Thijs
Literaire romans

Dolores Thijs over Het huis aan de Sont

In deze roman schetst Dolores Thijs een persoonlijk en ontroerend beeld van het leven van de Deense barones Karen Blixen (1885-1962). Zij werd vooral bekend door haar in 1937 gepubliceerde en in 1985 succesvol verfilmde memoires ‘Out of Africa’. Dit gaat over het leven op een koffieplantage in Kenia 1914-1931.

Het boek

Karen Blixen verlaat haar geliefde eiland na de dood van haar vriend in 1931. Ze keert terug naar haar geboorteland Denemarken. Eenmaal terug op Rungstedlund, het landgoed van haar familie, probeert ze niet alleen een nieuw leven op te bouwen, maar zich ook te verzoenen met het verleden. In de beslotenheid van haar imposante landgoed creëert ze een eigen, wonderlijke wereld van excentrieke verkleedpartijen, vreemde feesten en rituelen.

Huisk

‘Reizen is een bron van inspiratie’

Dolores Thijs, waar begon jouw schrijverscarrière? En met welke boek ben je gedebuteerd?
Misschien wel op de middelbare school, waar ik altijd uitkeek naar de thema’s voor de opstellen en me daar helemaal in liet gaan. In 1981 verscheen dan mijn eerste roman, De Vrouwenval, die de Prijs voor het beste debuut in Vlaanderen kreeg en daar een bestseller werd.

Je bent ook journaliste en reist voor je stukken regelmatig, is dat een bron van inspiratie?
Absoluut. Reizen vormt de geest en ik kan me niet voorstellen dat ik het had moeten missen. Ik hou van nieuwe ervaringen, ontmoetingen met andere mensen en culturen. Zo heb ik een groot deel van de wereld gezien, van de Stille Zuidzee tot de Sahara-woestijn, van de Lofoten tot Borneo, en nog veel meer. Daarnaast volg ik graag het spoor van bekende mensen, bijvoorbeeld Hemmingway op Cuba, Thomas Mann in Venetië, Karen Blixen in Denemarken, enzovoort.

Louis Paul Boon is mijn voorbeeld. Ik kende hem als kind al als vriend van mijn ouders. Zijn verhalen en stijl blijven uniek en ongeëvenaard. Hij had die Nobelprijs wél moeten krijgen.

Dolores Thijs

Respect, warmte en wederzijdse vrienschap

Kun je vertellen hoe je op het idee kwam om een roman over Karen Blixen te gaan schrijven?
Tijdens een wandeling op Blixens landgoed Rungstedlund bij Kopenhagen ontmoette ik toevallig haar huishoudster Caroline Carlsen. Toen ze me uitnodigde op een kop koffie opende zich voor mij een unieke journalistieke en literaire goudmijn.

Caroline Carlsen heeft je kennelijk veel verteld over Karen Blixen. Hoe slaagde je erin om zoveel informatie te verzamelen?
Vooral door respect, waardoor er een warme, wederzijdse vriendschap een sfeer van vertrouwen tussen ons ontstond. Ik heb haar meerdere malen bezocht en ben nog steeds verbaasd dat deze vrouw – ze had weinig op met journalisten die ze wantrouwde, vooral nadat de film Out of Africa was uitgekomen – zo open was over haar leven met de schrijfster. Daarnaast heb ik de noodzakelijke research gepleegd en nog met andere mensen gesproken, waaronder Nils Carlsen, die als kind opgroeide bij Karen Blixen.