Nicci French Toplijst Header
Toplijsten

Top 10 favoriete boeken van Nicci French

Ernest Hemingway, Virginia Woolf of C.S. Lewis. Ben jij ook benieuwd welke schrijvers en boeken bepalend zijn geweest voor de schrijfstijl van Nicci French? In dit blog vind je een overzicht van de favoriete boeken van het schrijversechtpaar.

1.

Leven en lot

'Leven en lot' van Vassili Grossman

Een panoramische roman over de Tweede Wereldoorlog vanuit de Sovjet-kant. Het boek werd geschreven in de jaren '50, in beslag genomen door de KGB, het land uit gesmokkeld en pas gepubliceerd in de jaren '80, lang na de dood van de auteur. Het is echt schitterend, angstaanjagend en hartverscheurend, een moderne versie van Oorlog en Vrede en bijna even goed.

Bekijk op bol.com

2.

Moeminboek  -   Het geheim van de winter

'Het geheim van de winter' van Tove Jansson

Met haar Moemin-verhalen heeft Tove Jansson een betoverende en mysterieuze wereld gecreëerd. In dit verhaal wordt Moem te vroeg wakker uit zijn winterslaap en ziet hij dat de wereld is veranderd door de sneeuw en dat er vreemde wezens wonen. We hebben allebei als kind de Moemin-boeken gelezen en ze ook aan onze kinderen voorgelezen. Vaak moest de ander het voorlezen overnemen omdat we moesten huilen. Lief, grappig, beklemmend.

Bekijk op bol.com

3.

De zilveren stoel

'De Zilveren stoel' van C.S. Lewis

Alle Narnia-boeken van C.S. Lewis zijn fantastisch, maar dit boek is volwassener en heeft een heel slim plot. Het is een zoektocht dat tegelijkertijd een soort detectiveverhaal is, waarbij niet alleen de hoofdpersonages, maar ook de lezer wordt gefopt. Voor een kinderboek is het ook heel eng.

Bekijk op bol.com

4.

Jane Eyre

'Jane Eyre' van Charlotte Brontë

Dit moet wel het meest romantische boek zijn dat ooit is geschreven, en ook het boek waarin de kwade, opzwepende stem van een vrouw naar buiten komt. Jane Eye is klein, gewoontjes, arm en blijkbaar gehoorzaam. Haar kracht komt uit de manier waarop ze voor haarzelf opkomt, zegt wat ze denkt en erop staat om zichzelf te zijn. Haar sombere, macho meester Rochester heeft geen schijn van kans.

Bekijk op bol.com

5.

Spion aan de muur

'Spion aan de muur' van John le Carré

Dit is het boek waarmee Le Carré beroemd is geworden en hij heeft daarna nooit meer iets beters geschreven. Dit was het echte anti-James Bond-boek, dat zich afspeelt in het grimmige, grijze naoorlogse Europa. Het lijkt op een roman van Joseph Conrad, maar met een plot waar Agatha Christie trots op zou zijn. Schitterend.

Bekijk op bol.com

6.

Naar de vuurtoren

'Naar de vuurtoren' van Virginia Woolf

Dit is een adembenemend prachtig boek over het huwelijk, het moederschap, eenzaamheid, vluchtige momenten van verbondenheid, de tijd die voorbijgaat en de dood. Het bevat een van de beste vrouwelijke personages in de literatuur, Mrs Ramsay, en een van de lekkerste maaltijden (Boeuf en Daube), en hoe vaker je het leest, hoe mooier het wordt.

Bekijk op bol.com

7.

The First Forty Nine Stories

'The First Forty Nine Stories' van Ernest Hemingway

Het beste werk van Hemingway vind je in deze verhalen. Hij heeft een hele nieuwe manier van schrijven gecreëerd: vereenvoudigd, laconiek en zonder bloemrijke proza. Vooral in een heel kort verhaal, 'De doders', heeft hij de moderne, harde thriller uitgevonden. Niemand heeft ooit een betere dialoog geschreven.

Bekijk op bol.com

8.

De aanklager

'De aanklager' van Scott Turow

We hebben dit boek allebei gelezen vlak voordat we elkaar tegenkwamen en het was een van de inspiratiebronnen voor onze eigen Nicci French-boeken. Het is een juridische thriller boordevol geloofwaardige personages en authentieke details. Maar bovenal heeft het een perfect en onverwachts einde, als een stomp in je maag.

Bekijk op bol.com

9.

De blauwe kamer

'De blauwe kamer' van Georges Simenon

Een stelletje komt bij elkaar voor een heerlijk romantisch samenzijn. Maar natuurlijk gaat alles gruwelijk mis. Er is geen opvulling, geen verspild woord, slechts een onvergeeflijke blik op dagelijkse misleidingen en zelfbedrog. De romans durs van Simenon behoren tot de beste werken van de twintigste eeuw. Ze zijn net zo goed als de romans van Camus, en er zijn er nog veel meer!

Bekijk op bol.com

10.

Thuis

'Thuis' van Marilynne Robinson

Ze is echt een genie. Al haar romans zijn geweldig en lekker gecompliceerd. Eigenlijk hadden we elk boek van haar kunnen kiezen. Sommige boeken overlappen elkaar. Het is geen serie, maar ze zijn wel aan elkaar verwant. Verhalen over hetzelfde gezin worden verteld vanuit verschillende perspectieven (een nieuw, vrouwelijk soort Amerikaans epos). Thuis speelt zich af in 1957, wanneer de burgerrechtenbeweging opkomt en een dochter teruggaat naar haar familie. Het boek is doordacht, elegant, emotioneel en verdrietig tot op het bot.

Bekijk op bol.com