Glasses 663099 960 720
Nieuws

De Luisterboek Award gaat naar..

Luisterboeken

Luisterboeken zijn ideaal om je reistijd mee door te komen of juist om een boek te luisteren tijdens het sporten. Ook is een luisterboek een goede oplossing voor slechtzienden en blinden die het toch leuk vinden om een boek te 'luisterlezen'. In 2005 is de Week van het Luisterboek opgericht en in 2012 nam de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) de organisatie over. Dit jaar valt deze bijzondere week op maandag 23 mei en eindigt op zondag 29 mei. Tijdens de Week van het Luisterboek is het Luistergeschenk verkrijgbaar in de boekenwinkel en in openbare bibliotheken.

Willy haalt alles uit de kast

Dit jaar is het geschenk gemaakt door Sander van de Pavert, die je waarschijnlijk wel kent als de maker van Lucky TV. Lucky TV is onder meer te zien bij het welbekende programma: De Wereld Draait Door. Sander ontving in 2010 de Nipkow aanmoedigingsprijs omdat zijn items ‘actuele situaties verdraaien, ontregelen en uitvergroten’. Voor het Luistergeschenk heeft Sander het luisterboek 'Willy haalt alles uit de kast' gemaakt. In 'Willy haalt alles uit de kast' neemt koning ‘Willy’ ons mee op een literaire ontdekkingsreis, waarbij hij zich laat inspireren door zijn eigen boekenkast. Het geschenk wordt door boekwinkels en openbare bibliotheken als download of streaming aan hun bezoekers cadeau gedaan. Ook is er een luxe editie uitgekomen: dit is een uniek verzamelobject van het Luistergeschenk in de vorm van een dubbel-lp.

Adrian Korte 76052

Wie zal dit jaar als winnaar gekozen worden?

In het afgelopen jaar heeft het luisterboek Een weeffout in onze sterren van John Green gewonnen. Dit luisterboek werd voorgelezen door Beatrice van der Poel. In 2014 won het luisterboek Echt gebeurd van Paulien Cornelisse en Micha Wertheim. Elk jaar stelt de jury een shortlist met de overgebleven genomineerden op. Dit gebeurt twee weken voordat de Week van het Luisterboek begint. Dit jaar waren de vijf genomineerden: Bas Keijzer met het boek 'Alsof het voorbij is', Jan Meng met het boek 'Pogingen iets van het leven te maken', wederom Bas Keijzer met 'Overleven op de K2', Adriaan van Dis met het boek 'Karakter' en Geert Mak met zijn eigen boek 'In de ban van de krekel, in de ban van de mier'.

Alsof het voorbij is

Alsof het voorbij is gaat over een man van middelbare leeftijd, van wie het geheugen niet meer naar behoren functioneert. Hij kijkt zonder weemoed terug op zijn schooljaren.

Pogingen iets van het leven te maken

Het boek Pogingen iets van het leven te maken gaat over een oude man, die nog lang niet van plan is om dood te gaan. Maar, zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter, omdat zijn benen niet meer willen ook moet hij regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken en achter de geraniums wachten op het einde?

Bol Luisterboek Award

Overleven, advocaat en Europa

Overleven op de K2

Overleven op de K2 is een boek dat gaat over bergbeklimmers. Eén op de vier bergbeklimmers die de top van de K2 probeert te halen, overleeft het avontuur niet. Toch proberen klimmers uit verschillende internationale teams deze gevaarlijke berg te beklimmen...

Karakter

In Karakter zet het hoofdpersonage Jacob alles op alles om advocaat te worden. Als zoon van een trotse dienstbode, in het vooroorlogse Rotterdam, zet hij zijn leven op zijn kop om zijn doel te bereiken. De machtige deurwaarder Dreverhaven, werkt hem in alle opzichten tegen. Maar wat is hier de reden van?

In de ban van de krekel, in de ban van de mier

Het boek In de ban van de krekel, in de ban van de mier gaat over oude verhalen in een nieuw Europa. Verhalen brengen structuur in de chaos van de geschiedenis en de politiek.

Web

En de winnaar is...

Maandagavond 23 mei werd op NPO Radio 1 dan eindelijk de winnaar bekend gemaakt; wie is de beste voorlezer? De Luisterboek Award gaat naar Adriaan van Dis! Adriaan las het boek Karakter voor, geschreven door F. Bordewijk. De jury over de winnaar: ‘‘Van Dis voelt zich verwant met de jonge Katadreuffe. Het is zeer opvallend hoe modern de Nieuwe Zakelijkheid van Bordewijk uit Van Dis’ mond klinkt. Hij maakt geen stemmetjes, maar zet verschillende personages heel licht aan. Van Dis past bij dit verhaal.’’

Het zijn de goede luisteraars die het meeste te vertellen hebben

Jouw favoriet

Wie was jouw favoriet? Laat het ons weten via schrijf@bol.com en maak kans op één van de mooie luisterboeken die wij voor je klaar hebben liggen!

Isabel Thumb
Isabel