Siebelink
Toplijsten

Top 10 boeken van Jan Siebelink

Jan Siebelink is een geliefde schrijver en veroverderde dan ook groot publiek met zijn bestseller Knielen op een Bed Violen. In aanloop naar zijn tachtigste verjaardag brengt hij op 7 september 2017 zijn roman De buurjongen uit, een boek over een bijzondere vriendschap. Lees hier de top 10 boeken van Jan Siebelink.

1.

La Nausee

Walging

De historicus Antoine Roquentin heeft zich in het stadje Bouville gevestigd om een studie te schrijven over het leven van de achttiende-eeuwse markies de Rollebon. Roquetin heeft een bewogen leven achter de rug, de grote levensillusies zijn voorgoed vervlogen. Hij is in Bouville teruggeworpen op zichzelf en moet zijn existentie onder ogen zien. Een baanbrekend boek dat bij alle gebrek aan illusies toch een lichtpunt biedt in de nacht van de walging van het bestaan.

Bekijk op bol.com

2.

LJ Veen Klassiek  -   Madame Bovary

Madame Bovary

De klassieker 'Madame Bovary' van Gustave Flaubert beschrijft de behoefte aan een vurige liefde van Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de ronde deden. De behoefte van Emma, die vindt dat de liefde als een orkaan uit de hemel moet komen, wordt niet vervuld in haar huwelijk met een goedmoedige plattelandsdokter Charles Bovary. Ook de gepassioneerde buitenechtelijke relaties waarin zij zich vol overgave stort schenken haar niet het geluk waarvan ze droomt. Flaubert tekent met een scherp oog voor de fijnere gevoelens het leven van een vrouw die te gronde gaat aan haar illusies.

Bekijk op bol.com

3.

Tegen de keer

Tegen de keer

De vermogende hedonist hertog Jean Floressas des Esseintes, die behept is met alle neurosen die het eind van de negentiende eeuw rijk was, verwerpt de maatschappij en verafschut mensen. Hij trekt zich terug in een afgezonderd herenhuis en realiseert daarin al zijn extravagante droomwensen. Huysmans beschrijft op indrukwekkende wijze Des Esseintes' opvattingen over versiering en kleurvarianten van het interieur, over de symboliek van stenen, bloemen en parfums, over zijn artistieke voorkeuren, die in de toen weldenkende wereld een schandaal veroorzaakten: klassieke auteurs als Vergilius vindt hij vervelend, maar hij bewondert een decadent als Petronius, de middeleeuwse mystici en de schilder Gustave Moreau.

Bekijk op bol.com

4.

De donkere kamer van Damokles

De donkere kamer van Damokles

Angst, dreiging en verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander: in deze roman komen Hermans' centrale thema's op geraffineerde en uiterst beklemmende wijze aan bod. De donkere kamer van Damokles vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, sigarenhandelaar te Voorschoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt op één ding na, dat hij zwart haar heeft terwijl Osewoudt blond is, en die hem opdrachten geeft die hij gewillig uitvoert. Naar aanleiding van zijn daden wordt Osewoudt gevangen genomen, komt weer vrij, pleegt een moord, nog een moord.

Bekijk op bol.com

5.

Een privekwestie

Een privékwestie

Een privékwestie speelt zich af tijdens vier dagen in november 1944. In de heuvels van Piëmont, in het noorden van Italië, woedt een hevige burgeroorlog. De tweeëntwintigjarige partizaan Milton komt tijdens een militaire operatie in de buurt van Alba bij de villa terecht die hij maar al te goed kent van een paar jaar geleden: het is de villa waar Fulvia, een meisje uit Turijn op wie Milton na al die jaren nog steeds in stilte verliefd is, destijds door haar vader wordt ondergebracht. In de villa treft Milton de huisbewaarster aan, die hem vertelt over de heimelijke en volgens haar allesbehalve platonische ontmoetingen indertijd tussen Fulvia en Giorgio, Miltons jeugdvriend die net als hij partizaan is. Miltons wereld stort in en zijn liefde voor Fulvia en vriendschap met Giorgio verworden tot een obsessie: het achterhalen van de waarheid over de relatie tussen Fulvia en Giorgio.

