Header Jeroen Meus 5
Recensies

Dagelijkse Kost 5: “Een succesrecept”

Met de oranje Dagelijkse Kost zijn we aangekomen bij nummer 5 in de reeks van Jeroen Meus. De laatste in die soort trouwens, daarna volgen andere concepten. Het boek dateert van 2015, dat is vier jaar na zijn eerste koekboek. Van een succesrecept gesproken.

Voedingsgewoonten

Zelfs in het vijfde boek probeert Meus vernieuwend uit de hoek te komen. Vooraan het boek zit allergenen informatie. Met icoontjes wordt aangegeven of gerechten gluten- en/of lactosevrij zijn. Informatie die stilaan onmisbaar is geworden in de voedingsgewoonten.

Plezant

Meus herhaalt daarna vooral zijn succesformule. Gerechten die eenvoudig klaar te maken zijn door iedereen. Niet teveel chichi, vooral lekker eten. En vooral koken met plezier. Want ook dat is iets dat Meus steeds weer uitdraagt in zijn Tv-programma’s. Je moet er van genieten en het moet plezant blijven.

Favorieten

Mijn 6 favorieten:

  • Vanillepudding met petit-beurrekoekjes
  • Groentewok met kip en kokosmelk
  • Pita-pizza’s
  • Penne met kerstomaat, ricotta en rucolapesto
  • Macaronischotel met drie kazen, gehakt en savooi Tortillawrap met krokante kip

Evolutie

Het is bijzonder moeilijk om vernieuwend te blijven in een review als het concept eigenlijk al vijf nummers overeind blijft. Want alles uit de vier voorgaande boeken, geldt uiteraard ook voor dit boek. Als je een kookboek van Meus koopt, weet je dat je alles krijgt wat je verwacht. En hoewel hij intussen een hele evolutie heeft doorgemaakt (het begon ooit met spaghetti bolognaise), vind je de kernideeën van Jeroens kookkunsten in elk boek terug.

Oer-Vlaamse keuken

Het hoeft dus zeker niet altijd flitsend, flashy en hip en trendy te zijn. Er is niks mis met de oer-Vlaamse keuken die je af en toe kan afwisselen met wat buitenlandse invloeden. Het is die mix die werkt bij Meus, zelfs na vijf boeken en heel wat uitzendingen van Dagelijkse Kost.