Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in groten getale. Ze zuigen het stof van onze vloeren, opereren patiënten, inspecteren rampplekken, rijden ons rond en houden ons gezelschap. Robotica is dan ook het onderwerp deze maand bij Nederland Leest 2017. Op 1 november vindt de aftrap plaats, waarbij wordt gesproken over het Nederland Lees-Experiment: Kun je samen met een robot een literair verhaal schrijven? Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt. Niet alleen technische bedrijven, maar ook zorginstellingen, onderwijs instellingen, landbouw, culturele instellingen en zelfs de lokale middenstand hebben er mee te maken. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens?

De leukste boeken over robotica
Robotica staat centraal bij Nederland Leest 2017. Dit zijn de 10 leukste boeken over robots.
1.

Hallo robot
Hallo robot vertelt verhalen over de wetenschap en techniek achter de robots. Hoe werken ze? Wat kunnen ze? Wat kunnen ze niet? Wat willen we van ze? Hoe ver zijn ze al gekomen en wat belooft dat voor de toekomst? In Hallo robot ontmoet de lezer zowel echte robots als sciencefiction-robots, maar ook de mensen achter de robots: de robotmakers en -ontwerpers, hobbyisten en professionals.
Bekijk op bol.com2.

Zolang je robot maar van je houdt
In dit boek laat Marcel Heerink zien wat er in het verleden allemaal is gezegd en geschreven over de mogelijkheden, beperkingen en bedreigingen van robots. En wat er aan zit te komen, gebaseerd op wat er in laboratoria over de hele wereld ontwikkeld wordt: wat voor robots er in de laboratoria staan, wat voor robots binnenkort algemeen gebruikt zullen worden en welke robots al gebruikt worden zonder dat de meeste mensen zich daar bewust van zijn. Natuurlijk ontbreekt niet een visie op de toekomst, waarbij hij ingaat op filosofische, ethische, juridische en psychologische aspecten die samenhangen met de ingrijpende verandering van onze samenleving door de opkomst van de robots.
Bekijk op bol.com3.

Turings tango
Via computers, internet, smartphones en consumentenrobots dringt kunstmatige intelligentie steeds meer ons dagelijks leven binnen. Waar gaat deze ontwikkeling naartoe? Worden computers slimmer dan mensen? Gaan robots de zorg van zieken en ouderen overnemen? Worden we straks op de dansvloer verleid door robots? Turings Tango vertelt over de zoektocht naar intelligente computers en robots, een van de grootste wetenschappelijke zoektochten van onze tijd. Aan de hand van het werk en het dramatische leven van Alan Turing laat Turings Tango ons nadenken over de relatie tussen mens en computer. Waarin verschilt het menselijke brein van het elektronische brein? 2012 is uitgeroepen tot het Alan Turing-jaar, vanwege Turings honderdste geboortedag op 23 juni 2012. De Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) stond aan de wieg van zowel de computer als de kunstmatige intelligentie. Zijn `Turing Test om te bepalen of een machine kan denken heeft zelfs een cultstatus in de populaire cultuur verworven.
Bekijk op bol.com4.

Superintelligence : Paths, Dangers, Strategies
The human brain has some capabilities that the brains of other animals lack. It is to these distinctive capabilities that our species owes its dominant position. Other animals have stronger muscles or sharper claws, but we have cleverer brains. If machine brains one day come to surpass human brains in general intelligence, then this new superintelligence could become very powerful. As the fate of the gorillas now depends more on us humans than on the gorillas themselves, so the fate of our species then would come to depend on the actions of the machine superintelligence. But we have one advantage: we get to make the first move. Will it be possible to construct a seed AI or otherwise to engineer initial conditions so as to make an intelligence explosion survivable? How could one achieve a controlled detonation?
Bekijk op bol.com5.

Alles wordt anders - Dik Bijl
In 'Alles wordt anders' beschrijft Dik Bijl zeven van de belangrijkste technologische ontwikkelingen van dit moment: robots, zelfrijdende auto's, kunstmatige intelligentie, 3D-printen, synthetische biologie, nanotechnologie en genomische geneeskunde. Ontwikkelingen die even spectaculair zijn als onafwendbaar. De gevolgen voor onze maatschappij, ons werk en ons leven zullen enorm zijn. Krijgen de optimisten gelijk en scheppen we een duurzaam Athene met een overvloed aan middelen, zinvolle bezigheden en een lang en gelukkig leven? Of wordt onze wereld een Oude Pekela met lethargie, uitzichtloosheid, armoede, criminaliteit en (virtuele) drugs? Volgens Bijl hebben we maar een optie: accepteer de nieuwe technologie en pas je aan zodat je maximaal profiteert van de voordelen.
Bekijk op bol.com6.

