De Verschikkelijke Jaren 80 Header
Recensies

De verschrikkelijke jaren tachtig: “Heel onbevangen en met humor.”

Tim Kamps heeft drie verhalen samengevoegd tot De verschrikkelijke jaren tachtig. Zijn eigen autobiografische verhaal over het opgroeien in een commune, dat van een vriendin wie ook in dezelfde tijd en omstandigheden in een woongroep is opgegroeid en een gedeelte fictie. Het boek staat vol bizarre gebeurtenissen en de reactie van twee kinderen daarop.

"De jaren tachtig waren vreselijk. Iedereen was lesbisch. Mijn moeder ook."

Tim

Dit is voor het eerst dat Tim Kamps over zijn jeugd vertelt, in zijn cabaretshows heeft hij het hier nooit over gehad. Ik vind het knap dat hij na zoveel jaren toch het onderwerp aansnijdt in zijn roman debuut. Hij gaat terug in de tijd en schrijft vanuit het perspectief van een achtjarig naamloos jongetje. Zoals alles in zijn leven, doet Tim dit met veel humor. Dat maakt het verhaal tragisch en grappig. Je zou de gebeurtenissen ook als dramatisch kunnen omschrijven, dan zou het een heel ander boek worden.

"Dit verhaal gaat over de jaren tachtig en hoe we die overleefden."

Situatie

De hoofdpersoon vertelt over zijn dagelijks leven in een commune in Rotterdam met meerdere vrouwen en kinderen en één man die de leider is. Daar krijgt hij te maken met situaties waarvan je niet wilt dat kinderen ze meemaken. En zelfs met de kinderbescherming en uithuisplaatsing komen ter sprake. Hij kijkt op tegen zijn leeftijdsgenootje Donnie, met wie hij een kamer deelt en in dezelfde klas zit. Een vader- of moederfiguur ontbreekt, je vraagt je af of de kinderen worden vrijgelaten of aan hun lot over gelaten.

Afwijkend

Je leest De verschrikkelijke jaren tachtig in één ruk uit. Het staat vol korte zinnen en korte hoofdstukjes. En je wilt weten hoe het verder gaat. Omdat het afwijkend is van wat je gewend bent wat het jongetje meemaakt blijf je jezelf verbazen en verder lezen. Je kan jezelf heel goed inleven in zijn gevoel bij de situaties, hij vertelt heel onbevangen en met humor. De situaties zijn niet verschrikkelijk maar ook niet normaal, het voelt meer ongemakkelijk. Het einde heeft een onverwachte wending waardoor je het boek opnieuw wil lezen, en dat is precies wat ik nu ga doen!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates

Foto Nadine
Nadine