Bekijk op bol.com

6.

Russische Bibliotheek  -   Anna Karenina

Anna Karenina

Anna, een mooie, jonge vrouw met een grote drang naar vrijheid, voelt zich opgesloten in haar kille huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin. Ze verliest zich in een tragische liefde voor de losbandige officier graaf Vronski, maar wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan schuld, hypocrisie en schaamte haar leven beheersen. Ze moet vechten voor haar zoon, haar eigenwaarde en haar plek in de maatschappij.

Bekijk op bol.com

7.

Montana 1948

Montana 1948

De vader van de 12-jarige David Wesley, is sheriff in het stadje Bentrock. Wesley komt in conflict met zijn geweten als hij een geheim ontdekt waardoor hij gedwongen wordt een keuze te maken tussen loyaliteit jegens zijn familie en gerechtigheid. Zijn dilemma wordt nog verergerd als de Sioux-huishoudster Marie dood wordt aangetroffen en David getuigt dat hij zijn oom Frank, oorlogsheld en gerespecteerd dokter, in de buurt van het huis zag vlak voordat zij stierf.

Bekijk op bol.com

8.

De Thibaults 1

De Thibaults

Het eerste deel van De Thibaults bestrijkt de jaren 1905-1914 en beschrijft aan de hand van twee broers de Franse bourgeoisie vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Hun lotgevallen brengen hen tot uiteenlopende keuzes en de broers raken vervreemd van elkaar, tot het moment dat vader Thibault op zijn sterfbed ligt. Na twee dagen en twee nachten aan het bed van hun vader, besluit Antoine zijn doodsstrijd met een injectie te verkorten. Na de begrafenis vindt hij in het bureau een aantal papieren waaruit blijkt dat zijn vader een heel verborgen leven had. In het tweede deel is Antoine inmiddels een succesvol arts en beweegt zich in de hogere kringen van de bourgeoisie. Jacques, de jongste, woont in Zwitserland en heeft zijn droom schrijver te worden waargemaakt. Jacques komt in Parijs weer in contact met Jenny en ze worden verliefd. Zij ageren beiden hartstochtelijk tegen de oorlog, maar als Jacques besluit terug te keren naar Zwitserland, blijft Jenny zwanger achter.

Bekijk op bol.com

9.

Het oefenterrein

Het oefenterrein

Op een voormalig militair oefenterrein begint een uit Oost-Europa teruggekeerde familie een kwekerij van bomen en planten. De kwekerij – symbool voor het nieuwe leven dat na de Tweede Wereldoorlog overal ontstaat – groeit uit tot een bloeiend bedrijf en de economische motor van het dorp. Bruno is een van de knechten op de kwekerij, een man met verminderde geestelijke vermogens en een haast symbiotische verhouding met de planten waar hij voor zorgt. Hij is in de oorlog gered door de pater familias, de baas van de kwekerij en blijft hem volledig toegewijd. Het leven van Bruno verandert echter ingrijpend als geruchten over zijn baas de kwekerij bereiken.

Bekijk op bol.com

10.

De jagers

De jagers

Kapitein Connell komt naar het Koreaanse front om het bevel over een luchtmacht eenheid op zich te nemen. Men verwacht veel van hem, met name dat zij meer MiGs zullen neerhalen. Dat gebeurt niet. Connell ziet zich voorbijgestreefd door een jonge, hem onsympathieke en mogelijk onbetrouwbare ondergeschikte. Hij vereenzaamt en komt om zonder de roem waarvan hij misschien droomde, maar waarvan hij eens grootmoedig afzag. Dit was het debuut van James Salter (1925-2015) in 1956, niet lang na zijn tour of duty in Korea en nu een moderne klassieker.

Bekijk op bol.com