Arthurless
Arthurless
Recensies

De glorieuze reis van Arthur Less van Andrew Sean Greer zorgt voor een grote glimlach

Andrew Sean Greer woont in het prachtige San Fransisco. Dit is niet de enige overeenkomst tussen hem en de hoofdpersoon in zijn boek De glorieuze reis van Arthur Less. Zo is Arthur ook haast 50 jaar, ook auteur en wil hij ook iets anders in zijn toch wat melancholische oeuvre. Dat is gelukt! Het boek is humoristisch en hartverwarmend.

‘Daar wil ik niet bij zijn!’

Het leven van Arthus Less loopt niet zoals hij had gewild: zijn uitgever heeft zijn nieuwe boek afgewezen en zijn ex-vriend Freddy gaat trouwen. Zodra hij de uitnodiging voor de bruiloft ontvangt, weet hij: ‘Daar wil ik niet bij zijn!’. Hij snort alle uitnodiging op die hij ooit heeft gekregen – voor lezingen, interviews, gastcolleges, enzovoort. En hij accepteert ze. Allemaal. Dit zorgt ervoor dat Arthur een reis om de wereld kan maken, welke hem op avontuur in Zuid-Amerika, Europa en Azië brengt.

Verrassende en veelzijdige schrijfstijl

Greer’s schrijfstijl is niet makkelijk in woorden te vangen. Het boek bevat prachtige, haast poëtische zinnen en vergelijkingen die zeer treffend zijn en je zonder moeite ontroeren. Deze worden afgewisseld met zinnen die vol staan met humor en spot, welke je geheid op je gezicht bezorgen! Daarnaast heeft Greer iets zeer vernuftigs gedaan in dit boek: hij laat het verhaal van Arthur vertellen door een verteller van wie je de identiteit pas op de laatste bladzijde achterhaalt. Het mysterieuze vleugje dat daarmee aan het verhaal wordt toegevoegd, maakt het verhaal compleet.

Een reis op meerdere vlakken

De fysieke reis die Arthur door de verschillende werelddelen maakt, is niet het belangrijkste onderdeel van het verhaal. Het is aankleding. Het is voornamelijk de emotionele reis die de rode draad door het verhaal vormt. Door middel van flashbacks leer je de jonge Arthur kennen – met veel aandacht voor zijn relatie met Robert, een beroemde dichter en veel ouder dan Arthur, en Freddy, een zoon van een van Arthur’s vrienden en veel jonger dan Arthur, en zijn schrijverscarrière. Op elke plek waar hij komen herinneringen boven die hiermee te maken hebben en daar wordt op gereflecteerd. De combinatie van de fysieke en emotionele reis maakt dat er veel gebeurt in het boek, waardoor het boek vlot leest. Daarnaast zorgt het voor een gelaagd beeld van de personages, wat ze prachtig tot leven brengt.

Kortom

Dit boek zit goed in elkaar. De verrassende en veelzijdige schrijfstijl van Andrew Sean Greer heeft voor gelaagde en krachtige personages en verrassingen gezorgd. De fysieke en emotionele reis die Arthur maakt, ontroert je en maakt je aan het lachen. Net als het einde. Kortom, De glorieuze reis van Arthur Less is een boek dat je met een grote glimlach dichtslaat en waar je nog lang glimlachend aan zult terugdenken.Elkse recensent afbeelding
Elske