Boek Velochef
Column

Vélochef is voor iedereen die optimale sportprestaties met voeding wilt bereiken

Volgens de schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,5 miljoen fietsen in Nederland.
Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets, en dat is uniek in de wereld. In totaal fietsen Nederlanders zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon. En dat doen we op onze gewone fiets maar ook op een BMX, een mountainbike of de racefiets. Voor iedere wielerfan die zijn of haar fietsprestaties wil verbeteren is Vélochef geschreven.

Goed trainen maar ook goed eten
Luik-Bastenaken-Luik werd dit jaar voor 103e keer gereden. De Tour de France start 1 juli en de 100e editie van de Giro d’Italia wordt nu gefietst. Het zwaartepunt van de Giro ligt in de slotweek. Dan staan er vijf bergritten op het menu. Zulke prestaties kunnen natuurlijk alleen maar geleverd worden als er goed getraind maar zeker ook goed gegeten wordt.

Fietsen en koken
De Noor Henrik Orre komt uit een fietsgezin: zijn broer en vader maakten onderdeel uit van de Noorse nationale wielerploeg en vader Orre deed zelfs tot twee maal toe mee aan de Olympische Spelen. Henrik begon zijn kokscarrière bij chef Trond Moi die drie jaar op rij tot Kok van het Jaar werd gekozen. Daarna werd Orre gevraagd voor het Culinary World Cup winnende Noors Culinair Team en kwam vervolgens bij een restaurant met twee Michelinsterren terecht. Toen Henrik zijn eigen bedrijf begon was de Noorse wielerbond één van zijn eerste opdrachtgevers.
Orre combineert daarmee zijn twee grootste interesses: fietsen en koken. Sinds 2013 kookt Orre voor het succesvolle Britse wielerteam, Sky Pro Cycing team genaamd, bestaande uit 28 wielrenners met 12 verschillende nationaliteiten.
De ploeg wordt beschouwd als één van de beste ter wereld.

Pré vélo, vélo en après vélo
Vélochef geeft je een interessant kijkje in de keuken van de voorbereidingen voor de verschillende wedstrijden. Er komt een aantal van de beste wielrenners aan het woord en je leest over de bevlogen Italiaanse fietsframebouwer Passoni. Het boek onthult een paar keukengeheimen waar topwielrenners over de hele wereld baat bij hebben gehad.
Je vindt lijstjes van ingrediënten die je standaard in huis zou moeten hebben. Orre zweert bij zelfgemaakte snacks voor onderweg maar geeft ook recepten voor bijvoorbeeld brood uit de pan, chocoladefondant en mosselen in bier. De chef ontwikkelde de gerechten speciaal voor vóór (pré vélo), tijdens (vélo) en na (après vélo) het sporten.

Optimale portprestaties
Vélochef is in eerste instantie geschreven voor profs, maar is eigenlijk geschikt voor iedereen die van optimale sportprestaties houdt en meer te weten zou willen komen hoe je dat met voeding kunt bereiken. Ook voor wielerfans die langs de lijn, via radio of televisie de wielersport volgen halen met Vélochef echt een leuk en interessant kookboek in huis. Het boek de vélovader kado geven voor vaderdag op 18 juni kan natuurlijk ook.