De Vier door Scott Galloway wordt gezien als een van de betere marketingboeken van het moment. Het schopt tegen heilige huisjes. De huisjes van Amazon, Facebook, Google en Apple. Maar anderzijds bevat het boek een ton aan informatie. Informatie die je graag helemaal wil absorberen waardoor het leestempo toch net iets lager ligt dan met een doorsnee boek.

De Vier: "Een andere kijk op Amazon, Facebook, Google en Apple."
Een andere kijk
De Vier geeft een andere kijk op Amazon, Facebook, Google en Apple. Een kijk die je misschien nog niet kende. Want in dit boek komen ook de minder positieve kanten aan bod. Galloway start met Amazon. Hoe ze alle drempels voor een aankoop wegnemen (waardoor klanten zich niet eens bewust zijn van hoeveel ze uitgeven) en tegelijk een kapotmakerij zijn voor winkels en magazijnen door alles te automatiseren. Ik was aanvankelijk best gechoqueerd. Het is een kant waar je niet snel bij nadenkt.
Hetzelfde geldt voor Apple. Waarom stellen ze geen software beschikbaar voor de FBI om misdadigers in de gaten te kunnen houden? Is dat eigenlijk niet gewoon meewerken aan de misdaad? En hoe krijgen ze relatief goedkope producten verkocht tegen wel heel hoge prijzen? Om nog maar te zwijgen over de onuitstaanbaarheid van Steve Jobs als baas/persoon. Toch is het traject van Apple best bewonderenswaardig. Jobs oogstte immers succes door risico's te durven nemen.
Waarom een luxe merk sterk staat
Galloway gaat na waarom de grote vier zo'n succes zijn. Voor Apple is de basis vooral dat ze een luxemerk zijn. En net daarom zal Apple het wellicht het langst volhouden volgens Galloway. Luxemerken die hebben 5 dingen gemeen:
- Een iconische oprichter, die in het geval van Apple nog eens vroeg stierf waardoor hij nog meer een icoon werd
- Vakmanschap
- Verticale integratie (zowel online als offline in de markt staan)
- Wereldwijd bereik
- Hoge prijsstelling
En laat duidelijk zijn. Ik ben een grote Apple-fan. Maar toen ik het boek las, dacht ik toch heel even 'waarom heb ik dat eigenlijk gekocht'. Het boek zet je echt wel aan het denken.
"Google is misschien nog wel de machtigste van allemaal als het op data aankomt."
Facebook en Google als heer en meester
Ook Facebook heeft best geniepige kantjes. Ze weten beter wensen op te roepen dan welke reclame-uiting dan ook. Ze spelen op je gemoed en rekenen op de instant geluksmomentjes die heel verslavend werken. En vooral, ze leveren nauwelijks inspanning om iets aan de fake news-problematiek te doen. Om aan de wet te ontsnappen omschrijven ze zich als platform waardoor ze onder hun verantwoordelijkheid uit willen.
Google is misschien nog wel de machtigste van allemaal als het op data aankomt. Ze zouden zelfs misdaden kunnen voorkomen puur door het screenen van hun zoekopdrachten. Ze zijn heer en meester want zij bepalen of je vindbaar bent of niet. En toch zal Google volgens Galloway wellicht het minst lang overleven.
Wat maakt die vier zo succesvol?
De auteur gaat op zoek naar de grootste gemene deler van de vier. Hij noemt het het T-algoritme. Dat algoritme is gebaseerd op acht factoren:
- Productdifferentiatie
- Visionair kapitaal
- Wereldwijd bereik
- Sympathie
- Verticale integratie
- Kunstmatige intelligentie
- Versnellend vermogen
- Geografie
Ondanks het feit dat de vier bedrijven toch best wel verschillend zijn, kan je toch gelijkenissen zien tussen hen.
"Die vijfde ruiter zit er nog niet meteen aan te komen maar er zijn wel wat kanshebber zoals Uber of Tesla."
Wat brengt de toekomst?
Galloway gaat op zoek naar wie de vijfde ruiter zal worden naast de grote vier. Die vijfde ruiter zit er nog niet meteen aan te komen maar er zijn wel wat kanshebber zoals Uber of Tesla. Al zijn zij voorlopig nog te beperkt op bepaalde vlakken om mee aan de top te komen.
Een kleine kanttekening
De Vier was een razend interessant boek met schatten aan informatie. Toch moet je ook een belangrijke kanttekening plaatsen. Want soms gaf Galloway de indruk dat hij met een bepaalde wrok tegen sommige bedrijven aan het schrijven was. En dat zorgt ervoor dat je de inhoud soms toch met een serieuze korrel zout neemt. Ik geef mijn Apple fanatisme nog niet meteen op maar bij mijn volgende activiteiten op Facebook of Google denk ik toch twee keer na.
Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.