Header Recensie Annabel Jonk
Recensies

Desalnietbemind: “Het verhaal ontwikkelt zich tot een ware thriller.”

Sommige boeken springen onmiddellijk in het oog. Desalnietbemind van Annabel Jonk is zo’n boek dat meteen de aandacht trekt en erom smeekt om gelezen te worden. Desondanks geven noch de intrigerende titel, noch de stijlvolle cover iets prijs over de inhoud van het verhaal. Dat laat zich omwille van de veelheid aan thema’s ook niet gemakkelijk samenvatten. Wie er ook achter het pseudoniem Annabel Jonk schuil gaat, is erin geslaagd om een veelzijdig, mysterieus boek te schrijven dat ook na de laatste zin voor verschillende interpretatie vatbaar blijft.

Rouwverwerking

Aanvankelijk lijkt Desalnietbemind vooral een roman over rouwverwerking te zijn. In goed opgebouwde, korte hoofdstukken leert de lezer de 42-jarige echtscheidingsadvocate Martha kennen. Door het plotse overlijden van haar echtgenoot krijgt haar leven onverwachts een andere wending. Omdat ze met alle kracht het beeld van Victor vast probeert te houden, onderwerpt ze haar huwelijk aan een grondige analyse. Dat hun relatie geen rozengeur en maneschijn was, ontkent ze niet, maar wanneer ze een verborgen schrift van Victor vindt, wordt pas echt duidelijk hoe slecht ze hem werkelijk kende. Had hij een minnares? Wie is de leraar uit de lagere school van wie zij nog nooit heeft gehoord? Waarom duiken oude vrienden plots terug op? Krijgt ze gemoedsrust als ze de antwoorden vindt, of moet ze die net uit de weg gaan?

"Dat hun relatie geen rozengeur en maneschijn was, ontkent ze niet, maar wanneer ze een verborgen schrift van Victor vindt, wordt pas echt duidelijk hoe slecht ze hem werkelijk kende."

Barokke schrijfstijl

Door de inhoud, maar ook door de schrijfstijl is dit geen roman die je snel-snel doorleest. Jonk gebruikt een barokke stijl die soms moeite kost, maar die ook beloont. Zo wordt de tweestrijd van Martha indringend beschreven: “De drang om op zoek te gaan naar de zwarte doos van deze relatie was de afgelopen weken overstemd door de angst. De technische mankement van de afgelopen jaren wilde ik nog niet kennen.” De nieuwsgierigheid wint het van de angst en Martha duikt diep in het verleden van Victor. Samen met haar wordt de lezer heen en weer geslingerd tussen elkaar snel opvolgende emoties: jaloezie, liefde, rouw, maar ook nieuwsgierigheid en wraakzucht bepalen de manier waarop ze bepaalde beslissingen neemt.

''Jonk gebruikt een barokke stijl die soms moeite kost, maar die ook beloont. "

Detective met thrillerelementen

Martha gaat van het personage van de rouwende weduwe over in dat van de detective. Ze gaat bij elk van Victors vroegere klasgenoten langs. De mannelijke personages zijn vrij karikaturaal en de gesprekken en reacties zijn niet altijd even realistisch. De vriendschap tussen hen komt daarom nep over, wat dan weer helpt om het wantrouwen ten aanzien van hun versies van ‘de waarheid’ aan te wakkeren. De vele uiterst gedetailleerde beschrijvingen vertragen het ritme echter, waardoor de nieuwsgierigheid naar de uitkomst verslapt. De auteur weet het tempo naar het einde toe wel op te krikken en het verhaal ontwikkelt zich tot een ware thriller.

Desalnietbemind is een boek dat met verschillende genres speelt en een ruim gamma aan thema’s aansnijdt. Passages over trouw en ontrouw, over gemiste kansen en vriendschap vertrekken meermaals vanuit een cliché, maar telkens komt Jonk verfrissend scherp uit de hoek en creëert zo een originele roman die zowel herkenbaar als verrassend is.