Header Jeroen Meus 1
Recensies

Dagelijkse Kost 1: “Koken met Meus is een ‘koud’ kunstje”

Jeroen Meus is in Vlaanderen uitgegroeid tot een tv-fenomeen. Hij begon ooit als nevenattractie in een tv-show maar is intussen uitgegroeid tot dé t v-kok van Vlaanderen. Met Dagelijkse Kost gooit hij dagelijks hoge ogen op de VRT. Hij staat garant voor de oer-Belgische keuken waar het al eens wat minder gezond mag zijn, zolang het maar lekker is.

Signeersessies

Onder de noemer Dagelijkse Kost bracht hij sinds 2011 ook meerdere kookboeken uit. De meeste boeken gingen verschillende keren in druk. Op de Boekenbeurs in Antwerpen staan lange rijen tijdens zijn signeersessies.

Gerechten

In Dagelijkse Kost 1 brengt Meus een eerste selectie van gerechten uit zijn kookprogramma. Het gaat steeds om basisgerechten (denk aan lasagne, stoofvlees, koninginnenhapje …). Meus zorgt ervoor dat je genoeg achtergrond meekrijgt om zonder al te veel problemen het gerecht thuis in elkaar te steken. In het boek staan zowel soepen, hoofdgerechten, voorgerechten, tussendoortjes als desserts. Voor ieder wat wils dus.

‘Koud’ kunstje

Bij elk gerecht staat de bereidingstijd vermeld, je krijgt een lijst met ingrediënten en een uitgebreid stappenplan om het gerecht te maken. Koken met Meus is een ‘koud’ kunstje. Doorheen het boek vind je op verschillende plaatsen ook echte basisrecepten terug, bv. om zelf bouillon of bechamelsaus te maken. Basiskennis waar her en der beroep op wordt gedaan. Zelfs een absolute beginneling kan zonder probleem aan de slag met de recepten.

Mijn favorieten

Mijn 5 favorieten uit het boek:

  • Moelleux van chocolade
  • Spaghetti met kip en shiitakes
  • Wortel-kokossoep met curry en koriander
  • Caesarsalade met kip
  • Lasagne

Speciallekes

Bij de recepten moet je wel twee kanttekeningen maken. De ingrediënten zijn niet altijd zo Dagelijkse Kost als het lijkt. Maar net dat geeft de boeken van Meus ook wel iets extra. Want naast heel wat bekende producten besteed Meus ook aandacht aan vergeten groenten of ‘speciallekes’ (bv. kruidenmengelingen uit de Oosterse keuken). En de ervaring leert me dat de porties van Jeroen Meus ook rijkelijk genomen zijn. Van een portie voor 4 personen kan je al eens snel met 5 of 6 personen eten. De Bourgondische levensstijl zit zeker ingebakken in Dagelijkse Kost. Maar nu, het zijn niet enkel de ‘ongezonde’ gerechten. Je vindt er bijvoorbeeld ook heerlijke salades in terug.

Huisstijl

In de eerste reeks van Dagelijkse Kost werd er gewerkt met het kenmerkende blauwe ruitjesmotief dat overal terugkwam (in de generiek, in het verpakkingsmateriaal van vlees, in de handdoeken …). Het kenmerkende motief vind je dus ook terug als huisstijl in de kookboekenreeks. Ook qua lay-out straalt het boek alles uit wat Dagelijkse Kost is. Niet te veel poespas maar gewoon de oerdegelijke keuken. Zonder te veel franjes maar met een steengoed resultaat.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.