Crimineel Utrecht
Recensies

Crimineel Utrecht: “Een mooi beeld hoe de misdaad zich heeft ontwikkeld”

Daniel M. Van Doorn en Evert van der Zouw kennen elkaar al jaren van een misdaadforum. In mei 2014 hebben ze voor het eerst in real-life met elkaar afgesproken op een terras in, uiteraard, Utrecht. Ze hebben allebei een boekenkast gevuld met true crime-boeken maar missen een boek over Utrecht, dat bestaat nog niet. Vier jaar later heeft Utrecht eindelijk zijn eerste boek: Crimineel Utrecht.

Georganiseerde misdaad

Daniel M. Van Doorn en Evert van der Zouw bespreken verschillende soorten misdrijven die voldoen aan de criteria van georganiseerde misdaad. Het boek bestaat uit feiten, ze wilden het boek niet romantiseren en geen speculaties doen.

Geschiedenis

Als je de geschiedenis bekijkt is het vreemd dat er eerder nog geen misdaad boek over Utrecht is geschreven. De eerste Nederlandse seriemoordenaar komt uit Utrecht, Hans van Zon. En ook de eerste koffieshop in Nederland, en zelfs van de wereld, zat in Utrecht: Sarasani.

Chronologisch

Hoofdstukken zijn chronologisch, van generatie naar generatie beschreven. Dit is overzichtelijk en leest makkelijk. Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen thema; de toevoer van hasj naar Nederland, vrijstaat de huppel, prostitutie, motorbendes, de museumroof in het Catharijne Convent en zware jongens. Er worden veel namen en jaartallen genoemd, maar door deze opbouw blijft het goed te volgen.

Leuke toevoeging

Wat een leuke toevoeging is dat ze de nieuwe thema’s in het boek vaak met de geschiedenis van bijvoorbeeld 200 jaar geleden beginnen. Dat geeft een mooi beeld hoe de misdaad zich heeft ontwikkeld. Van feiten hebben Daniel M. Van Doorn en Evert van der Zouw toch een spannend boek over Crimineel Utrecht gemaakt.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Foto Nadine
Nadine