Column Mark Verhees
Column

Hoe zie jij jezelf?

Je eigen overtuigingen spelen een bepalende rol in je leven. Hoe je jezelf ziet, maakt een wezenlijk verschil in hoe je je gedraagt en hoe je jouw leven ervaart. Regelmatig vraag ik aan mensen of ze een pessimist of een optimist zijn. Hoe ze zichzelf zien. Een interessant en naar later zal blijken belangrijk thema.

Beantwoord eerst de vraag eens voor jezelf. Voordat je verder leest. Ben je een pessimist of een optimist?

In de antwoorden die ik dan krijg, hoor ik vaak dat er spontaan een nieuwe categorie wordt toegevoegd... 'Nou, geen van beide. Ik ben een realist. Ik ga graag op zoek naar de waarheid. Naar zaken die (wetenschappelijk) bewezen zijn. Ik ga uit van feiten. Klaar. Punt.' Misschien vind je zelf ook wel dat je in deze 'nieuwe' categorie past.

Aangezien ik zelf een enorme optimist ben, weet ik uit ervaring dat ik dan moet oppassen wat ik zeg. Ik ben voor de realisten namelijk iemand die buiten hun hokje zit. Iemand met een ander zelfbeeld. Realisten vinden mij vaak heel naief en misschien hebben ze daar ook wel gelijk in. Ik denk ook vaak dat er veel meer moois mogelijk is dan er in de praktijk gebeurt. Maar goed, dat terzijde.

Een uitdaging
Laat ik als optimist eens de uitdaging aangaan om realistisch te zijn. Aangezien ik zelf een wetenschappelijke studie heb afgerond, lukt me dat wel.

Over het onderwerp pessimisme, realisme en optimisme zijn veel waardevolle boeken geschreven. Boeken waarin wetenschappelijke studies uitvoerig beschreven worden. Onderzoeken die heldere, opvallende conclusies opleveren. Conclusies waar we zeker iets mee kunnen.

En eerlijk gezegd, voordat ik de resultaten hiervan met je ga delen, verbijstert het me dat deze resultaten nog niet algemeen bekend zijn. Ze zijn zo belangrijk voor alles wat we dagelijks doen en beleven.

Mark 2 0

Optimisten leven aanzienlijk gelukkiger

Oke, daar gaan we, wetenschappelijk bewezen is dat pessimisten achtmaal meer risico lopen op een depressie dan optimisten. Pessimisten presteren minder goed op school en op hun werk. Optimisten daarentegen onderhouden meer en betere relaties met anderen, zijn veerkrachtiger en hebben meer zelfvertrouwen. Ze hebben gezondere leefgewoonten en... leven langer. Optimisten zijn aanzienlijk gelukkiger.

Wow, wacht even... aan welke kant wil jij staan?

Als ik de wetenschappelijk onderbouwde conclusies zie, dan wil ik maar 1 kant op. Als ik bijvoorbeeld bij een zorgverzekeraar zou werken, dan zou ik willen dat optimisme gestimuleerd en getraind werd. Als ik bijvoorbeeld werkgever zou zijn, dan zou ik willen dat mijn mensen steeds positiever en optimistischer werden. Als ik bijvoorbeeld ouder zou zijn, dan zou ik willen dat mijn kinderen dit leren, zodat ze nu en later gelukkig zijn.

Leven om gelukkig te zijn
Je leeft toch om gelukkig te zijn? Je wil toch graag dat de mensen om je heen gezond en gelukkig zijn? Je wil toch dat mensen het beste van hun leven maken?

Het kan. Het kan. Het kan. Wij mensen kunnen leren om optimistischer en gelukkiger te worden. Het is heel goed mogelijk.

Het mooie voor alle realisten onder ons is namelijk dat het allemaal wetenschappelijk onderbouwd en helder uitgelegd is en dat er ook stapje voor stapje steeds meer trainingen en middelen beschikbaar komen om dit proces te vergemakkelijken en te versnellen. Dat is vooruitgang. Dat is zo gaaf.

Ik wil je uitdagen
Als je op zoek bent naar feiten en waarheden, dan wil ik je graag uitdagen om boeken te lezen van wetenschappers zoals Leo Bormans, Shawn Achor, Barbara Fredrickson, Sonya Lyubomirsky, Fredrike Bannink, Martin Seligman, David Hamilton, Adam Grant, Tal Ben-Sahar, Charlotte Style, Christopher Peterson, Carol Dweck, Teresa Aubele en nog vele, vele anderen. Wil je het wetenschappelijk onderbouwde bewijs? Kies een boek uit wat je aan staat. Lees het en ga er mee aan de slag.

En uiteraard wil ik je in het algemeen graag uitdagen om zelf nog wat optimistischer, vrolijker en gelukkiger in het leven te staan. Net als dat ik mezelf hierin uit blijf dagen. Groei is altijd mogelijk.

Wees tevreden met waar je nu bent en wees tegelijkertijd verlangend en nieuwsgierig naar wat er nog meer mogelijk is. Het is je van harte gegund.

De vibe van Mark Verhees