Header De Waarheid
Recensies

De waarheid: “Een beklemmende spanning spat van iedere pagina.”

De Duitse auteur Melanie Raabe noemt zich een kind van de jaren tachtig waarin ze als klein meisje stuntvrouw wilde worden. Twee afgehakte voortanden en diverse littekens zijn de stille getuigen van haar periode als wildebras. Het stunten kwam er uiteindelijk wel van maar dan op een heel ander gebied, ze studeerde mediawetenschappen en literatuur en toog daarna aan het schrijven. Overdag als professioneel journalist en ’s nachts begon ze aan haar boeken.

De rechten voor haar debuutroman, De val, waren al voor de publicatie aan een aantal landen verkocht waaronder Nederland. Inmiddels ligt haar tweede boek De waarheid, een psychologische thriller, ook in de Nederlandse boekwinkels en zit haar derde in de afrondingsfase.

Ongeloof

Sarah Petersen leeft met haar 8-jarige zoontje Leo haar leven dat volledig op zijn kop wordt gezet door een onverwacht telefoontje. Een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken deelt Sarah mee dat haar zeven jaar eerder in Zuid-Amerika spoorloos verdwenen en doodgewaande man genaamd Philipp in leven is en de volgende dag zal arriveren in Hamburg.

Volledig in de war en vol ongeloof staat ze de volgende dag op het vliegveld waar ze allerlei mensen behalve haar echtgenoot uit het vliegtuig ziet komen. Tot er iemand naar haar zwaait die door de samengestroomde pers enthousiast en uitbundig wordt begroet als meneer Petersen. Sarah staat perplex en denkt: ‘hier gaat iets mis, gruwelijk mis! Deze man met zijn krakende stem is een vreemde en niet mijn man!’

In beelden gevangen

Vanuit dit gegeven ontwikkelt zich het verhaal van een man die door iedereen wordt beschouwd als de teruggekeerde rijke industrieel Philipp Petersen. Het is alleen Sarah en haar demente en vijandige schoonmoeder Constance die ontkennen dat hij is wie hij zegt te zijn. Ondertussen zet ‘de vreemde man’ Sarah in haar eigen huis onder druk, bedreigt haar en lijkt een psychologisch spel te spelen. Als zelfs haar beste vriendin Miriam aan haar gaat twijfelen wordt het voor Sarah wel ontzettend moeilijk om haar omgeving te overtuigen van haar gelijk. De dreiging blijft en wordt steeds beklemmender.

Raabe weet met exact de juiste toon en formulering de psychologische spanning naar een hoogtepunt te stuwen. Alle zinnen zijn zorgvuldig samengesteld en met de juiste intonatie geschreven, de emotie spat er af. Iedere zin doet er ook toe. Sarah wordt tot radeloosheid gedreven en gaat tenslotte aan zichzelf twijfelen. De auteur weet bij iedere gebeurtenis door haar beeldende schrijfstijl en kristalheldere registraties steeds de juiste sfeer te creëren.

Parel van een thriller

Naast een onderhuids kruipend onraadgevoel weet ze ook op het juiste moment fysieke angst en gevaar tevoorschijn te laten komen, waarin een langzaam opwellend vermoeden gaat ontstaan dat het verleden niet geheel onbelangrijk lijkt te zijn in alles wat er zich afspeelt en nog staat te gebeuren.

Personages zijn overeenkomstig hun rol en importantie voldoende uitgediept waarbij een zweem van geheimzinnigheid zorgvuldig in stand wordt gehouden. Als de protagonist op enig moment vaststelt dat er een koude rilling over haar rug loopt, van haar nek tot haar stuitje, dan slaat dit gevoel ook automatisch over op de lezer.

De auteur heeft met dit tweede verhaal haar lezersschare op sublieme wijze weten te verbreden en is niet meer weg te denken van de boekenplank. Een veel-sterren-boek, dat is De waarheid zeker!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.