01 Red Cell
Thrillers

Cees van Rhienen over Red Cell: De wereld in 19 dagen...

De Red Cell is ontstaan na het drama met de Twin Towers in Manhattan. De taak van dit speciaal CIA-bureau is het analyseren van uiterst vertrouwelijke documenten om eventuele verborgen informatie op tafel te krijgen die door normale lezers veelal niet gezien wordt. Mark Henshaw heeft een ruime ervaring bij dit bureau en gecombineerd met zijn blijvende passie voor de 18e en 19e eeuw en alles wat relateert met Amerikaanse oorlogen is dat een ideale uitgangspositie voor het schrijven van actiethrillers over deze onderwerpen. Karakter Uitgevers heeft met Red cell dit in oorspronkelijk 2012 verschenen verhaal in de Nederlandse taal op de markt gebracht.

CIA-agent Kyra Stryker

CIA-agent Kyra Stryker is er op een missie in Venezuela van overtuigd dat ze in een hinderlaag is gelokt en probeert eerst te overleven en daarna te ontsnappen. Die poging lukt, maar daarmee is haar opdracht echter mislukt. Gewond en gefrustreerd keert ze terug op de basis en verwacht door deze mislukking te worden ontslagen. Maar CIA-directeur Kathryn Cooke heeft andere plannen met haar. Ze wordt in contact gebracht met Jonathan Burke, de enige persoon die op dat moment het bureau Red Cell invulling geeft.

Dreiging

Nadat in Taiwan een arrestatie van een groep Chinezen uitloopt op een hevig vuurgevecht, en de lokale politie overlijdt aan een onbekende giftige stof, is dat aanleiding voor de CIA dit voorval verder te gaan onderzoeken. Een volgende dreiging voor de wereldvrede lijkt zich aan te melden….

Successtory

Al snel ontwikkelt zich een internationaal spionageverhaal waarin de kennis van Henshaw aan de basis staat van deze successtory. De spanning wordt vanuit de inhoudelijke kennis die een aantal mondiale partijen denken te hebben, langzaam naar een climax opgebouwd. Waar je in een actiethriller meestal weinig verdieping van personages ziet, besteedt de auteur daar wel degelijk aandacht aan. Stryker in den beginne en later ook haar partner in analyse and spy, Jonathan Burke, krijgen voldoende diepgang mee om hun denkwijze en besluiten ook te kunnen begrijpen. Met veel inhoudelijke kennis van een aantal relevante onderwerpen voel je een naderende climax steeds dichterbij komen. Tot…

''Doe de deur op slot en zet het geluid van je gsm uit want eenmaal begonnen in Red cell van Mark Henshaw behoort stoppen echt niet tot de mogelijkheden.''

Cees van Rhienen

Sfeerbepalende onderwerpen

Red cell is net zo spannend als het verhaal intelligent is. Ben je op zoek naar een authentiek en spannend verhaal, stop je zoektocht dan maar. Doe de deur op slot en zet het geluid van je gsm uit want eenmaal begonnen in Red cell van Mark Henshaw behoort stoppen echt niet tot de mogelijkheden. Onder de radar uitgevoerde onderzoeken, bedreigde personen het land uit helpen, het opstomen van een vliegdekschip en zelfs een heuse luchtoorlog zijn sfeerbepalende onderwerpen die het verhaal de juiste kleur geven. En dat alles tegen een vijand die qua bevolking ver in de meerderheid is. Spannend tot het laatste moment!!

Cees
Cees