Header De Verschrikkelijke Meneer Gom
Recensies

De verschrikkelijke meneer Gom en de peperkoekmiljonair: “Een bizar avontuur van de meest chagrijnige man op aarde.”

De verschrikkelijke meneer Gom van Andy Stanton gaat over een man van peperkoek die 15,24 cm groot is en zo rijk als een champignon. En over meneer Gom en Willem Wilhelmus, die azen op zijn geld. En over Polly, die de boel weer moet redden. En er is ook nog een kermis en worstenbroodjes…

Chaos alom

Zo chaotisch als bovenstaande samenvatting, zo rommelig is dus ook het hele tweede deel over meneer Gom. Een chagrijnig figuur met sjofele kleren, een enorme baard en een bos piekhaar op zijn hoofd. Hij haat kinderen, dieren, plezier en alle tekenfilms die ooit gemaakt zijn. De chaos in het boek past gek genoeg wel enorm goed bij het verhaal en maakt dat het leest als een sneltrein. Wel een beetje een vreemde trein naar een onduidelijke bestemming, maar toch.

Knotsgek avontuur

Meneer Gom en de peperkoekmiljonair is een avontuur dat zijn weerga niet kent. Als lezer beland je er direct middenin en stuit je constant van de ene verrassing op de andere. De personages worden wel allemaal kort geïntroduceerd zodat je weet met wie je te maken hebt en je een beeld kunt vormen. Al laten de hilarische, cartoonachtige illustraties van tekenaar Mattias de Leeuw weinig aan de verbeelding over. Ze passen perfect bij de drukke, snelle stijl van de auteur en maken meneer Gom nóg afstotelijker dan hij al is.

Duivels duo

In dit avontuur volgen we meneer Gom en zijn partner-in-crime, Willem Wilhelmus de derde, de meest smerige slager ter wereld. Voor het twaalfde jaar op rij heeft hij de beker gewonnen voor ‘de goorste slager van het land’. Samen met dit onfrisse figuur gaat meneer Gom op jacht naar peperkoekmiljonair Alex Tolman. Zo’n miezerig onderkruipseltje dat rondloopt met gigantisch veel geld op zak, dat kunnen ze niet zomaar laten gebeuren…

“Dus vrijwel niemand in het stadje kocht iets bij hem, ook al was hij de enige slager. De meeste mensen gingen naar het buurdorp om vlees te kopen of ze werden vegetariër of ze aten alleen vogelvoer.”

Fragment uit De verschrikkelijke meneer Gom en de peperkoekmiljonair

Voor de liefhebber

Ondanks al deze gekkigheid en dieverij is Meneer Gom en de peperkoekmiljonair ook een verhaal over vriendschap dat laat zien dat geld echt niet altijd gelukkig maakt. Een diep verborgen boodschap in een opmerkelijk verhaal waar je haren van overeind gaan staan. De boeken over meneer Gom lezen vlot en zijn ontzettend komisch waardoor veel kinderen ervan zullen smullen. Ook de minder fanatieke lezer kan hier prima mee uit de voeten. Je moet echter wel tegen een stootje kunnen en houden van de drukke schrijfstijl van Andy Stanton, wil je het tot het einde toe volhouden. Echt een boek voor de liefhebber. Vanaf circa 9 jaar.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Bertine Nieuwe Foto
Bertine