Nicci French Recensie Denken Aan Vrijdag Header
Recensies

Denken aan vrijdag: "Frieda is in dit avontuur meer detective dan psycholoog"

Ik heb een ‘wallevis’ zien zwemmen, vertelt de 5-jarige Kitty aan haar vader. Die laat haar weten dat in de Theems die dieren niet zwemmen. Later blijkt de walvis het vermoorde lichaam van Sandy (Alexander) Holland te zijn geweest. Om zijn pols zat een plastic bandje van het King Edward Hospital met de naam van zijn ex-vriendin erop: Dr. F. Klein.

Hoofdverdachte Frieda Klein

De zus van Sandy Holland, Lizzie Rasson, identificeert de resten en herkent daarin haar broer. Ook Frieda Klein is onderdeel van het onderzoek en tijdens een politiebezoek aan haar adres wordt de portefeuille van het slachtoffer in haar woning gevonden. Daarmee staat ze op de eerste plaats van mogelijke verdachten en dat overtuigt haar dat het beter is om tijdelijk van de radar te verdwijnen. Commissaris Crawford en profiler Hal Bradshaw doen er alles aan om de psychoanalytica als de dader van de moord te presenteren. Frieda weet dat het anders is maar om dat te bewijzen zal ze met de echte dader voor de dag moeten komen…

Vriend of vijand

Feitelijk gaan de hoofdlijnen van de serie in dit vijfde deel onveranderd verder. Het blijft belangrijk om de eerdere delen gelezen te hebben, omdat anders menselijke relaties en het ‘waarom’ onvoldoende uit de verf komen. De ‘zaak’ mag dan op zichzelf staan maar hoe dit verhaal zich tot het totaal verhoudt, blijft dan wat moeilijker te begrijpen. De personages waar al eerder kennis mee is gemaakt zijn weer volop aanwezig en spelen hun rol met verve. Frieda wordt nog steeds niet begrepen door iedereen en wederom zal ze moeten steunen op haar Oekraïense vriend Jozef Morozov en hoofdinspecteur Malcolm Karlsson. De laatste neemt hierbij een groot risico, want hij is door Crawford van de zaak gehaald en zou er zich niet mee mogen bemoeien.

Onbeantwoorde vragen

De schrijfstijl van Nicci French is alom bekend en door een breed publiek als hoogstaand gekwalificeerd. Ook in Denken aan vrijdag gaan ze diep in op karakters en specifieke eigenschappen van personages die belangrijk zijn. Een aantal zijn al gekend en anderen worden lopende dit verhaal verder verdiept. Het werkt intrigerend op het verloop van de primaire verhaallijnen en maakt nieuwsgierig naar het vervolg. Voorzichtig begint de vraag op te komen wat de auteurs met deze serie beogen, de uiteindelijke doelen van sommige personages en op welke wijze ze dit zullen gaan bereiken. Veel onbeantwoorde vragen en nog meer nieuwsgierigheid zijn de ultieme kenmerken die, bijna dwangmatig, naar het volgende deel laten grijpen. Waarbij we sommige trage stukken in het verhaal maar vergevingsgezind voor lief nemen.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.