk binnen Europa op te bouwen. De contacten met zijn vrienden verwateren snel en op hoge snelheid wordt Mick opgenomen in de bedenkelijke wereldhandel van heroïne, morfine en opium. Het blijken een paar stappen te zijn die hem in een weelderige wereld brengt maar die al snel onomkeerbaar lijken te zijn.

Wie geld heeft bepaalt

Veelbewogen levensfase
King Coke is een snel verhaal waarin een veelbewogen levensfase van de nog jonge Mick wordt verteld. Door in beginsel zelfstandig genomen beslissingen, wordt hij opgenomen in een levensspiraal waarin alleen de omzetten van drugshandel belangrijk zijn. Onverbiddelijk gehoorzamen in bestaande situaties en zonder morren achter de door de machtigste man in het circuit uitgedachte plannen staan, blijken de enige opties te zijn. Nergens is de kreet ‘wie geld heeft bepaalt’ zo van toepassing als in deze duistere wereld.

Een levendige, speelse pen
Met de wetenschap dat mogen blijven leven niets meer is dan een beloning voor verwacht goed gedrag van de hoogste man in de organisatie. Van Dijk maakt het allemaal mee en zijn tocht gaat vanaf Oosterhout, via Amsterdam naar landen als Thailand, Bali, Afghanistan, Mexico, China, Colombia, Ecuador en ieder land dat een rol speelt in het meest verhandelde product ter wereld, drugs. De emoties zijn velerlei, van keiharde nutteloos lijkende vermink- en moordpartijen tot romantische liefdesscenes toe. Met daarbij een soms komisch aandoende sekspartij tussendoor waar totaal geen liefde aan te pas komt maar wel een groot overschot aan testosteron. Daarbij goochelt Kramers met zijn levendige, speelse pen en vertelt een vloeiend, vlotlezend verhaal.

Eindoordeel: 4,5 sterren

Spanning: 4 sterren
Plot: 5 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 5 sterren
Originaliteit: sterren
Psychologie: 4 sterren

Cees
Cees