De Wijsheid Van De Wolven Header
Recensies

De Wijsheid Van Wolven: "In een wolvenfamilie is de leiderwolvin de roedelleider."

Wolven lijken meer op ons dan we denken, dat is wat de Duitse Elli H. Radinger ons wil vertellen met De wijsheid van de wolven. Ook hoeven we niet bang te zijn voor wolven, ze doen ons niets. De mens is onzichtbaar en vooral niet eetbaar voor de wolf.

Elli H. Radinger was zelfstandig gevestigd advocate. Dat leven heeft ze vaarwel gezegd om haar droom waar te maken: haar schrijversambitie combineren met haar fascinatie voor wolven. In de Noord-Amerikaanse staat Indiana heeft ze gesolliciteerd naar een gedragsonderzoeksstage in het wolvenonderzoeksgebied Wolf Park. Ze heeft nooit biologie gestudeerd. De leiderwolf moest bepalen of ze werd aangenomen. Bij de kennismaking sprong hij tegen haar op en begon Elli in haar gezicht te likken. Aangenomen. Sindsdien is ze verslaafd.

"In een wolvenfamilie is elk individueel lid belangrijk voor de groep en heeft zijn plaats waar hij zich nuttig kan maken."

Leiding

In een wolvenfamilie is de leiderwolvin de roedelleider. Samen met haar man maken ze alle beslissingen. Gevechten om leiderschap komen in het wild nauwelijks voor, leiderwolf zijn zit in zijn/haar natuur. Wolven leren al vroeg wat hun sterke punten zijn, dit wordt niet bepaald door de ouders of leiders. Snelle opdrijvers bij de jacht, de grootste die voorop in de sneeuw lopen om een spoor voor de kleinere te maken, geduldige die uitstekende babysitters zijn.

Wij mensen hebben ook individuele vaardigheden die we kunnen inzetten voor het welzijn van onze familie of in ons beroep.

Overeenkomsten

Er zijn veel overeenkomsten tussen wolven en mensen, ook is er een co-evolutie tussen mens en wolf. Elli H. Radinger geeft hier veel voorbeelden van. Ook vertelt ze over haar ervaringen en ontmoetingen met wolven: van de eerste in een dierentuin tot aan de wolven in het wild. Het boek heeft een licht spiritueel tintje. Het is een combinatie van feiten en haar persoonlijk ervaringen.

‘Als ik mensen die voor het eerst een wilde wolf horen huilen in de ogen kijk, weet ik zeker dat we allemaal nog steeds met de natuur verbonden zijn. Ook al is ons leven tot de nok toe gevuld met technologie.’

Wat ik een erg mooi stukje uit het boek vind is het volgende:

‘Wolven rouwen. Als een familielid sterft of verdwijnt, zoeken ze, zijn ze in verwarring gebracht, geprikkeld en soms agressief, en huilen ze lang en klaaglijk. Maar op een gegeven moment schudden ze het van zich af, krabbelen ze overeind en pikken ze de draad weer op. Ze volgen het ritme van het leven. Ze jagen, eten, planten zich voort en zorgen voor hun familie. Ze doen wat alle levende wezens in de natuur doen: ze vieren het hier en nu. Alleen wij mensen schijnen dit niet meer te kunnen. We maken ons constant zorgen over de toekomst of begraven onszelf in het verleden. Konden wij ook maar meer in het hier en nu leven! De dieren leren het ons. Laten we een stapje terug doen, naar ze kijken en ze laten zijn wie ze zijn.’

‘Vandaag de dag proberen we niet meer de wolf te redden, maar leren we met hem te leven.’

Conclusie

De laatste jaren komen er steeds meer berichten in het nieuws dat er wolven in Nederland zijn gesignaleerd, ze kunnen zich hier zelfs voor vast gaan vestigen. Er zijn een hoop voor- en tegenstanders en voor- en tegenargumenten voor. ‘Schaapherders maken zich ongerust om hun dieren, jagers om hun wild en wandelaars om hun veiligheid. Er hangt nog altijd een strijdsfeer rond de wolf.’

Iedereen die hierover twijfelt zou dit boek moeten lezen om zich een beter beeld van de wolf te vormen. Het is niet het slechte dier uit het sprookjesboek. Na het lezen van De Wijsheid Van Wolven zijn ze wat mij betreft welkom.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Meer boeken zoals De wijsheid van de wolven

Foto Nadine
Nadine