Header Agneta erfenis
Header Agneta erfenis
Recensies

Agneta’s erfenis van Corina Bomann: drama en intriges zorgen voor urenlang leesplezier

Agneta’s erfenis is het eerste deel van een trilogie over een adellijke familie die probeert stand te houden in een maatschappij waarin alles verandert. Corina Bomann schrijft in deze roman over het begin van de twintigste eeuw, een periode waarin vrouwen bewuster worden van hun rechten, de auto zijn intrede doet en de Eerste Wereldoorlog de wereld voorgoed verandert.

Vrijgevochten

Agneta choqueert vriend en vijand wanneer ze zich op haar vijfentwintigste meerderjarig laat verklaren. Het is een symbolische daad waarmee ze haar ouders duidelijk maakt dat ze niet aan hun verwachtingen zal voldoen. Agneta wil namelijk kunstschilder worden. Ze wil vrij zijn om haar eigen keuzes te maken. Hoe armoedig haar appartementje in Stockholm ook is, ze geniet van elke vochtvlek op de muur omdat het haar duidelijk maakt dat ze ook zonder echtgenoot gelukkig kan zijn.

Kiezen is verliezen

Die felbevochten wereld stort echter in wanneer ze een telegram ontvangt waarin staat dat ze terug naar haar ouderlijk huis moet. Door de dood van haar vader hangt de toekomst van het landgoed af van Agneta’s beslissing: kiest ze resoluut voor zichzelf, of redt ze de familie-eer? De kille relatie met haar moeder maakt die keuze nog zwaarder. Als ze haar dromen en vrijheden opgeeft, staat daar alleen maar eenzaamheid en rouw voor in de plaats. Bovendien blijkt dat haar vader ook zijn eigen geheimen had en beslissingen heeft genomen die het landgoed in gevaar brengen.

Familiegeheimen

Iedereen lijkt iets te verbergen. De geheimen worden gemakkelijk toegedekt door de strakke regels en normen. Maar wat blijft er over wanneer dat dunne laagje vernis begint te barsten? Die barstjes maken Agneta’s leven erg moeilijk, maar door zichzelf en haar omgeving in vraag te stellen, leert ze ook belangrijke levenslessen.

Genieten met volle teugen

Corina Bomann schrijft een meeslepend verhaal vol intriges. De rijke beschrijvingen scheppen een volledig beeld van de tijd en de ruimte. Hierdoor sta je midden in het verhaal en geniet je al vanaf de eerste pagina’s met volle teugen van de heerlijk dramatische wendingen die het verhaal continu maakt. Hoewel sommige gebeurtenissen vrij voorspelbaar zijn, zorgt de spanning ervoor dat je toch verrast wordt en dat het boek geen moment zal vervelen.

Actuele thema’s in een historische roman

De dialogen zijn erg vlot geschreven, waardoor de thematiek niet ouderwets aanvoelt. Agneta’s strijd tegen conventies zal voor veel lezers ook nu nog herkenbaar zijn. Hoe kies je, je eigen weg zonder mensen te kwetsen of zonder bruggen te verbranden? Agneta’s erfenis is een roman waarin sterke vrouwen centraal staan. Corina Bomann slaat daarbij de emotionele kant niet over en creëert zo een verhaal waarin je, je urenlang kan verliezen.

Sigried
Sigried