Noem Het Liefde Blog Header
Events

De Noem het liefde Love Night

Vrijdagavond 16 mei, het is de avond voor de dag waarop de langverwachte, nieuwe roman Noem het liefde van Daan Heerma van Voss uitkomt, en dat viert zijn uitgever De Bezige Bij met een bloggersavond. Deze avond is nadrukkelijk geen boekpresentatie; daarom geen dankwoorden en eerste exemplaren. Wij bloggers lazen het boek ook al. Deze avond draait om de liefde: het is Love Night op De Bezige Bij.

Ukelele

Bent van Looy bracht zijn nieuwe liefde mee: de ukelele. Het is het dichtst bij wijdbeens met een gitaar op het podium staan. Terwijl we wachten op Daan Boom en Stijn van Vliet, die we kennen van Streetlab en Hotel Romantiek, zingt en speelt Bent twee fijne, kleine liefdesliedjes.

Praten over liefde

Wanneer de jongens er zijn, gaan Daan, Stijn en Daan met elkaar in gesprek. Een gesprek dat gaat over het boek en over de liefde, van romantiek tot tinderdates. Het boek waar Daan Heerma van Voss zes jaar geleden aan begon. Dat ontstond uit een bestaande liefdessituatie. Natuurlijk is een roman nooit één-op-één met het echte leven. En deze roman is na de vele versies steeds verder van de werkelijkheid af gaan staan. Het meisje A. uit het boek, lijkt niet meer op de vriendin van toen. Het is Daan die, alhoewel vaag, nog het meest lijkt op de Daan die er ooit was. Misschien dat Tomas, hoofdpersoon in Noem het liefde, nog wel het meest lijkt op de werkelijke Daan van toen. Maar ook Daan en Tomas zijn steeds verder van elkaar af gaan staan.

"Liefde hoeft niet per se romantisch te zijn. Mooi is ze toch wel."

De liefde

Het gesprek, want dat was het, niet een interview, tussen de drie vrienden verschoof wat in het onderwerp. De liefde vat het mooi samen. We werden meegenomen in herinneringen aan de tinderdates van de vrienden. Ze daten via tinder, want niet iedereen redt zijn toekomstige liefde van een aanstormende taxi zoals Tomas in Noem het liefde. Zo was er die keer dat de roti die in de oven stond tot de date zou komen, eigenlijk gewoon van de Surinamer aan de overkant kwam, met wat extra peper. Liefde hoeft niet per se romantisch te zijn. Mooi is ze toch wel. Alhoewel, soms ook slecht. Zo halen de jongens weggestopte geliefden op. Een bijzonder en vooral leuk gesprek tussen drie vrienden, die elkaars liefdesleven leerden kennen en dat met ons deelden, soms zelfs alsof we er niet waren.

Speeddaten

Hierna was het tijd voor de bloggers om de liefde te proeven: we gingen speeddaten. De zaal werd verbouwd, de stoelen in een lange rij tegenover elkaar. En 90 seconden lang konden we elkaar de meest ijsbrekende vragen stellen. Ter hulp kregen we de 36 questions that make you fall in love. Maar 90 seconden zijn gauw voorbij, het was daarom vooral een verrassende, humoristische manier om wat over de anderen te leren. En tijdens de borrel op de uitgeverij die volgde, gingen we alsnog echt in gesprek met de leukste boekenbloggers. De love night was een mooie avond rond een meer dan goed boek van Daan Heerma van Voss: Noem het liefde.

Wat vinden anderen van liefde?

Er is maar een manier om erachter te komen hoe anderen over liefde denken, en dat is er naar vragen. Dus dat heeft

Maurits Chabot gedaan. Kinderen van Basisschool De Klimop, ouderen in bejaardentehuis Het Schouw en de jongeren in Oxford dachten er zo over:

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Joergen
Jurgen