01 Cookart
Column

Cookart: je kunt ook zelf een kunstwerk van jouw eten maken

Toen onze redacteur Penny het boek Cookart in handen kreeg, werd ze erg enthousiast: wat een bijzonder kookboek. Niet is het alleen voorzien van recepten, maar ook van uitgebreide tips om jouw eten er nog mooier uit te laten zien. Met haar gemiddelde kookskills wilde ze ook wel eens uitproberen of ze haar voedsel ook zo kon namaken als de recepten uit het boek. Samen met een vriendin trok ze de hele zondagmiddag uit om een aantal recepten uit Cookart te maken.

Minimalistisch en gummibeertjes

Wat me direct opviel aan Cookart dat het een mooi een minimalistisch boek is. Niet alleen staan er recepten in het boek, ook vind je tips hoe je je tafel kunt versieren en jouw gasten kunt verrassen met eigengemaakte creaties. Eén van de opvallendste ideeën is naar mijn idee toch wel de gummilamp. De zusjes Foster geven de decoratietip een lamp te maken van de welbekende gummibeertjes, waar ieder kind verzot op is.

Hogere wiskunde en haute cuisine?

Stiekem moet ik toegeven, als niet geheel volleerde kok en slechts maar een hobbykok: er gaat bij mij regelmatig nog wel eens iets mis in de keuken. Toen ik Cookart onder ogen kreeg had ik het idee dat deze recepten de hogere wiskunde waren van de ‘haute cuisine’.

03 Cookart

Koos de bal

Na Cookart volledig te hebben doorgespit koos ik voor twee recepten: Portobellotaart en Koos de bal. Koos de bal zijn gezonde balletjes vol zaden en noten. Steeds vaker zie je varianten op deze gezonde balletjes voorbijkomen.

Crunchy bite

Vol goede moed start ik aan de balletjes. Een mengsel van diverse noten en zaden worden gemengd met gedroogde abrikozen. Een tip van mij: je hebt echt een keukenmachine nodig om het mengsel volledig te kunnen mengen. Ikzelf had deze machine niet in huis, dus na de blender en staafmixer was het geheel helaas nog steeds niet glad genoeg. De balletjes waren daarentegen heel makkelijk te maken, wat mij – eerlijk gezegd – verbaasde. De abrikozen zorgden voor een goede plakkerigheid en de noten zorgen voor een ‘crunchy bite’. Dit is zo’n recept waarvan je op voorhand denkt dat het zeker gaat mislukken, maar alles bleek minder waar. Een gemakkelijk recept met een zeer smakelijk eindresultaat.

Flits! Flits! Flits!

Het tweede recept was direct het hoofdgerecht voor die dag: Paddenstoelentaart. Cookart heeft een mooi design en optimaal beeld van een tot-in-de-puntjes perfecte portobello met lasagnebladeren en ricotta: haast onmogelijk om na te maken. Toch ging ik de uitdaging aan. En wat een verrassing was dit recept. De portobello’s gaan in de oven, je maakt ondertussen een ricottamengsel van onder andere tomatensaus, ei, diverse gedroogde kruiden en natuurlijk ricotta. Dit alles gaat samen met de portobello’s en lasagnebladeren in de oven. En – ik moet het eerlijk toegeven – ikzelf heb nog nooit zoiets fotogenieks gemaakt. En daarbij zijn de smaken bij elkaar zo bijzonder, maar o zo lekker.

'Om op te vreten'

Ons middagje in de keuken, bleek uiteindelijk veel minder tijd en moeite te kosten dan verwacht, de creaties werden voor mij - als leek - net zo fotowaardig als in het boek en de smaken zijn ‘om-op-te-vreten’. Voor mij is Cookart een prachtboek en je kunt er gemakkelijk juweeltjes mee bereiden.

Over de auteurs

Onder de naam Cookart werken Jennifer en Lianne Foster samen aan de mooiste creaties op het gebied van foodstyling en receptontwikkeling. Hun kijk op voedsel is uniek en vanwege hun werk in de designwereld.

*dit artikel is op eigen initiatief en niet gesponsord.

Penny Thumb
Penny