Tuinieren is een mensenzaak
Ik moest denken aan het boek van Elizabeth Gilbert: The signature of all things’ – jullie halen het in jullie boek ook aan. Is hoofdpersoon Alma Whittaker, een getalenteerde botaniste uit de 19de eeuw, een voorbeeld voor jullie?
Corlijn: Wat een prachtig boek is dat! Je zou ook kunnen zeggen dat niet Alma Whittaker maar mos het hoofdpersonage is. Alma bestudeert allerlei soorten mos en dat zet haar aan het denken over hoe de soorten ontstaan en evolueren. Net als Alma heb ik ontzettend veel respect voor mos. Er is geen plantje zo veerkrachtig als mos en dat merk je niet alleen als je er overheen loopt en het zo lekker terugveert onder je voeten. Mos is niet kapot te krijgen, zelfs niet na een winterslaap van 1500 jaar in donkere ijskou, zo bleek uit Brits onderzoek in de buurt van de Zuidpool. Nu ik er zo over nadenk zou ik willen zeggen dat mos meer een voorbeeld voor mij is dan Alma Whittaker.
Is tuinieren een mannen- of een vrouwenzaak?
Gerda: Tuinieren is een mensenzaak.
Corlijn: Sommige mieren doen trouwens ook aan tuinieren. Zij verbouwen schimmels om op te eten en ze wieden zelfs onkruid.
Kan iedereen tuinieren?
Corlijn: Ja, natuurlijk. Veel mensen maken zichzelf wijs dat ze geen groene vingers hebben. Dat is faalangst, die je maar op één manier overwint namelijk door het gewoon eens te proberen. Maar van een tuin kun je ook genieten als er helemaal niks aan doet. Dan kun je gluren naar seksende slakken, de lichaamstaal van een boom. En in plaats van groenten uit een moestuin kun je ook eetbaar onkruid oogsten. er zijn meer planten eetbaar dan je op het eerste gezicht misschien zou denken.
Corlijn, toen jij op vakantie ging naar Sardinië werd je vooraf gewaarschuwd voor de beruchte bunga-bungafeestjes van Silvio Berlusconi. Waar je niet voor gewaarschuwd was, was de plant die zaad naar je schiet...
Corlijn: Ja, dat was wel even schrikken. Mijn zus was het eerste slachtoffer. Ze zag een plant met mooie, behaarde, vruchten en bukte voorover om er eentje plukken. Ze had de vrucht nog maar nauwelijks aangeraakt toen hij met enorme kracht vuurde. Een witte substantie belandde in haar oog. Ons gegil moet tot in de verre omtrek te horen zijn geweest. Ik wilde weten waarom die plant dat deed. Was het om zich te verdedigen tegen opdringerige toeristen? Het bleek om de zogenaamde springkomkommer te gaan. De vruchten daarvan vullen zich langzaam met plakkerig vocht, waardoor de druk op de celwanden toeneemt. Totdat de druk te groot wordt. Alsof je een fles champagne ontkurkt, spuit het sap dan uit de vrucht. in het vocht zitten zaden die surfend op de waterstraal wel tot acht meter ver weggeschoten worden. De bunga-bungaplant had het dus niet op ons voorzien maar wilde zijn zaden zo ver mogelijk verspreiden. We hebben er ook nog een filmpje van.
Het boek nodigt uit tot heel veel gespreksstof, maar ik zal het bij deze laatste vraag houden: Wat is alruin en wat is er zo bijzonder aan?
Gerda: Alruin is ook bekend als mandragora en is een van de giftigste planten uit de nachtschadefamilie, waar ook tomaten en aardappels lid van zijn. Vroeger werden er veel magische krachten aan alruin toe gedicht. Toetanchamon, bijvoorbeeld, werd met elf mandragorawortels begraven om zijn potentie in de volgende wereld zeker te stellen. Het plantje doet door de eeuwen heen dienst als pijnstiller en antidepressivum. Maar pas op: het kan ook een ‘woedende waanzin’ veroorzaken. Ook is mandragora het oudst bekende narcosemiddel. Maar het spul is lastig te doseren en het scheelt maar een paar milligram en je korte roesje komt neer op eeuwige rust.
Alruin is nog steeds gewild, hij trekt ongewenst bezoek aan in de proeftuin van de Radboud Universiteit. De beheerder zet geen naambordjes meer naast de plant. Hij heeft zijn buik vol van insluipers die ‘s nachts over het hek klimmen en de plant uit zijn tuin rukken. Nergens voor nodig, want de zaadjes zijn gewoon te koop via internet.