01 Dirk Zeelenberg
Column

De smaak van Dirk

Hoi! Ik ben Dirk Zeelenberg. Het toppunt van geluk is voor mij echt lekker eten, in goed gezelschap. En dat hoeft heus niet altijd op sterrenniveau, als er maar liefde in zit. Een kom snert vind ik ook heerlijk, natuurlijk met roggebrood en katenspek, wat een feest. Of zelf in de zomer achter de barbecue staan, grillen, kletsen, lachen, drinken. Ik hou van de goede dingen des levens. En dan liefst niet met mate, zoals je ook wel aan me kunt zien. Welke keuken mijn voorkeur heeft? Welke niet, kun je beter vragen. Mijn smaak is zo breed als mijn borstkas. En dat geldt ook voor de boeken die ik lees. Voor lees.bol.com grasduin ik iedere maand door bergen verse inkt, om tot een exclusieve selectie te komen, speciaal voor jou.

Deze boeken vond ik afgelopen maand

02 Dirk Zeelenberg

Blokkenjongen – Keith Stewart (roman)

Ongetwijfeld een aanrader voor alle hippe vaders met zonen. Of dochters natuurlijk. De reacties zijn lovend op deze roman. Zelf ben ik helaas niet zo hip en in mijn vrije tijd probeer ik alles wat met een beeldscherm te maken heeft zoveel mogelijk te ontlopen. En ik ben zo gelukkig dat ik een fantastische band heb met alle drie mijn kinderen. Het onderwerp autisme, dat een hoofdrol speelt in dit boek, staat tamelijk ver van me af, en daarmee dit boek ook. Maar wat ik natuurlijk wel heel goed kan begrijpen, is dat het als vader desastreus is wanneer het niet lukt om echt contact met je kind te maken. En dat je er alles voor over hebt, zelfs Minecraft onder de knie krijgen…

03 Dirk Zeelenberg

Zo werkt aandacht (non fictie)

Geweldig boek, met zeer veel aandacht gelezen! Gaat feitelijk over marketing, waar ik altijd al grote interesse in heb gehad. Als acteur, maar ook als ondernemer. Want aandacht, daar draait het natuurlijk om als je iets aan de man wil brengen. En wie wil dat niet, vandaag de dag. Werk gerelateerd sowieso, maar ook privé kan het enorm van pas komen. Dus als je in 2017 nou eindelijk de aandacht wil trekken van die onbereikbare liefde, heb ik een advies voor je: koop dit boek. Lees het. En breng ’t in de praktijk. Moet jij eens kijken.

04 Dirk Zeelenberg

Insecten (kookboek)

Ooit had ik de grote eer om samen met Ron Blaauw te worden uitgenodigd bij Noma. Het beroemde sterren restaurant in Kopenhagen, waar je zo ongeveer een jaar van tevoren moet reserveren. Chef Rene Redzepi bereidde voor ons een dertig (ja u leest het goed) gangen menu met inderdaad insecten er in verwerkt. Waarna ik overigens nog steeds trek had, maar dat zegt misschien meer iets over mij. De insecten, die ik nog niet eerder had gegeten, waren inderdaad verrukkelijk. Ik kan niet anders zeggen. Maar dan hebben we het wel over een van de meest getalenteerde chefs ter wereld. En hoewel ik best een potje kan koken, zou ik dit thuis niet aandurven. U hopelijk wel. En laat mij dan vooral weten of het is gelukt. Ik ben benieuwd!

05 Dirk Zeelenberg

Echte Mannen Dieet (kookboek)

Kijk, dit is een boek naar mijn hart. Omdat dit in eerste instantie gaat over lekker. En daar ben ik nogal van, was het u al opgevallen? Schaamteloos genieten, dat is mijn motto. Maar ik geef toe; het zou best een onsje minder mogen zijn. Kijk, ik vind mezelf helemaal geen type ‘echte man’. Maar bij het woord ‘superfoods’ wat je nu overal tegen komt, haak ik gewoon af. Boerenkool? Heerlijk, maar niet op nuchtere maag in een blender met zuurkoolsap. Maar dit spreekt me dus wel aan, het zijn ook voor een lekkerbek als ik likkebaardende recepten. Met als bijzonder prettige bijkomstigheid dat je er ook nog eens van af schijnt te vallen. Heeft mijn vrouw over een half jaar hopelijk minder om van te houden.

(Extra tip van de redactie: Het Echte mannen dieet is stiekem ook voor vrouwen, stiekem gewoon voor iedereen die van eten houdt, wil afvallen en slank wil blijven. En dit geeft hop: The Hairy Bikers, Si King & Dave Myers zijn de kilo's nog steeds kwijt!)

Dank voor jullie aandacht. Ik ga verder lezen. Tot volgende maand!

Dirk