Podium Kerstboeken Header V2
Toplijsten

De 4 lekkerste boeken om met (en na) Kerst te verslinden

In een tijd waarin we allemaal met onze smartphone vergroeid zijn, kun je iemand eigenlijk geen mooier kerstcadeau geven dan een boek. Jezelf verliezen in een verhaal, even vergeten waar je bent en hoe laat het is, is in een tijd van altijd maar bereikbaar zijn de nieuwe luxe. We hebben daarom vier boeken geselecteerd: twee romans, een feestelijk kookboek en een vrolijke wijngids.

Reddende engel - Renate Dorrestein

Een boek om dit najaar opgekruld voor de open haard te verslinden: Reddende engel. In deze psychologische roman komt een jonge vrouw door een noodlottig ongeval om het leven. Twee jaar later keert de verteller terug naar de plek des onheils. Terwijl ze daar onbedoeld geheimen ontrafeld, wordt ook haar eigen leven er niet zekerder op.

De recensies over het boek zijn lovend. "De warmte van Dorresteins psychologisch inzicht en haar grote verteltalent zijn meeslepend", schreef Algemeen Dagblad en: "Een boek dat de lezer bij het nekvel grijpt. (...) Met een knipoog naar de gothic novel schrijft Dorrestein een roman die de lezer steeds weer op het verkeerde been zet", aldus de Gazet van Antwerpen.

Omfietswijngids - Nicolaas Klei

Sta je ook vaak maar wat verloren naar het wijnschap in de supermarkt of slijterij te turen? Kies je een wijn uiteindelijk maar op de schoonheid van het etiket? Met de inmiddels beroemde Omfietswijngids van Nicolaas Klei is dat verleden tijd. Klei selecteerde alvast de wijnen die je in 2018 moet proeven. En daar is niets intimiderends aan. De wijnen die hij koos zijn juist betaalbaar en zoals hij het zelf zegt: 'gezellig'. Omfietsen betekent dan ook niet dat je stad en land door hoeft te trappen voor obscure wijnwinkels. De vinoloog ging juist ook op onderzoek bij biowinkels, Albert Heijn en Hema.

Dat maakt hem overigens niet minder kritisch; slechts 10% van de door hem geproefde wijnen werden beloond met het predikaat ‘omfietswijn’. Om het allemaal nog overzichtelijker te maken, stelde hij per winkel een top drie van de beste witte-, rode- en roséwijnen samen. Kun je deze feestdagen indruk maken zonder dat het je faillissement betekent.

De Omfietswijngids is meer dan een overzichtelijk naslagwerk. "Nooit eerder liet een wijngids zich lezen als een meeslepende roman. Opwindend, op het erotische af, voert Klei de wijnbeluste leek door een wondere wereld van vineuze vervoering. Roeswekkend proza. Hulde", aldus columnist Sylvia Witteman.

Altijd feest - Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil, ook wel bekend als het Nederlandse antwoord op Nigella Lawson, is een waar fuifnummer. Daarom komt ze na het succes van haar kookboek Solo Food op de proppen met het boek Altijd Feest. Bij de familie Vreugdenhil thuis was vroeger altijd wel reden voor een feestje. "Een leven zonder feesten is als een lange weg zonder pleisterplaatsen", zei Jannekes vader altijd - en daar kunnen we het natuurlijk alleen maar grondig mee eens zijn.

Bij een goed feest hoort goed eten. Janneke heeft daarom in dit knap vormgegeven kookboek de lekkerste feestrecepten verzameld. Of dat nou voor een copieus kerstdiner, een romantische valentijnsdate of een herfstig mosselfestijn is; voor iedere gelegenheid heeft de keukenprinses een geschikt recept. En passant deelt ze tips en tricks om van iedere feest, klein of groot, een onvergetelijke ervaring te maken.

Onder een hemel van sproeten - Alex Boogers

Na zijn bekroonde roman Alleen met de goden komt Alex Boogers met het boek Onder een hemel van sproeten. Amerika heeft zojuist zijn eerste zwarte president gekozen. Voor een korte periode lijkt er iets van hoop te ontstaan in de wereld, maar voor de zwarte Harvey is die ene dag precies hetzelfde als alle andere. In zijn troosteloze wijk vecht iedereen om te overleven. Zo ook zijn buurmeisje Amy, die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. De enige die ze vertrouwt is Jacob, een oude man wiens dierbaarste herinneringen zijn gestorven met zijn vrouw.

Ouderdom en jeugd, zwart en blank, volks en elitair: Alex Boogers schept een universum vol tegenstellingen. Onder een hemel van sproeten — een confronterende roman over afkomst, vriendschap en vergelding.

"Alex Boogers schrijft met mededogen", verkondigt Freek de Jonge: "en vooral over liefde over het nest waar hij uit viel." "'Heerlijk boek over echte mannen. En vrouwen. (...) Deze schrijver wordt steeds bekender, en terecht", schreef LINDA..