Header de hofdame
Header de hofdame
Recensies

De hofdame, een leven dat boven je verbeelding gaat

Als de actrices die Anne Glenconner en prinses Margareth in de serie The Crown gaan spelen bij Anne langskomen om vragen te stellen over de prinses, om haar zo goed mogelijk na te kunnen spelen en haar eer aan te kunnen doen, komen de herinneringen van haar leven weer naar boven. Ze besluit een boek te gaan schrijven.

Anne Glenconner is inmiddels 88 jaar, ze is opgegroeid in de Britse aristocratie en 30 jaar hofdame geweest van prinses Margareth, de zus van koningin Elizabeth. Vanaf haar jeugd heeft haar familie al een band met de koninklijke familie. Ze komen regelmatig bij elkaar op bezoek en zijn bij belangrijke gebeurtenissen aanwezig.

Hofdame van prinses Margaret

Prinses Margaret is drie jaar ouder dan Anne, vanaf hun jonge jaren zijn ze al vriendinnen. De vriendschap wordt onderbroken door de oorlog, maar als ze elkaar later weer tegenkomen pakken ze hun vriendschap snel weer op. Bij de doop van Anne’s dochters vraagt Prinses Margaret haar om haar hofdame te worden. Dit komt haar goed uit, Anne is getrouwd met Lord Collin Glenconner, een excentrieke en moeilijke man. Als hofdame heeft ze tijd voor zichzelf, ze hoeft dan niet voor Collin te zorgen. Ze vergezelt de prinses bij reizen over de hele wereld. Ze heeft inmiddels vijf kinderen, die worden vooral door een nanny opgevoed. Dat was in die kringen heel normaal. Ze liet de kinderen gerust een week of langer achter bij de nanny. Anne Glenconner is zowel hofdame als vriendin. ‘Ik bleef hofdame van prinses Margaret tot aan haar dood: dertig jaar waarin vriendschap en verplichtingen door elkaar liepen. Soms was ik bij haar in mijn officiële rol als hofdame; bij andere gelegenheden was iemand anders hofdame en vergezelde ik haar als vriendin.’

Gezinsleven

De eerste helft van De hofdame gaat over Anne’s eigen leven. Haar jeugd, de zoektocht naar een partner en haar huwelijk met Lord Collin Glenconner. Ze verdelen hun tijd over verschillende landen en landschappen, ze zijn niet altijd samen. Collin koopt het eiland Mustique in de Caribische zee, een primitief eiland zonder stroom en waterleidingen, waar hij uiteindelijk een villawijk voor de jetset en een aantal rocksterren ontwikkelt. Hij schenkt prinses Margaret daar ook een huis. Met hun vijf kinderen maken ze verschillende drama’s mee die zorgen voor moeilijke periodes in Anne’s leven.

Unieke kijk in het Britse koningshuis

De hofdame is niet alleen een persoonlijk verhaal, maar ook een les in de recente geschiedenis van de Britse aristocratie, en vooral van de rol van vrouwen daarin. Waar iedereen normaal heel gesloten is over het Britse koningshuis, is Anne Glenconner heel open. Daardoor is het een unieke inkijk in die vreemde wereld. Ook is ze heel open over onderwerpen als scheidingen, aids en heroïneverslaving, die haar eigen zoons treffen. Normaal worden dat soort drama’s het liefst verzwegen en buiten de pers gehouden. Anne Glenconner was ook aanwezig bij de kroning koningin Elizabeth, ze vertelt haar belevenis van deze historische gebeurtenis.

Kopje thee met Anne Glenconner

De hofdame is heel toegankelijk, alsof je samen een kopje thee zit te drinken en Anne Glenconner haar levensverhaal aan jou vertelt. Je moet wel blijven opletten, want soms maakt ze sprongen in de tijd en weer terug. Het is mooi dat ze haar biografie zelfgeschreven heeft, en dat het niet over haar geschreven is. Dat maakt je nog meer betrokken. Het gaat meer over haar eigen leven dan over het gedeelte dat ze hofdame is, maar dat is helemaal niet erg. Zelf zou ik dit boek niet snel uitkiezen, maar toen ik in De hofdame begon kon ik het niet meer wegleggen. Het is niet voor te stellen wat voor een bijzonder leven met vele hoogte- en dieptepunten Anne Glenconner had. Ze zou een hele serie over haar leven, familie en de mensen daarin voorkomen kunnen schrijven. Soms lijkt het wel fictie, het is absoluut niet saai.

Foto Nadine
Nadine