Onder De Radar
Thrillers

Cees over het boek Onder de Radar van Lee Child: Reacher als zzp’er enkele slagen beter!

Met een sterke voorkeur voor het spannende boek (fictie, non-fictie en faction) probeert Cees alles te lezen wat er in dit genre verschijnt. Inmiddels liggen er al enkele duizenden gelezen boeken achter hem. Vanaf 2005 recenseert hij ook en vinden lezers én auteurs zijn reviews niet onbelangrijk en worden vaak gezien als advies.

Jack Reacher en Lee Child
Er kunnen eigenlijk geen lezers van thrillers zijn die Lee Child nog nooit gelezen hebben of nog erger, niet kennen. Lee Child is de geestelijke vader van wellicht de bekendste hoofdpersonage van alle thrillerpodia. Jack Reacher beleeft al bijna 20 jaar de meest sensationele avonturen, allen strak geregistreerd door zijn schepper en weggestuurd met de meest ingewikkelde missies in zijn pocket.

Terug in de tijd
Het meest opvallende aan deze protagonist is dat de auteur hem mee laat evolueren met alles wat normaal is voor zijn leeftijd. Volgens zijn schepper is Reacher in 1960 geboren en dat betekent dat het al even geleden is dat Abraham bij hem aan de voordeur stond. Dus niet zo snel meer maar altijd nog scherp genoeg om te kunnen doen wat van hem wordt verwacht. In ‘Onder de radar’ gaat Reacher terug in de tijd, naar een leeftijd van 35 jaar en nog in dienst van de MP, in de rang van majoor.

Seal 42280 960 720

FBI, waardering en fans

Opdracht
De uitreiking van een onderscheiding wordt voor majoor Jack Reacher ook tevens het moment dat hij wordt belast met een nieuwe opdracht. Samen met Casey Waterman van de FBI en John White van de CIA reizen ze af naar Hamburg in Duitsland. Het gerucht dat er een transactie gaat plaatvinden van een slordige 100 miljoen dollar maakt een aantal mensen behoorlijk onrustig. Want als ‘iets’ zo’n kapitaal voor iemand waard is, dan kan het zomaar zijn dat het de nieuwe eigenaar zoveel macht geeft dat daarmee het voortbestaan van onze samenleving in gevaar komt. De opdracht is duidelijk; ontdek wat er van eigenaar gaat veranderen en voorkom een machtsverschuiving die gevaar voor de samenleving op gaat leveren. Zo luidt de opdracht aan de dan 35-jarige majoor bij de MP.

Waardering
Het grootste compliment dat een auteur kan krijgen is als die waardering een van zijn personages betreft. Voor Lee Child beperkt zich dat natuurlijk tot Jack Reacher, al 21 avonturen lang. Wereldberoemd geworden als loner die zich vrij onzichtbaar en anoniem over de wereld beweegt, reageert als hij vindt dat het moet en zelf zijn moment uitkiest. En dat alles wordt node gemist in ‘Onder de radar’. Niet alleen strak in het uniform maar ook strak in de discipline is dat niet de Reacher die zijn fans graag zien. Zijn grote succes wordt gecreëerd door het onverwachte en spontane wat Reacher doorgaans tegenkomt en zijn impulsieve, onvoorspelbare reacties daaro

Niet goed genoeg?
‘Onder de radar’ is een fatsoenlijk verhaal waar een te sterk gedisciplineerde Reacher, volledig binnen de kaders van zijn bevoegdheden acteert en zijn dingetje doet. Goed maar niet meer dan dat. Vandaag is Reacher 56 jaar en op die leeftijd ben je natuurlijk niet meer de snelste en deel je niet altijd de eerste en hardste klap uit aan je tegenstander maar hij is intelligent genoeg om dat te compenseren met andere boerenslimmigheden. En die willen lezers zien, ongedisciplineerd en impulsief waardoor hij zo geliefd is geworden. Zijn besluit om het leger te verlaten en als zzp’er in dienst te stellen van alles wat rechtvaardigheid heet, heeft hem ook het grootste deel van zijn fanschare opgeleverd.