Header de bron
Header de bron
Recensies

De bron: bepaal je levenspad door te veranderen hoe je denkt

Dr. Tara Swart kwam rond haar dertigste in een diep dal. Ze is gaan nadenken over wat ze echt wil in het leven. Ze heeft zich los moeten maken van de traditionele ideeën en verwachtingen van haar Indische familie. Swart heeft haar baan als neurowetenschapper opgezegd en is voor zichzelf begonnen als coach. Over dit proces vertelt ze onder andere in De bron.

Spiritualiteit en wetenschap

De bron gaat over het geheim van het meester worden over je brein. Dit heeft Swart geleerd door jarenlange ervaring en haar werk als neurowetenschapper. Ze combineert oosterse filosofie met cognitieve wetenschap. Dat is een methode die mij aanspreekt. De bron helpt je je automatische piloot uit te schakelen en te komen bij wat je echt wil.

Vierstappenplan

Je bent meester van je eigen bron, je brein. Dit wordt in vier stappen uitgelegd met behulp van oefeningen en verhalen van mensen die ze gecoacht heeft. De vier stappen gebaseerd op cognitieve wetenschap zijn: bewustzijn vergroten, verandering visualiseren, je aandacht focussen en actie ondernemen door middel van bewuste oefening. Het is een totaalaanpak voor veranderen.

Niet overtuigend

Swart gebruikt veel lange zinnen met meerdere moeilijke woorden achter elkaar waardoor je sneller afgeleid bent en niet meer weet wat je gelezen hebt. De boodschap gaat langs je heen en blijft niet hangen. De laatste zestig pagina’s gaan over hoe je het aan moet pakken in de praktijk; dat is het interessantste gedeelte, maar ook niet overtuigend.

De bron is niet vernieuwend, het is een herhaling van veel zelfhulpboeken. Het is eigenlijk heel logisch allemaal, maar moeilijk uitgelegd.

Foto Nadine
Nadine