Vrije tijd

Dayenne over Het ultieme hapjesboek

Dayenne Wamsteeker werkt in het dagelijks leven bij de Provincie Zuid-Holland en kookt graag in haar vrije tijd. Koken vindt ze heerlijk om te doen en daarbij van alles uit te proberen. Zo laat ze zich graag inspireren door verschillende kookboeken.

Innovatieve keuken

De schrijver van dit kookboek, Hubertus Tzschirner is bekend om zijn innovatieve keuken: sous-vide, de Nederlandse vertaling: vacuümgaren. Tzschirner geeft cursussen en seminars om zijn techniek, om voedingsmiddelen langzaam te garen, te verspreiden. Hij probeert aan professionele koks en hobbykoks over te brengen wat hij onder culinair genot verstaat: vanaf de procesontwikkeling tot en met het implementeren van nieuwe technieken in gewone keukens. In zijn eerste kookboek heeft Tzschirner zijn kennis en recepten over sous-vide verzameld, onder de titel: Sous-vide - Het langzaam garen van vacuüm verpakte voedingsmiddelen op een lagere temperatuur.

Fingerfood 3.0

In zijn nieuwe kookboek brengt Tzschirner hapjes op een hoger niveau, zoals hij zelf zegt: fingerfood 3.0. Complete gerechten worden tot miniatuurgerechten gemaakt en gepresenteerd als ware kunstwerkjes. Tzschirner weet in deze kleine hapjes een heel gerecht te stoppen, waarbij heerlijke smaken samengebracht worden tot éénhapsgerechtjes. De hapjes worden gepresenteerd als lolly’s of in een hoorntjes, waardoor ook je vingers niet vies worden.

Lolly’s, hoorntjes en presentatietips

Tzschirner beschrijft in zijn kookboek gedetailleerd de bereidingswijze, waardoor je als je alle ingrediënten hebt en over de juiste materialen en technieken beschikt het gerecht na kunt maken. Niet alle ingrediënten die de kok gebruikt zijn even bekend, daarom komt ook de woordenlijst achterin het kookboek goed van pas. Naast de ruim 70 recepten van de lolly’s en hoorntjes in talloze variaties geeft de kok ook presentatietips, waardoor je de hapjes op een kunstige wijze kunt presenteren.

Foto’s als kunstwerken

Het kookboek is strak vormgegeven en bevat schitterende foto’s van fotograaf Daniel Esswein. Hij heeft zelf in toprestaurants gewerkt, waardoor hij uitermate geschikt is als culinair fotograaf. De foto’s tonen het eindresultaat van de recepten en door de prachtige kleuren en rustige achtergrond knallen de hapjes van het papier. Dat maakt het Ultieme hapjesboek uitermate geschikt om in te kijken en door te bladeren, omdat de foto’s op zich al kunstwerken zijn.

Veel kooktechnieken

Hoewel het Ultieme hapjesboek prachtig is vormgegeven en geweldige foto’s bevat, is het kookboek voor de hobbykok wat hoog gegrepen. Je moet over veel kooktechnieken beschikken, veel ingrediënten inkopen en over een geweldige precisie beschikken om de gerechtjes na te kunnen maken. Maar voor wie indruk wil maken op zijn gasten en over engelengeduld beschikt, is dit boek een inspiratiebron voor prachtige hapjes uit de keuken. Dit boek is zeker geschikt voor professionele koks om ideeën op te doen.