Boek Citrus
Column

Citrus: "Een absolute ode aan de citrusvrucht"

Vorig jaar won Zuur de Gouden Garde Publieksprijs bij de Kookboek van het Jaar-verkiezing. Het boek kreeg de prijs nadat het genomineerd werd door de vakjury. Zuur, een bijzonder onderwerp voor een kookboek. Na het opvallende succes van het Nederlandse Zuur frist uitgeverij Good Cook onze zuurkennis met dit uit het Engels vertaalde Citrus kookboek graag nog wat verder op.

Citrusvruchten
De in Londen woonachtige auteur Catherine Phipps schrijft onder meer over eten en koken voor The Guardian en vertelt er van alles over tijdens The Food Programme op de Engelse Radio 4.
Catherine schreef in 2012 een kookboek helemaal gewijd aan de snelkookpan die zij zelf, als werkende moeder met een gezin, veelvuldig gebruikt voor gemakkelijk te bereiden eenpansmaaltijden. Drie jaar later schreef zij een boek met recepten over het bakken, braden, roosteren, koken, barbequen en flamberen van kip. En nu is er dus haar boek over de veelzijdigheid van het koken met citrusvruchten.
De maker van de geweldige foto’s Mowie Kay werkt onder andere voor het magazine van het high-end Londense warenhuis Harrods. Mowie heeft een populaire foodblog, Mowielicious, waar hij over niets anders dan desserts en bakken blogt. Hij is er zo dol op dat hij pleit voor desserts zowel vóór als na het eten!

Oppimpen
Wij komen qua gebruik van citrusvruchten niet veel verder dan bij het ontbijt, door de zelfgemaakte mayo, bij het marineren en dus mals maken van vlees of in een zomerse fruitsalade. Alle soorten citrus pimpen een karaf water op en geven een glas water net een extra lekker smaakje. Wij hopen met dit boek op nieuwe ideeën te komen.

Citrus know how
Na het voorwoord zet Catherine de citrusvruchten in dit kookboek op een rijtje: citroen, limoen, sinaasappel, grapefruit en de minder bekende yuzu, een combinatie tussen een grapefruit, citroen en een mandarijn. Voor je begint krijg je de ‘Citrus know how’ te lezen waarna het echte werk begint met de verschillende manieren van conserveren en inmaken. Drogen, poeders, zouten, invriezen en olie komen aan bod.

Onmisbare smaakoppepper
Je krijgt tips voor pickles, rubs & dressings tot en met hartverwarmende (sterke) drankjes, ijs, sorbets en snoepgoed. Catherine schrijft dat zij in al haar favoriete soepen en bouillons citrus gebruikt. Al is het maar een paar druppeltjes. Citroen vindt zij onmisbaar als smaakoppepper.
Bij de hoofdgerechten word je geadviseerd de verschillende recepten met elkaar te combineren. Mix de gremolata, harissa en salsa ‘sauzen’ met de vis, vlees of groente gerechten of combineer de recepten voor stoofpotjes, sauzen en pasta die Catherine her en der als suggestie geeft.

Absolute favoriet
In het hoofdstuk over snacks en voorgerechten onthult de schrijfster haar absolute favoriet: gefrituurde citrusplakjes en noemt deze verslavend lekker. Voor de schil van citrusvruchten waarschuwt Phipps: wees voorzichtig met hele stukken schil toevoegen aan stoofpotjes, sauzen en rijstgerechten. Dit kan bitter smaken en zij adviseert dan ook de schil eerst even te blancheren.

Ode aan de citrusvrucht!
Al met al een ideaal boek voor mensen die meer te weten te komen over het gebruik van citrusvruchten in de keuken. Zoals op de achterflap staat is dit boek een absolute ode aan de citrusvrucht!