Interview Lees Optie2
Column

Skip de zomerdip! Met deze 7 tips blijft jouw kind lekker lezen

Het is een jaarlijks terugkerend onderwerp de ‘zomerdip’ of ook wel het ‘zomerverval’ genoemd. Veel kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen vallen 1 à 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. Gelukkig kan het eenvoudig worden tegengegaan door AVI-lezen te oefenen. Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig lezen is er geen sprake van terugval in AVI-niveau. Een kwartier lezen per dag is al voldoende. En met deze tips gaat dat als vanzelf, ook tijdens de zomervakantie!

Tip 1: Kinderboeken mee!

De meest voor de hand liggende tip natuurlijk. Laat je kind zelf boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Extra tip: meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI-niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Ontdek de fijne meegroeiboeken hieronder!

Tip 2: Ontspan.

Maak er geen les van, maar reik je kind ook juist leuke boeken aan. Zoek naar boeken met humor, cliffhangers en veel beeld. Of kies voor een doeboek, moppenboek of stripboek. Wist je dat strips lezen bijvoorbeeld heel goed is voor de taalontwikkeling van kinderen? Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg strips voor jonge lezers. Bekijk de interessante doeboeken, moppenboeken en strips hieronder!

‘Als je nieuwe woorden in teksten tegen komt, dan blijkt niets zo goed te werken voor het leren van nieuwe woorden, als het lezen van nieuwe woorden in stripverhalen. De verklaring is simpel: in stripverhalen zie je een nieuw woord niet alleen in een geschreven vorm, maar vaak ook in een plaatje. Samen geven plaatje en tekst een rijke context voor het woord.’

Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige

Tip 3: Zien lezen doet lezen.

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen. Want jij bent degene die het voorbeeld geeft aan jouw kind. Want lezen is niet alleen goed voor jouw kind, ook voor jezelf heeft het veel voordelen!

Tip 4: Lees voor.

Wanneer je kind lezen niet leuk vindt, is het helemaal niet erg om af en toe voor te lezen (ook als je kind al in de bovenbouw zit). Zo geniet hij/zij toch van een verhaal. En wist je dat voorlezen ook goed is voor het oefenen met concentratie, de ontwikkeling van taalinzicht en het vergroten van fantasie? Daarbij is voorlezen ook nog eens hartstikke gezellig! Pak er voor de jongere kinderen een voorleesbundel met kortere verhalen bij, zoals Allemaal onzin en het Voorleesboek voor rond de 7 jaar. Of duik samen met jouw tiener in een magische wereld met De brief om middernacht of met Het meisje dat de maan dronk.

Tip 5: Lezen is overal.

Denk ook eens aan de foldertjes van de dierentuin, een boekje over de streek waar je naar toe gaat, een plattegrond van een pretpark of de informatie over een vlieg-, trein- of busreis. Lezen is lezen!

Tip 6: Lees samen.

Natuurlijk kunnen jullie ieder je eigen boek lezen. Maar nog leuker is het om samen hetzelfde boek te lezen. Kies bijvoorbeeld een samenleesboek als Met opa de boot in of een toneelleesboek. Ken je bijvoorbeeld de boeken van Sam Schoffel? Lees om de beurt een stukje aan elkaar voor. Leuk, gezellig en leerzaam. Wedden dat jullie het boek niet meer weg kunnen leggen?

Tip 7: Serie lezen

Series zijn ideaal om leeskilometers te maken. Als lezen nog niet zo makkelijk gaat, is het namelijk fijn om door te kunnen lezen over een bekend onderwerp en personage. Daarbij is een volgend boek niet altijd makkelijk om te kiezen. Een leuke serie is dan een uitkomst. Populaire series zijn bijvoorbeeld de boeken van Spekkie & Sproet, Dolfje Weerwolfje, Hilda, Mees Kees en De regels van Floor.

Bonus-tip: Geef je kind complimentjes na het lezen, altijd!