Column

De mooiste kunstboeken voor onder de (kunst) kerstboom

“Painting is poetry that is seen rather than felt, and poetry is painting that is felt rather than seen.” - Leonardo da Vinci.

Daarom: vijf zinderende, schitterende kunstboeken, in ieder zin van het woord. Om te schenken aan een ander, of aan jezelf.

Rijks, masters of the Golden Age

Een boek dat met zijn klasse, grandeur en vakmanschap vervlogen tijden ademt en tegelijkertijd een staaltje van moderne technieken en inzichten gekoppeld aan kunstzinnigheid en bevlogenheid toont. Over het Rijksmuseum zijn boekenkasten vol geschreven, toch heeft - verbazingwekkend genoeg - tot op heden geen enkel boek recht gedaan aan de esthetische klasse en reikwijdte van de kostbare schat die de Eregalerij rijk is. Marcel Wanders wil met zijn project dit gemis inlossen. En dat is gelukt. Verkrijgbaar in een light versie en een gelimiteerd, fabuleus zwaargewicht van € 5.900.

De 200 beroemdste schilderijen ter wereld

Uit diverse marktonderzoeken van musea blijkt echter dat velen bijzonder geïnteresseerd zijn in kunst, maar tegelijk kunst als hoogdrempelig en elitair ervaren. Dit boek wil op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de kunst en de achtergrond van de kunstwerken. De 200 beroemdste schilderijen ter wereld bevat topwerken uit honderd verschillende musea. Een canon van de westerse kunstgeschiedenis. De werken zijn ook tentoongesteld tijdens de tentoonstelling 200 Greatest Paintings. Deze zal in de komende jaren de wereld rondreizen.

De keuze van Joost Zwagerman

Schrijver en essayist Joost Zwagerman raakte gefascineerd door stilte in de kunst en stelde vlak voor zijn dood een tentoonstelling samen met bekende en minder bekende kunstenaars, vrienden en generatiegenoten als Marlene Dumas, Luc Tuymans, Rineke Dijkstra, Jan Schoonhoven en Berndnaut Smilde. In de begeleidende teksten en gedichten geeft Zwagerman geen antwoord op de vraag wat stilte precies is. Het is bovenal de gedrevenheid van zijn keuze van kunstwerken die de aanleiding vormde voor dit boek met het werk van zestig grote namen uit de Nederlandse en Vlaamse kunstwereld. Totaal en ultiem stil is het in de wereld immers nooit.

We liefden nog lang en gelukkig

‘Liefde,

Het is de kunst

Om wie je lief is

Ook lief te hebben.’

Een kunstwerkje op zich, dit prachtige poëtische (kinder)boek over graag zien en graag gezien worden. Om te geven en te krijgen. Een leven lang.

Below Sea Level

In een land dat grotendeels op het water is veroverd, wordt elk stukje land gekoesterd. Geen dijk waar het gras niet is gemaaid. Geen rivier zonder kunstzinnig ontworpen brug. Below Sea Level is een minutieuze visuele studie naar het land van de nuchtere en nijvere Nederlanders, die leven in een land dat nooit af is.

02 Kunst

Depart

Ruim 25 Instagramfotografen van over de hele wereld delen in adembenemende fotoboek de schoonheid van hun favoriete reisbestemmingen. Daarnaast vertellen ze waarom deze plek zo uniek is en waar de locatie precies is, zodat de lezer er bij wijze van spreken zo zelf naartoe kan reizen. Van IJsland tot India en van Noorwegen tot de Verenigde Staten. De mix van foto’s met praktische informatie over de locatie maken Depart zowel een geweldig foto-reis boek als ook een praktische gids voor iedereen met een gezonde 'wanderlust'.

Where the magic happens

Waar schreven Connie Palmen Jij zegt het, Midas Dekkers De vergankelijkheid, Herman Brusselmans Watervrees tijdens een verdrinking? Where the Magic happens gunt een blik in de werkomgeving van vijfenveertig ronkende namen uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur. Verrassend, poëtisch, bibliofiel en heel soms demystifiërend... Een literair fotoboek.

Genesis

‘In GENESIS, my camera allowed nature to speak to me. And it was my privilege to listen.’ - Sebastião Salgado. Sebastião Ribeiro Salgado (8 februari 1944, Aimorés) is van oorsprong econoom, maar verruilde zijn rekenmachientje in 1973 op 26-jarige leeftijd voor een camera en werd sindsdien meer dan vijftig keer onderscheiden voor zijn bijzondere werk. In Genesis gaat de fotograaf opzoek naar een wereld die nog niet geruïneerd is door de mensheid. Het is een episch project geworden wat maar liefst acht jaar heeft gekost. Om boek om ieder dag van te proeven.

Je bent een engel

In dit lieve boek schildert en beschrijft Wouter Stips de energie die ons in staat stelt te ontvangen en te zenden, te raken en geraakt te worden. In zijn schilderijen en gedichten zoekt Wouter naar dat wat in de loop van een mensenleven verloren gaat: kinderlijke onschuld, verwondering, ongebreidelde fantasie. Dat alles vaak in één werk, dat vrolijk is, theatraal, kleurrijk en altijd tot nadenken stemt. De essentie van het werk van Stips is dat het je helpt je los te maken van deze wereld en je meevoert naar een andere wereld. Een boek voor iedere jaargetijde.

Moderne Kunst Desserts

Voor wie liever echt proeft van kunst… 20 Desserts à la Rineke Dijkstra, Roy Lichtenstein, Piet Mondriaan, Frida Kahlo, Henri Matisse, Luc Tuymans en Andy Warhol. De nagerechten van Caitlin Freeman zijn wereldberoemd. Ze weet de lezer te boeien met praktische recepten en leuke verhalen over de desserts, de kunstwerken en de kunstenaars. Samen met de afbeeldingen van de originele kunstwerken, vergezeld van achtergrondinformatie, leveren de gedetailleerde, eenvoudig te volgen stap-voor-stap-instructies in Moderne Kunst Desserts inspiratie tot het maken van taarten, koekjes, parfaits en drankjes voor de heerlijkste eetbare meesterwerken.