De opmars van robots
Bestaat jouw baan binnenkort nog wel? We denken meestal dat hoe slim computers ook worden, ze nooit al het werk dat nu door mensen wordt gedaan over kunnen nemen. Maar wat als ze dat wel kunnen? De technologische revolutie raast door en computers worden steeds slimmer en goedkoper. Veel banen staan onder druk. In de toekomst zal die druk alleen maar toenemen. Volgens Martin Ford is het belangrijk dat we zo snel mogelijk onder ogen zien dat steeds meer banen zullen verdwijnen door technologie. Hij betoogt dat we nu actie moeten ondernemen. De opmars van robots is verplichte kost voor iedereen die wil weten wat de invloed zal zijn van technologie in de toekomst, niet alleen op individuele carrières, maar ook op de gehele maatschappij.
Bekijk op bol.com7.

Robot aan het stuur
Nemen robots de wereld over? Big data, slimme software, zelfrijdende wagens... De doorbraak van slimme technologie verandert onze leefwereld drastisch en beïnvloedt zelfs onze manier van denken. Maar ons gebruik van technologie is niet neutraal. Meer dan ooit moeten we nadenken over hoe we met de morele kanten van techniek willen omgaan. Robot aan het stuur analyseert de verwevenheid tussen techniek en ethiek en draagt bouwstenen aan voor waardengedreven innovatie. Het boek toont aan dat we het potentieel van artificiële intelligentie en slimme robots alleen kunnen benutten door het beste van de mens en de technologie te verenigen.
Bekijk op bol.com8.

Machines die denken
De komst van kunstmatige intelligentie is al decennialang een bron van fascinatie en angst. Het is een rijke voedingsbodem voor vele boeken en films, en wetenschappers en ondernemers stoppen er veel tijd en geld in. Dankzij technologische ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar lijken de 'denkende machines' steeds meer onderdeel van onze maatschappij te worden. Daarom vroeg John Brockman, oprichter van edge.org, aan een selectie van de meest invloedrijke denkers ter wereld: 'Hoe denk je over machines die denken?' Steven Pinker, Nicholas Carr, Daniel Dennett, Brian Eno, Matt Ridley, Luc Steels en 189 andere bekende wetenschappers, auteurs en kunstenaars geven kort en krachtig antwoord. De ultieme gids voor een nieuw tijdperk.
Bekijk op bol.com9.

The Artificial Intelligence Revolution
The Artificial Intelligence Revolution" by Louis A. Del Monte is a warning regarding the threat new artificial intelligence (AI) technology poses to the survival of humankind. Will the future come down to man versus machine, when the singularity is near? Will an artificial intelligence robot be your friend or foe? Scientists are working relentlessly at improving AI technology for the benefit of man. Evolved technology is everywhere-smart TVs, smart phones, and even smart houses. One day the artificial intelligence of these machines will match our own intelligence-and one day it will exceed the 'singularity.' Then what? Will machines continue to serve us as the balance tips in their favor? These questions are addressed rigorously, their potentialities extrapolated for one reason-the survival of humankind. Are "strong" AI machines (SAMs) a new form of life? Should SAMs have rights? Do SAMs pose a threat to humankind? Del Monte and other AI experts predict that AI capabilities will develop into SAMs with abilities far beyond what human beings can even fathom. Will they serve us, or will SAMs take an entirely different viewpoint? That question and many more are tackled by Del Monte in this sobering look at the "The Artificial Intelligence Revolution.
Bekijk op bol.com10.

De robots komen eraan!
Er is geen technologie waarover in de afgelopen eeuw zoveel is gefantaseerd en gedroomd: de robot als helper van de mens of, in sommige gevallen, als Golem die zich tegen hem keert. In 1969 deden robots hun intrede in de auto-industrie; inmiddels dringen ze door in veel andere domeinen van ons bestaan. In de zorg kunnen ze als hulpje enkameraad ouderen en hulpbehoevenden minder eenzaam en afhankelijk maken. In het ziekenhuis helpen ze artsen bij de operatie. In magazijnen vervangen ze al een deel van het personeel – en misschien bezorgt een drone binnenkort een pakketje in uw achtertuin. Telegraaf-journalist Wouter van Bergen onderzoekt in dit boek hoe de robotrevolutie werkt. Waar staan we, wat staat ons te wachten? En wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de robots voor ons blijven werken, in plaats van andersom?
Bekijk op bol.com